Κάποιοι τον αποκαλούν wonder Kid. Παιδί – θαύμα. Ο Ρούμπεν Αμορίμ οσονούπω καταφθάνει με δάφνες στην κόκκινη πλευρά του Μάντσεστερ και αυτές σχετίζονται κυρίως με ένα λόγο: διέλυσε τη γαλάζια πλευρά και το 4-1 της Σπόρτινγκ επί της Σίτι είναι η χρυσή κορνίζα σε ένα έργο τέχνης που δημιούργησε στη Λισαβόνα ο προπονητής. Μόλις 39 ετών, σε περίπου δύο μήνες κλείνει τα 40 του χρόνια, άρα ο πλέον κατάλληλος για να μπει σε ιστορίες και συζητήσεις αναφορικά με τους προπονητές από την Ιβηρική που ανοίγουν τα φτερά τους και πάνε κατευθείαν στο Νησί. Το έκανε πριν από περίπου 20 χρόνια, πάνω κάτω σε αυτή την ηλικία, ο Ζοζέ Μουρίνιο και φτάνοντας στα γνωστά θετικά αποτελέσματα σε μια εντυπωσιακή πορεία. Και λίγα χρόνια μετά, ακόμη μικρότερος, πήγε από την Πόρτο (επίσης) στην Τσέλσι ο Βίλας Μπόας, δίχως όμως να δημιουργήσει τον δικό του μύθο στο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Μπορεί να τον πλάκωσαν οι απαιτήσεις και να μην άντεξε το πέπλο των προσδοκιών. Ποιος ξέρει… Αυτές είναι πλέον στον… ουρανό αναφορικά με τον Αμορίμ. Μήπως, όμως, τα ίδια δεν λέγονταν και με τον Τεν Χαγκ όταν άφηνε ο Ολλανδός την πατρίδα του και γινόταν μέλος της κοινωνίας της Πρέμιερ Λιγκ; Για να αποδειχθεί έτσι πως όλοι πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι…
Επιστροφή στον Αμορίμ. Εχτισε μια ομάδα που χαίρεσαι να τη βλέπεις. Να δημιουργεί, να φεύγει με ταχύτητα στις κόντρα επιθέσεις και αυτός ο τρόπος παιχνιδιού ήταν κάτι που τσάκισε την αντίσταση της… κοιμισμένης και ίσως κορεσμένης Σίτι. Το μεγαλύτερο, ωστόσο, επίτευγμα του νέου τεχνικού των Μπέμπηδων, έχει να κάνει με τη βελτίωση των ποδοσφαιριστών του. Τρανταχτό παράδειγμα ο Γκιόκερες. Τι ήταν ο σουηδός στράικερ; Μάλλον ένας συνηθισμένος κυνηγός που αγωνιζόταν στην Κόβεντρι έως το καλοκαίρι του ’23. Εκεί τον εντόπισε ο Αμορίμ, τον πήρε από την Τσάμπιονσιπ και τον έβαλε στη μηχανή της Σπόρτινγκ.
Οντως, ένα στοίχημα για όλους στην Πορτογαλία και ο επιθετικός το κέρδισε, καθόσον στη θητεία του με τους Πράσινους έχει σημειώσει 67 γκολ σε 66 παιχνίδια. Υπό μία έννοια, κατάφερε να ξεπεράσει και τον «πολύ» Χάαλαντ, ένα βομβαρδιστικό με υψηλούς μέσους όρους σκοραρίσματος και βέβαια αγωνιζόμενο στο ιδιαίτερα απαιτητικό αγγλικό πρωτάθλημα. Γιατί δεν είναι όλα ίδια… Οπως δεν έχουν εφαρμογή παντού τα συστήματα με την κατοχή της μπάλας και τη συνεχή κυκλοφορία. Την Τρίτη το βράδυ οι Πολίτες είχαν 73% ποσοστό και υπέστησαν πανωλεθρία. Ενας καλός οδηγός για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που δεν μπορεί να αλλάζει απανωτές πάσες ούτε να βάλει τους αντιπάλους στην περιοχή τους. Μπορεί όμως να «απαντήσει» με γκολ και να απειλήσει. Αρκεί κάτω από τις οδηγίες του Αμορίμ, ο συμπατριώτης τού κόουτς, Μπρούνο Φερνάντες, να γίνει ξανά αξιόπιστος κρατώντας την μπαγκέτα και οι γρήγοροι φορ στο Ολντ Τράφορντ να ανέβουν, δικαιώνοντας όσους τους επέλεξαν.
Οσο για τον Αμορίμ, μετά τους επαίνους, πέφτει στα βαθιά. Το (νέο) πλοίο μοιάζει υπερωκεάνιο.