Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας της Νέας Νότιας Ουαλίας, τα μέλη που παρευρέθηκαν αποφάσισαν να στείλουν επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό Anthony Albanese για δηλώσεις που αυτός έκανε κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Είχε προηγηθεί επιστολή άνω των 100 ομογενών, κυρίως από τη Μελβούρνη, προς τον πρωθυπουργό, που μεταξύ άλλων ανέφερε:
“Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, για τους εορτασμούς της εκατονταετηρίδας της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε δημόσια στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ότι «Επί έναν αιώνα, η Εκκλησία διατήρησε τον πολιτισμό και τη γλώσσα της ελληνικής κοινότητας της Αυστραλίας, συνδέοντας τις γενιές με την κληρονομά τους”.
Συγγνώμη κύριε πρωθυπουργέ, αλλά ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ! Οι κοινότητές μας είναι αυτές που έχουν αγωνιστεί για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού.».
Στην επιστολή της Κοινότητας της Ν.Ν. Ουαλίας, που την υπογράφουν ο πρόεδρος Χάρης Δανάλης και ο ταμίας, Κρις Μπελέρχας, εκ μέρους των μελών που παρευρέθηκαν στην συνέλευση σχολιάζεται αρχικά η δήλωση του πρωθυπουργού ότι:
«Για έναν αιώνα, η Εκκλησία έχει διατηρήσει τον πολιτισμό και τη γλώσσα της ελληνικής κοινότητας της Αυστραλίας, συνδέοντας γενιές και γενιές με την κληρονομιά τους».
Η Κοινότητα της Ν.Ν. Ουαλίας διατυπώνει την άποψη ότι τα σχόλια του πρωθυπουργού είναι «ιστορικά λανθασμένα».
Αναφέρεται ότι αυτό δεν έγινε σκόπιμα αλλά αγνοεί τη συμβολή εκατοντάδων ελληνικών συλλόγων στην Αυστραλία.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι αυτές οι κοινοτικές ομάδες, οι οποίες δημιουργήθηκαν από λαϊκούς, «έχουν συμβάλει στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, έχουν παράσχει πολιτιστικές δραστηριότητες, έχουν διδάξει τον ελληνικό πολιτισμό έχουν γιορτάσει τις διάφορες εθνικές ημέρες της Ελλάδας και εκπροσωπούν τη φωνή του ελληνικού λαού στην Κοινότητά μας».
Η επιστολή ανέφερε επίσης ότι η ίδια η ιστορία της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας της Ν.Δ. δείχνει τη σημαντική συμβολή των κοσμικών οργανώσεων.
Η οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε το 1898, ίδρυσε τόσο την πρώτη ελληνορθόδοξη εκκλησία στο Surry Hills, την Αγία Τριάδα (η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί), όσο και το πρώτο ελληνικό σχολείο όπου διδάσκονταν η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός και η οποία ίδρυσε πολλά άλλα σχολεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Σημείωσαν επίσης ότι η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης ιδρύθηκε επίσης το 1898.
«Όπως έχει τεκμηριώσει ο ιστορικός καθηγητής Μιχάλης Τσούνης, το 1975 υπήρχαν πάνω από 600 σχολεία σε όλη την Αυστραλία που δίδασκαν ελληνικά και διοικούνταν από κοσμικές Ελληνορθόδοξες Κοινότητες καθώς και από ιδιωτικά ιδρύματα», αναφέρεται στην επιστολή.
Η Ελληνική Κοινότητα Ν.Ν. Ουαλίας σημειώνει ότι αυτά τα σημαντικά σημεία παρουσιάζονται για να αποδείξουν ότι οι ελληνικοί σύλλογοι έπαιξαν έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στην Αυστραλία.
Τονίζεται δε ότι η συμβολή τους αφορά και στη θρησκεία, καθώς δεν υπήρχε παρουσία της οργανωμένης Εκκλησίας στην Αυστραλία μέχρι τον Μάρτιο του 1924 (όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης ίδρυσε τη Μητρόπολη Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας με τον διορισμό Μητροπολίτη) και ότι «μόλις την 1η Σεπτεμβρίου 1959, η Μητρόπολη Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας αναβαθμίστηκε σε Αρχιεπισκοπή και διορίστηκε ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος της νεοσύστατης Αρχιεπισκοπής, ο Αρχιεπίσκοπος Ιεζεκιήλ».
Στην επιστολή τονίζεται ότι, μεταξύ 1898 και 1960, «ήταν οι λαϊκές Κοινότητες της Ν.Ν. Ουαλίας, της Βικτώριας και της Ν. Αυστραλίας που έχτισαν, πλήρωσαν και στήριξαν οικονομικά τους ναούς, διηύθυναν τα Ελληνικά Σχολεία και παρείχαν πολιτιστικές δραστηριότητες».
Η πλήρης επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Anthony Albanese:
«Κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας της Ν.Ν. Ουαλίας, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2024, τα μέλη αποφάσισαν να σας διαβιβάσουν επιστολή διαμαρτυρίας για τις ιστορικά λανθασμένες δηλώσεις που κάνατε πρόσφατα κατά την επίσκεψη του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Δηλώσατε:
«Για έναν αιώνα η Εκκλησία έχει διατηρήσει τον πολιτισμό και τη γλώσσα της Ελληνικής Κοινότητας της Αυστραλίας συνδέοντας γενιές και γενιές με την κληρονομιά τους».
Τα σχόλια αυτά δεν είναι μόνο ιστορικά ανακριβή αλλά και προσβλητικά για τις Ελληνικές Ορθόδοξες Κοινότητες της Νέας Νότιας Ουαλίας, την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Μελβούρνης, την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Νότιας Αυστραλίας και άλλους Ελληνικούς Συλλόγους που αριθμούν εκατοντάδες σε όλη την Αυστραλία, οι οποίοι δημιουργήθηκαν από λαϊκούς και οι οποίοι συνέβαλαν στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, παρείχαν πολιτιστικές δραστηριότητες, δίδαξαν ελληνικό πολιτισμό γιόρτασαν τις διάφορες εθνικές ημέρες της Ελλάδας και εκπροσωπούσαν τη φωνή του ελληνικού λαού στην Κοινότητά μας.
Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Νέας Νότιας Ουαλίας ιδρύθηκε από λαϊκούς το 1898 και ίδρυσε την πρώτη ελληνορθόδοξη εκκλησία στο Surry Hills, την Αγία Τριάδα, η οποία εξακολουθεί να προσφέρει θρησκευτικές υπηρεσίες στην κοινότητά μας.
Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Νέας Ουαλίας ήταν αυτή που ίδρυσε το πρώτο ελληνικό σχολείο όπου διδάσκονταν η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός και η οποία ίδρυσε πολλά άλλα σχολεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης ιδρύθηκε το 1898.
Όπως έχει τεκμηριώσει ο ιστορικός καθηγητής Μιχάλης Τσούνης, το 1975 υπήρχαν πάνω από 600 σχολεία σε όλη την Αυστραλία που δίδασκαν Ελληνικά και τα οποία διοικούνταν από κοσμικές Ελληνορθόδοξες Κοινότητες καθώς και από ιδιωτικά ιδρύματα.
Μόλις την 1η Σεπτεμβρίου 1959, η Μητρόπολη Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας αναδείχθηκε σε Αρχιεπισκοπή με πρώτο Αρχιεπίσκοπο τον Ιεζεκιήλ.
Από το 1898 έως το 1960 ήταν οι λαϊκές κοινότητες της Νέας Νότιας Ουαλίας, της Μελβούρνης και της Αδελαΐδας που έχτισαν, πλήρωσαν και στήριξαν οικονομικά τους ναούς, διηύθυναν ελληνικά σχολεία και παρείχαν πολιτιστικές δραστηριότητες.
Οι πρωτοβουλίες αυτές δεν πραγματοποιήθηκαν από την τότε Μητρόπολη Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.
Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου δημιουργήθηκαν πολλοί άλλοι Ελληνικοί Σύλλογοι με τους ίδιους σκοπούς και συνέβαλαν ανεκτίμητα στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.
Μόνο τη δεκαετία του 1960 με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Ιεζεκιήλ, ο οποίος ξεκίνησε την ίδρυση πολλών εκκλησιών και άλλων ιδρυμάτων, η Εκκλησία ασχολήθηκε με τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και είχε κάποια παρουσία σε πολιτιστικές δραστηριότητες.
Κύριε Πρωθυπουργέ, υπάρχουν άφθονα στοιχεία με τη μορφή βιβλίων διακεκριμένων ιστορικών, άρθρων και άλλου υλικού για την παρουσία των Ελλήνων στην Αυστραλία και την πραγματική συμβολή των οργανωμένων λαϊκών κοινοτήτων και των ελληνικών συλλόγων.
Οι Ελληνικές Κοινότητες συνεχίζουν μέχρι σήμερα να λειτουργούν Εκκλησίες, σχολεία, πολιτιστικά φεστιβάλ, υπηρεσίες πρόνοιας και προσπαθούν να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των μελών της ευρύτερης Ελληνικής Κοινότητας.
Συνεπώς, είναι απογοητευτικό να κάνετε τέτοιες δηλώσεις, οι οποίες παραποιούν την ιστορία και την πραγματική θέση του ρόλου των Ελληνορθόδοξων Κοινοτήτων, των αδελφοτήτων και άλλων οργανώσεων, οι οποίες έχουν διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας στην Αυστραλία και στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, του πολιτισμού και των παραδόσεών μας.
Με εκτίμηση,
Χάρης Δανάλης, Πρόεδρος, Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας
Chris Belerhas, Ταμίας, Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας.
The post Και η Ελληνική Κοινότητα Σίδνεϊ διαμαρτύρεται στον Albanese appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.