Παρά την εικόνα γαλάζιας συνοχής που θέλει να προβάλλει η κυβερνητική έδρα, «με τις διαφορετικές απόψεις που ακούγονται» όπως αναφέρεται μονότονα, παραμένουν ενεργά τα μέτωπα που προκαλούν μεγαλύτερους ή μικρότερους εσωκομματικούς πονοκεφάλους στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από τη μία οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, που εμφανώς επιλέγουν να πυκνώσουν τις δημόσιες παρεμβάσεις τους και προβάλλουν ορισμένες κοινές γραμμές, όσο κι αν εκφράζονται με διαφορετικό λεξιλόγιο και ύφος. Από την άλλη βουλευτές εξακολουθούν να μοιράζονται στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους παράπονα και προβληματισμούς – πρωτίστως για κυβερνητικές καθυστερήσεις (σε έργα υποδομής στις εκλογικές περιφέρειές τους, για παράδειγμα) αλλά και για υπουργικές συμπεριφορές.
Το Μαξίμου έχει ανάγκη από περισσότερη εξωστρέφεια, προσπαθώντας να ανοίξει τον κυβερνητικό βηματισμό, εξού και υιοθετεί ηπιότητα στα εσωκομματικά επεισόδια, υποβαθμίζοντας μάλιστα τις όποιες τριβές. Αυτές ωστόσο προκαλούν αμηχανία στους επιτελείς της κυβερνητικής και της κομματικής έδρας, με ενδεικτικές τις αντιδράσεις μετά τα προσεκτικά μηνύματα του Κώστα Καραμανλή από τη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Τρίτης. Ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος επιστράτευσε το γνωστό μότο «σεβαστές οι απόψεις των πρώην πρωθυπουργών, έχουν δικαίωμα να εκφράζονται με τον τρόπο που επιλέγουν», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε τη δική του γνώριμη προσέγγιση «δεν μπορώ να θυμηθώ πιο συμπαγή Κοινοβουλευτική Ομάδα η οποία να στηρίζει μια κυβέρνηση σχεδόν εξαετίας, και προσέξτε, με πάρα πολλές προκλήσεις» (Παραπολιτικά 90,1). Στο ίδιο πλαίσιο των χαμηλών τόνων ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης σχολίασε (Open) ότι οι πρώην πρωθυπουργοί τοποθετούνται επ’ αυτών που θεωρούν σημαντικά.
Η παρέμβαση του πρώην…
Ηταν πάντως… χειρουργικός ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε ο Καραμανλής να απευθύνει προειδοποιήσεις, χωρίς ακραίους υπαινιγμούς, πόσω μάλλον διατυπώσεις, ειδικά για τα ελληνοτουρκικά. Ομως, και δεν απέφυγε να κάνει σχετική αναφορά σε ένα ευαίσθητο τάιμινγκ, δεδομένων της έλευσης του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα και των συζητήσεων με τον Γιώργο Γεραπετρίτη την Παρασκευή, και έδειξε να αφήνει αιχμή για τις αντιδράσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι σε προβληματισμούς που έχει εκφράσει και ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Καραμανλής είπε ότι οι ανησυχίες για τα εθνικά είναι «εύλογες» και «υπαρκτές» λόγω του τουρκικού αναθεωρητισμού και ότι επί της ουσίας δεν συνιστούν a priori επικρίσεις όταν εκφράζονται από «υπεύθυνα χείλη», αντίθετα, κατά τον ίδιο, όταν διατυπώνονται ενισχύονται οι πάγιες εθνικές θέσεις, ειδικά εφόσον δεν υπάρχει διάθεση υποχωρήσεων.
…και τα προσεχώς
Ο ίδιος έχει προγραμματίσει ήδη άλλες δύο παρεμβάσεις – στις 22 Νοεμβρίου στην Πάτρα και στις 8 Δεκεμβρίου στην Αθήνα –, πιστοποιώντας ότι σκοπεύει να σπάει τη σιωπή του για την τρέχουσα πολιτικοκοινωνική επικαιρότητα με έμμεσες αναφορές, κεκαλυμμένες συχνά πίσω από τοποθετήσεις με ευρωπαϊκή αναφορά – για τους θεσμούς, τις κοινωνικές ανισότητες και τους αποκλεισμούς, τη δικαιοσύνη. Ενδεικτικές οι βολές του ότι κανένα πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να επιβιώσει επί μακρόν «εάν δεν έχει ισχυρή νομιμοποίηση» στα μάτια των πολλών και οι προειδοποιήσεις του ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά όσοι «υπεροπτικά και αλαζονικά» υποτιμούν τους δυσαρεστημένους πολίτες ως «ψεκασμένους». Είναι δεδομένο ότι το Μαξίμου δεν θέλει να ανοίξει πεδίο ευθείας αντιπαράθεσης με τον Καραμανλή, εξού και τα σινιάλα προσέγγισης προς τον πρώην πρωθυπουργό που έστειλε – μετά τον Μητσοτάκη – και η γραμματέας της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, απευθύνοντας χαιρετισμό λίγη ώρα προτού ανέβει στο ίδιο βήμα ο Καραμανλής. Ως ένα σαφές «άνοιγμα» η γραμματέας του κόμματος αναφέρθηκε «στο περίφημο “λεφτά υπάρχουν” του ΠΑΣΟΚ», για να καταλήξει ότι δεν επρόκειτο για σλόγκαν του Γιώργου Παπανδρέου αλλά για «πολιτική που εφάρμοσε στην πράξη» το 2009 και «την κατάληξη τη θυμόμαστε δυστυχώς όλοι».