Albanese για Trump: Ανυπομονώ να συνεργαστούμε προς το συμφέρον και των δύο χωρών

«Ανυπομονώ να συνεργαστούμε προς το συμφέρον και των δύο χωρών», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Anthony Albanese για την επικοινωνία που είχε με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.

Το τηλεφώνημα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης, μετά από συνέντευξη Τύπου στο Κοινοβούλιο, κατά την οποία ο κ. Albanese ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι έως εκείνη την ώρα δεν είχε έρθει σε επαφή με τον κ. Trump.

Λίγο μετά, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός, επισήμανε:

«Χάρηκα που μίλησα σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο Trump για να τον συγχαρώ προσωπικά για την εκλογική του νίκη».

«Μιλήσαμε για τη σημασία της Συμμαχίας, και την ισχυρή σχέση Αυστραλίας-ΗΠΑ στην ασφάλεια, την AUKUS, το εμπόριο και τις επενδύσεις».

«Ανυπομονώ να συνεργαστούμε προς το συμφέρον και των δύο χωρών μας».

Ο κ. Trump είχε ήδη μιλήσει με αρκετούς παγκόσμιους ηγέτες στον απόηχο της μεγάλης εκλογικής του νίκης και την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, μετά από τέσσερα χρόνια.

Ο κ. Albanese, κατά τη συνέντευξη Τύπου, ερωτήθηκε και αν χρειάζεται να ζητήσει συγγνώμη από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ για τα προηγούμενα αρνητικά σχόλια προς το πρόσωπό του.

Υπενθυμίζεται ότι σε ένα βίντεο του 2017 που τραβήχτηκε σε ένα μουσικό φεστιβάλ, ο κ. Albanese ερωτάται για το πώς θα αντιμετώπιζε τον κ. Trump. «Με τρόμο (with trepidation)», απάντησε.

«Με τρομάζει και νομίζω ότι είναι ανησυχητικό ότι ο ηγέτης του Ελεύθερου Κόσμου πιστεύει ότι μπορείς να κάνεις πολιτική μέσα από 140 χαρακτήρες στο Twitter μέσα σε μια νύχτα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη συνήθεια του κ. Trump να εκφράζει τις απόψεις του -τότε- μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Twitter (νυν «Χ»).

Επίσης, το 2020, χαρακτήρισε τη νίκη του Joe Biden έναντι του κ. Trump ως «θρίαμβο της ελπίδας επί του φόβου».

Την Πέμπτη τόνισε πάντως ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον εκλεγμένο πρόεδρο Trump.

«Έχω αποδείξει, νομίζω, την ικανότητά μου να συνεργάζομαι με παγκόσμιους ηγέτες και να αναπτύσσω σχέσεις μαζί τους, οι οποίες είναι θετικές», δήλωσε ο κ. Albanese.

Επίσης, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» έγραψε:

«Συγχαρητήρια στον πρόεδρο Donald Trump για την εκλογική του νίκη. Οι Αυστραλοί και οι Αμερικανοί είναι σπουδαίοι φίλοι και αληθινοί σύμμαχοι. Δουλεύοντας μαζί, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η εταιρική σχέση μεταξύ των εθνών και των λαών μας θα παραμείνει ισχυρή και στο μέλλον».

Νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών, Penny Wong, συνεχάρη επίσης τον κ. Trump για το εκλογικό αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για μία «αποφασιστική νίκη».

Δήλωσε στο ABC ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, ακόμα και αν υπάρχουν πολιτικές στις οποίες υπάρχει διαφωνία.

«Είμαστε μια Συμμαχία που βασίζεται στις αξίες και την ιστορία μας και στους κοινούς στρατηγικούς στόχους, είναι μια διαχρονική Συμμαχία», είπε.

«Η Συμμαχία είναι αρκετά ισχυρή ώστε να κατανοήσει τις διαφορές στην πολιτική λόγω της ιστορίας και των κοινών στόχων της».

Ο «σκιώδης υπουργός» Εξωτερικών, Simon Birmingham, ανέφερε ότι ο κ. Trump «έχει αναλάβει πολιτικές δεσμεύσεις προσερχόμενος σε αυτές τις εκλογές τις οποίες κέρδισε πειστικά».

«Έχει μια προσέγγιση με πολιτικές που είναι μερικές φορές λιγότερο συμβατικές από ό,τι συνηθίζει ο κόσμος, και κάνει ισχυρές και τολμηρές δηλώσεις που είναι λιγότερο φυσιολογικές και πιο εκπληκτικές από ό,τι συνηθίζει ο κόσμος, αλλά έχουμε δουλέψει με επιτυχία αυτές τις πολιτικές στο παρελθόν».

Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ατζέντα «America First 2.0» που φέρνει ο κ. Trump και ο διαφαινόμενος εμπορικός πόλεμος με την Κίνα θα υπονομεύσουν αρκετές από τις πολιτικές της αυστραλιανής κυβέρνησης (σε σχέση με την Οικονομία και την Κλιματική Αλλαγή, μεταξύ άλλων).

Ένα ακόμα ερωτηματικό είναι η σχέση που θα έχει ο νυν πρέσβης της Αυστραλίας στην Ουάσιγκτον, πρώην πρωθυπουργός, Kevin Rudd, ο οποίος στο παρελθόν έχει περιγράψει τον κ. Trump ως «τρελό», «προδότη της Δύσης» και «τον πιο καταστροφικό πρόεδρο στην Iστορία».

Η κα Wong δήλωσε πάντως ότι η κυβέρνηση Albanese παραμένει «πεπεισμένη» ότι ο Δρ Rudd «θα συνεχίσει να κάνει εξαιρετική δουλειά» στον ρόλο του.

«Δεν έχει σημασία αν είσαι Φιλελεύθερος, Εργατικός, Πράσινος, οτιδήποτε – πρώτα (έρχεται) η Αυστραλία», δήλωσε στο ABC η υπουργός Εξωτερικών.

«Και αυτή είναι σίγουρα η προσέγγιση που ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν οι πολιτικοί ηγέτες (στον Λευκό Οίκο, στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων) σε σχέση με την υποστήριξη του πρέσβη μας και της κυβέρνησης καθώς θα συνεργαζόμαστε με τη νέα (αμερικανική) κυβέρνηση».

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Εξωτερικών, επιβεβαίωσε ότι ο Δρ Rudd διέγραψε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επέκριναν τον κ. Trump.

«Αυτό έγινε για να εξαλειφθεί η πιθανότητα τα σχόλια αυτά να παρερμηνευθούν ως αντικατοπτρίζοντα τις θέσεις του ως πρέσβη και κατ’ επέκταση τις απόψεις της αυστραλιανής κυβέρνησης. Ο πρέσβης Rudd ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Trump και την ομάδα του για να συνεχίσει να ενισχύει τη συμμαχία ΗΠΑ-Αυστραλίας».

Η κα Wong ερωτήθηκε για το τι αντίκτυπο θα είχε ένας πιθανός δασμός 10-20% στις αυστραλιανές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο ενός «καθολικού δασμού» (universal tariff) για τον οποίο έχει δεσμευτεί ο κ. Trump.

«Καταφέραμε να αποφύγουμε κάποιους δασμούς στον χάλυβα κατά τη διάρκεια της πρώτης Προεδρίας (του) μέσω της διπλωματίας», απάντησε.

«Διεξήγαγε μια εκστρατεία βασισμένη στην αλλαγή. Μία από αυτές (τις αλλαγές) είναι αυτή που εσείς προσδιορίζετε (τον καθολικό δασμό)».

«Έχει καταστήσει σαφές ότι θα κάνει τα πράγματα διαφορετικά, οπότε δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν αλλάξουν τα πράγματα. Αλλά εξίσου, η Αυστραλία θα πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της, στη θέση μας στον Κόσμο και στην ικανότητά μας να συνεργαζόμαστε για την επίτευξη των συμφερόντων μας».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Peter Dutton, επισήμανε ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση, ο κ. Albanese και ο Δρ Rudd, πρέπει «να εργάζονται μέρα και νύχτα για να εδραιώσουν αυτούς τους δεσμούς και τις σχέσεις, να τις εμβαθύνουν τις σχέσεις και να ξεκινήσουν νέες» ενόψει της ορκωμοσίας του κ. Trump τον Ιανουάριο.

Σημείωσε πως όταν ο Συνασπισμός διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία AUKUS για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ήταν «προς το αμοιβαίο και συλλογικό μας συμφέρον, ιδιαίτερα σε μια αβέβαιη εποχή».

«Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, γνωρίζουμε ότι … η σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα διαρκέσει, θα ενισχυθεί και θα διασφαλίσουμε ότι θα συνεργαστούμε πολύ στενά με την επερχόμενη κυβέρνηση».

Ο κ. Dutton εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο χώρες μπορούν «να αντλήσουν νέα ενέργεια και εμπιστοσύνη από τα πράγματα που ενώνουν τον αμερικανικό και τον αυστραλιανό λαό: τις Αρχές που αγαπάμε, τον πατριωτισμό που μας οδηγεί και τον πραγματισμό που μας καθορίζει».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν μια συντριπτική δύναμη καλού στον Κόσμο. Όταν ο στενός μας σύμμαχος είναι ισχυρός και στα καλύτερά του, ο Κόσμος είναι στα καλύτερά του».

«Είθε τα επόμενα χρόνια να είναι από τα πιο καθοριστικά για τη Συμμαχία μας, στα οποία, με γνώμονα τις δοκιμασίες των καιρών μας, την ανάγκη αποτροπής και την υπόθεση της διασφάλισης της ειρήνης μέσω της ισχύος, θα απελευθερώσουμε τις αμυντικές, βιομηχανικές και οικονομικές ευκαιρίες της AUKUS με ταχύτητα…».

ΚΑΙ Η RBA

Διοικητικά στελέχη της Αποθεματικής Τράπεζας της Αυστραλίας (RBA) βρέθηκαν ενώπιον της Γερουσίας την Πέμπτη και δεν αποτελεί έκπληξη ότι το πρώτο ερώτημα που τέθηκε είναι πώς μια δεύτερη θητεία Trump μπορεί να επηρεάσει οικονομικά την Αυστραλία.

«Σε αυτό το στάδιο θα επιμείνουμε στις προοπτικές μας για τον πληθωρισμό», απάντησε η διοικήτρια της RBA, Michele Bullock.

Είναι «πολύ νωρίς», πρόσθεσε, για να πει κανείς τι σημαίνει η επιστροφή του Donald Trump στην Προεδρία (η ορκωμοσία του θα γίνει προς τα τέλη Ιανουαρίου) για τα επιτόκια και την Οικονομία ευρύτερα.

Ο υποδιοικητής της RBA, Christopher Kent, ωστόσο, αναφέρθηκε στις κινήσεις της αγοράς αφού έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών.

Οι μετοχές στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν σε νέα υψηλά, ενώ το δολάριο ΗΠΑ είχε την καλύτερη ημέρα διαπραγμάτευσης από το 2022, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Προβλέπονται υψηλότερα ελλείμματα στις ΗΠΑ μέσω φορολογικών περικοπών … και ένα από τα πράγματα που σημαίνει αυτό είναι πιθανώς υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ μακροπρόθεσμα, υψηλότερος πληθωρισμός στις ΗΠΑ και πολύ πιθανόν υψηλότερη ανάπτυξη για ένα διάστημα», είπε ο κ. Kent.

Και δεδομένου ότι η αγορά χρέους των ΗΠΑ είναι τεράστια, πρόσθεσε, η κίνηση αυτή «θα έχει ανοδικές επιπτώσεις στα παγκόσμια επιτόκια».

Εκκρεμεί δε, όπως προαναφέρθηκε, η απόφαση για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές που κάνουν οι ΗΠΑ, ιδίως από την Κίνα, τον μακράν μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Αυστραλίας.

Αλλά και οι περισσότερες μεγάλες εξαγωγικές αγορές της Αυστραλίας, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, εξαρτώνται επίσης σε μεγάλο βαθμό από την κινεζική ανάπτυξη.

«Επειδή οι πελάτες στις ΗΠΑ θα αγοράζουν λιγότερα αγαθά από τον υπόλοιπο Κόσμο … αυτό σημαίνει λιγότερη ζήτηση (από τις ΗΠΑ) … Έτσι, αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο αρνητικό για την ανάπτυξη αλλού».

The post Albanese για Trump: Ανυπομονώ να συνεργαστούμε προς το συμφέρον και των δύο χωρών appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.