Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Προβάδισμα Τραμπ για την επιστροφή στον Λευκό Οίκο

Ποτέ άλλοτε ίσως στην Ιστορία το αποτέλεσμα μίας εκλογικής αναμέτρησης δεν απασχόλησε τόσους πολλούς ανθρώπους -από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων μέχρι απλούς πολίτες- σε όλο τον Κόσμο.

Οι προεδρικές κάλπες των ΗΠΑ, η αναμέτρηση του Ντόναλντ Τραμπ και της Κάμαλα Χάρις, βρέθηκαν διεθνώς στα πρωτοσέλιδα (έντυπα και διαδικτυακά), για εβδομάδες.

Οι «δηλητηριώδεις» ατάκες των υποψηφίων κορύφωσαν την πόλωση -σε μία χώρα ήδη διχασμένη- αλλά και εκτός των αμερικανικών συνόρων, καθώς τα τεκταινόμενα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων σε «πηγαδάκια» (από την Αυστραλία έως την Ελλάδα και ακόμα παραπέρα).

«Χάρη» και στα social media η υπερπληροφόρηση και η παραπληροφόρηση χτύπησαν κόκκινο.

Σε κάθε περίπτωση η «επόμενη μέρα» των εκλογών στις ΗΠΑ -και σε τι κατάσταση θα βρει τη χώρα- είναι σημαντική, για την οικονομία, αλλά και την κοινωνία, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έως αυτήν την ώρα, ο νικητής (ο πρώτος Πρόεδρος με καταδίκη για ποινική υπόθεση στο ενεργητικό του) ή η νικήτρια (η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος εδώ και 248 χρόνια στις ΗΠΑ), δεν είχε κριθεί ακόμα.

Ο κ. Τραμπ έχει ένα «σαφές» προβάδισμα, σε μία σειρά από Πολιτείες, κερδίζοντας 214 εκλέκτορες (από τους 270 που χρειάζεται κανείς για τη νίκη) ενώ η κα Χάρις 179.

Οι Ρεπουμπλικανοί ήταν εμπρός επίσης στη Γερουσία (48 έναντι 39, με τη νίκη να κρίνεται στις 50 έδρες) και στη Βουλή των Αντιπροσώπων (160 έναντι 107 – με τη νίκη να κρίνεται στις 218 έδρες), τα δύο Σώματα που αποτελούν το Κογκρέσο.

Δεν… υπήρχαν εκπλήξεις και ανατροπές και η νίκη «έκλινε» προς τον Ντόναλντ Τραμπ σε ποσοστό 89%, κατά την αμερικανική εφημερίδα New York Times.

Το Bitcoin σημείωνε εντυπωσιακή άνοδο, φθάνοντας σε ιστορικό υψηλό σε συναλλαγές στην Ασία, καθώς οι επενδυτές μοιάζουν να προεξοφλούν νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Το γνωστότερο κρυπτονόμισμα διεθνώς σημείωσε άνοδο 7% στα 75.060 δολάρια, συντρίβοντας το προηγούμενο ρεκόρ, που είχε καταγραφτεί τον Μάρτιο.

Παράλληλα, το δολάριο των ΗΠΑ κατέγραφε άνοδο 1,5% έναντι του ευρώ και του γεν στις ασιατικές αγορές, επίσης λόγω της προοπτικής νίκης Τραμπ.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωναν πτώση, καθώς επικρατούσε ακόμα αβεβαιότητα. Το αμερικανικό αργό έχανε 23 σεντς πέφτοντας στα 71,66 δολάρια (ΗΠΑ) το βαρέλι, ενώ το Brent βόρειας Θάλασσας έπεφτε 39 σεντς στα 75,14 δολάρια (ΗΠΑ) το βαρέλι.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος επικρατούσε, όπως αναμενόταν, σε Ιντιάνα, Κεντάκι, Ουαϊόμιγκ Μιζούρι, Κάνσας, Οκλαχόμα, Δυτική Βιρτζίνια, Φλόριντα, Αλαμπάμα, Μισισιπή, Τενεσί, Νότια Καρολίνα, Βόρεια και Νότια Ντακότα, Τέξας, Λουιζιάνα, Άρκανσο και Οχάιο.

Η Δημοκρατική υποψήφια -αντιπρόεδρος υπό τον Τζο Μπάιντεν- επικρατούσε σε Βερμόντ, Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρζι, Μασαχουσέτη, Μέριλαντ, Ιλινόι, Κολοράντο και στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσιγκτον.

Ο κ. Τραμπ, αναφέρθηκε σε «φήμες» κατά τις οποίες στη Φιλαδέλφεια, στη διεκδικούμενη πολιτεία Πενσιλβάνια, για «μαζική νοθεία», κάτι που διέψευσαν αμέσως οι Αρχές.

Τα αποτελέσματα (έως τις 15:00 το μεσημέρι ώρα ανατολικής ακτής Αυστραλίας) στις επτά διεκδικούμενες πολιτείες (swing states), που θεωρείται ότι κρίνουν αποτέλεσμα:

Στην Τζόρτζια, με καταμετρημένο το 85,5% των ψήφων, ο Τραμπ προηγείται με 51,3% έναντι 47,7% της Χάρις.

Στην Πενσιλβάνια, με καταμετρημένο το 50,2% των ψήφων, ο Τραμπ προηγείται με 50,4% έναντι 48,6% της Χάρις.

Στη Βόρεια Καρολίνα, με καταμετρημένο το 70,7% των ψήφων, ο Τραμπ προηγείται με 52,3% έναντι 46,5% της Χάρις.

Στο Ουισκόνσιν, με καταμετρημένο το 42,3% των ψήφων, η Χάρις προηγείται με 50% έναντι 48,4% του Τραμπ.

Στην Αριζόνα, με καταμετρημένο το 48,6% των ψήφων, η Χάρις προηγείται με 50,2% έναντι 49% του Τραμπ.

Στο Μίσιγκαν, με καταμετρημένο το 20% των ψήφων, η Χάρις προηγείται με 50,6% έναντι 47,5% του Τραμπ.

Η καταμέτρηση στην Νεβάδα όσο και στη Νεμπράσκα είναι ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο για να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη.

Πίσω από τους δυο υποψήφιους μοιάζουν να παρατάσσονται οι… κάθε άλλο παρά Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής φαινομενικά ασυμβίβαστες, με κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη πως θα οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή.

Η Κάμαλα Χάρις παρουσίασε τον αντίπαλό του ως «φασίστα», επίδοξο «δικτάτορα», κίνδυνο για τα δικαιώματα των γυναικών.

Πολλαπλασίασε τις διαφημιστικές καταχωρίσεις, από τους ραδιοφωνικούς και τους τηλεοπτικούς σταθμούς ως τις γιγαντοαφίσες στους αυτοκινητοδρόμους, για να καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν, με την ομάδα της να εκφράζει αισιοδοξία εξαιτίας της κινητοποίησης ειδικά των νέων και των κατοίκων διεκδικούμενων πολιτειών. «Θα κερδίσουμε», διαβεβαίωσε την τελευταία ημέρα πριν τις εκλογές.

Στην άλλη πλευρά, ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε την αντίπαλό του με όρους όπως «αδύναμη, ανίκανη» να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως η παράνομη μετανάστευση και η εγκληματικότητα, φθάνοντας ως το σημείο να αμφισβητήσει την ευφυΐα της. «Θα κερδίσουμε, και με μεγάλη διαφορά», ανέφερε στην πλατφόρμα Truth Social, που αποτελεί δημιούργημά του.

ΡΕΚΟΡ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

Οι υποψήφιοι στις αμερικανικές εκλογές έσπασαν ρεκόρ συγκέντρωσης κεφαλαίων, που έφθασαν αθροιστικά τα 15,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την οργάνωση OpenSecrets, που συγκέντρωσε τα δεδομένα.

Το σύνολο αυτό αφορά τόσο τους υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές, τη Δημοκρατική Κάμαλα Χάρις και τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, όσο και αυτούς που διεκδικούν έδρες στα δυο σώματα του Κογκρέσου. Το ποσό σπάει το προηγούμενο ρεκόρ, που καταγράφτηκε το 2020 και ήταν 15,1 δισ. δολάρια.

Είναι εξάλλου υπερδιπλάσιο από αυτό για το οποίο γινόταν λόγος το 2016 (6,5 δισ. δολάρια).

Σε ό,τι αφορά την κούρσα για τον Λευκό Οίκο, η αντιπρόεδρος Χάρις συγκέντρωσε τα περισσότερα, πάνω από 1 δισ. δολάρια, με τους δωρητές μικρών ποσών να συνεισφέρουν πάνω από 40%. Σε αυτό προστίθενται 586 εκατ. δολάρια προερχόμενα από πολιτικές επιτροπής που την υποστηρίζουν.

Η εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της συγκέντρωσε 382 εκατ. δολάρια, με το 28% να αντιστοιχεί σε μικρές δωρεές. Οι επιτροπές υποστήριξής του συγκέντρωσαν 694 εκατ. δολάρια.

Ο δωρητής με τη μεγαλύτερη συμβολή σε προεκλογική εκστρατεία ήταν ο Τίμοθι Μέλον, τραπεζίτης, 81 ετών, που προσέφερε 197 εκατ. δολάρια στους υποψήφιους των Ρεπουμπλικάνων, συμπεριλαμβανομένου του κ. Τραμπ.

Στην άλλη πλευρά, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ ήταν ο δωρητής με τη μεγαλύτερη συμβολή, που έφθασε τα 93 εκατ. δολάρια, ενώ ο Τζορτζ Σόρος διέθεσε 56 εκατ. μέσω της δικής του επιτροπής υποστήριξης.

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού, 10,5 δισ. δολάρια, δαπανήθηκε για εκστρατείες πολιτικής διαφήμισης. Συνολικά, οι εκστρατείες του κ. Τραμπ και της κυρίας Χάρις ξόδεψαν 2,6 δισ. δολάρια για διαφημίσεις από τον Μάρτιο ως την 1η Νοεμβρίου: 1,6 δισ. δολάρια η αυτή της Δημοκρατικής, 993 εκατ. αυτή του Ρεπουμπλικάνου.

Τα μηνύματα που πρόβαλε η κυρία Χάρις αφορούσαν κυρίως τους φόρους, το δικαίωμα στην άμβλωση, ευρύτερα την υγεία και την οικονομία.

Ο κ. Τραμπ έδωσε στα δικά του μηνύματα την έμφαση στη μετανάστευση, στον πληθωρισμό, στο έγκλημα, στους φόρους και στην οικονομία.
Μεταξύ των πολιτειών-κλειδιών, ήταν η Πενσιλβάνια αυτή στην οποία επικέντρωσαν τις δαπάνες τους οι δυο αντίπαλοι, ακολουθούμενη από το Μίσιγκαν και την Τζόρτζια.

Παρότι οι Αμερικανοί περνούν ολοένα περισσότεροι χρόνο δικτυωμένοι, οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης δεν προσέλκυσαν παρά το 17% των δαπανών των δυο υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές για διαφήμιση.

Οι Δημοκρατικοί δαπάνησαν 132,4 εκατ. δολάρια στους ιστότοπους της Meta (Facebook και Instagram), έναντι 24,7 εκατ. των Ρεπουμπλικάνων. Αντίστροφη είναι η εικόνα στο «X» (το πρώην Twitter), με τους Ρεπουμπλικάνους να ξοδεύουν 1,1 εκατ., έναντι μόλις 150.000 δολαρίων των Δημοκρατικών, σύμφωνα με τον φορέα του κλάδου της διαφήμισης AdImpact.

ΠΕΡΙ ΑΜΒΛΩΣΗΣ

Στο δημοψήφισμα με πρωτοβουλία πολιτών για να αποκατασταθεί το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση, που οργανώθηκε στη Φλόριντα και διεξήχθη ταυτόχρονα με τις εκλογές στις ΗΠΑ, ο αριθμός των ψήφων δεν άρκεσε για το «ναι», σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Η πρόταση προέβλεπε να αποκατασταθεί η δυνατότητα των γυναικών να κάνουν άμβλωση ώσπου να είναι βιώσιμο το έμβρυο -ως την 24η εβδομάδα της κύησης- από τις έξι εβδομάδες σήμερα.

Χρειαζόταν το «ναι» να εξασφαλίσει το 60% για να περάσει η πρόταση. Επρόκειτο για τον υψηλότερο πήχη που είχε τεθεί στις δέκα πολιτείες όπου διεξήχθησαν λαϊκές διαβουλεύσεις για το ζήτημα.

Η εξέλιξη χαρακτηρίζεται σκληρό χτύπημα για τους υπερασπιστές του δικαιώματος αυτού, οι οποίοι ήλπιζαν ότι η Φλόριντα, περιτριγυρισμένη από πολιτείες όπου έχουν επιβληθεί αυστηροί περιορισμοί, θα γινόταν ξανά ασφαλές καταφύγιο για τις γυναίκες στον αμερικανικό Νότο.

Η Φλόριντα είναι η τρίτη πολυπληθέστερη αμερικανική πολιτεία.

Σχεδόν όλα τα δημοψηφίσματα που οργανώθηκαν για το ζήτημα είχαν σκοπό να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στις πολιτείες όπου παρέμεινε νόμιμο ή να αρθούν οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από το 2022.

Μετά την ιστορική απόφαση του αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου, που πλέον έχει αποφασιστικά συντηρητική πλειοψηφία, να αναιρεθεί η συνταγματική προστασία του δικαιώματος αυτού, οι πολιτείες απέκτησαν την ευχέρεια να νομοθετήσουν για το ζήτημα. Κάπου είκοσι από αυτές επέβαλαν είτε περιορισμούς ή πλήρη απαγόρευση.

Το ζήτημα είχε τεθεί στο επίκεντρο της εκστρατείας που διεξήγαγε η Δημοκρατική υποψήφια Κάμαλα Χάρις, επιδιώκοντας να εμφανιστεί ως υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών, καταγγέλλοντας τις τραγικές καταστάσεις που αντιμετώπισαν εκατοντάδες γυναίκες εξαιτίας των περιορισμών.

Πολλές αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν σε άλλες πολιτείες για να είναι σε θέση να κάνουν άμβλωση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν σοβαρές επιπλοκές.

Αντίθετα με ό,τι συνέβη στη Φλόριντα, στα δημοψηφίσματα στη Νέα Υόρκη (70,3%) και στο Μέριλαντ (74%) επικρατούσε το «ναι».

Το αποτέλεσμα στη Φλόριντα, που προσέλκυε τη μεγαλύτερη προσοχή, χαρακτηρίζεται από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης νίκη για τον κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις και τους Ρεπουμπλικάνους του Ντόναλντ Τραμπ, που έκαναν εκστρατεία υπέρ του όχι.

 

The post Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Προβάδισμα Τραμπ για την επιστροφή στον Λευκό Οίκο appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.