Δεν προηγήθηκε κοινωνικός διάλογος για τα μέτρα για δημογραφικό λέει η ΠΕΟ

Δεν προηγήθηκε κοινωνικός διάλογος για τα μέτρα για δημογραφικό λέει η ΠΕΟ – Τι αναφέρει σε ανακοίνωση

Δεν προηγήθηκε δομημένος διάλογος στα θεσμοθετημένα σώματα του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου πριν την εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας της δεύτερης δέσμης μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών δημογραφικών τάσεων και για τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής αναφέρει η ΠΕΟ.

Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι τα μέτρα αποτελούν ένα θετικό βήμα, που όμως δεν επαρκεί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, δεδομένων και των μεγάλων ελλειμμάτων που υπάρχουν σε δομές φροντίδας και φύλαξης παιδιών αλλά και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια. “Για ακόμη μια φορά ο Πρόεδρος εξαγγέλλει μέτρα τα οποία δεν είναι έτοιμα να εφαρμοστούν άμεσα”, αναφέρει η συντεχνία.

Προσθέτει ότι για μεγάλο μέρος της δέσμης €50 εκ., η δαπάνη θα εκταμιευθεί από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. “Σημειώνουμε ως ΠΕΟ, ότι για αυτά τα μέτρα δεν προηγήθηκε κανένας δομημένος διάλογος στα θεσμοθετημένα σώματα του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου, ως όφειλε, έτσι που να έχουμε τη δυνατότητα κατάθεσης των θέσεων μας, αντί αυτού παρατηρούμε ενέργειες διάβρωσης του κοινωνικού διαλόγου”. Ως παράδειγμα, η συντεχνία αναφέρει ότι περίπου 15% των εργαζομένων μητέρων απορρίπτονται από το επίδομα μητρότητας λόγω του ότι δεν έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις στο ΤΚΑ, θέμα το οποίο έπρεπε να συζητηθεί για εξεύρεση άμεσης εναλλακτικής επιδοματικής κάλυψης αυτών των περιπτώσεων που μένουν χωρίς εισόδημα για 22 εβδομάδες.

Για τα υπόλοιπα μέτρα, όπως η επέκταση του ωραρίου των βρεφονηπιακών σταθμών μέχρι τις 7.30μ.μ. και η επιδότηση των επιχειρήσεων άνω των 100 υπαλλήλων για τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών, η ΠΕΟ λέει ότι αναμένει να δει ολοκληρωμένο σχέδιο για το πότε και πώς θα εφαρμοστούν.

“Ως ΠΕΟ αναμέναμε, με τη χαρτογράφηση των δομών βρεφοπαιδοκομικής φροντίδας από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, να υπάρχει συνολικός σχεδιασμός που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, με την εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κοινωνικών φορέων, συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων” αναφέρεται στην ανακοίνωση. Επιπλέον, εξέφρασε τις ανησυχίες της για την αποτελεσματικότητα των εξαγγελιών όταν σήμερα λειτουργούν μόνο 4 δημόσιες δομές, 78 κοινοτικές και 389 ιδιωτικές επιχειρήσεις εκ των οποίων μόνο το 50% εντάχθηκε στο σχέδιο επιδότησης τροφείων, ενώ επισημαίνει ότι υπάρχει λίστα αναμονής 3765 παιδιών για μια θέση σε αυτές τις δομές.

Όσον αφορά τη λήψη μέτρων για αύξηση των γεννήσεων, η ΠΕΟ σημειώνει ότι βλέπει τη λογική και ωφελιμότητα των κινήτρων, όμως σημειώνει ότι δημιουργεί πολλούς προβληματισμούς το μήνυμα που στέλνει το μέτρο για διετές μηνιαίο επίδομα σε γυναίκες που γεννούν σε ηλικίες κάτω των 30, θέτοντας κύριο κριτήριο την ηλικία τεκνοποίησης, ενώ το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί τον Σεπτέμβριο του 2025.

“Η ΠΕΟ υπογραμμίζει ακόμη μια φορά ότι εάν πράγματι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ολιστικά την υπογεννητικότητα πρέπει πρώτα να στηρίξουμε πολύπλευρα τα νεαρά ζευγάρια διασφαλίζοντας επαρκές, προσιτό δίκτυ φροντίδας και φύλαξης, και αποτελεσματική επιδοματική και οικογενειακή πολιτική”, προσθέτει. Τέλος, σημειώνει ότι ο Εθνικός Φορέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής θα πρέπει να αξιοποιηθεί για να επιτελεί σωστά το ρόλο για τον οποίο συστάθηκε και όχι να συγκαλείται εκ των υστέρων απλά για να του ανακοινώνονται τα μέτρα.