Επανεκλογή Τραμπ:εντολή για αλλαγές

Οι ΗΠΑ απεφάνθησαν: ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο 47ος πρόεδρος. Κερδίζει περισσότερους από τους μισούς εκλέκτορες και την πλειοψηφία της λαϊκής ψήφου στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2024. Οι περισσότερες Πολιτείες ψήφισαν ανανέωση και όχι business as usual, αναλαμβάνοντας το ρίσκο της αβεβαιότητας έναντι της βεβαιότητας που σηματοδοτούσε μια νέα διακυβέρνηση από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ως γνωστόν, η εξωτερική πολιτική παίζει αμελητέο ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία. Ωστόσο, επειδή οι ΗΠΑ αποτελούν υπερδύναμη και ηγέτιδα της Δύσης, χύθηκε πάλι πολύ μελάνι σχετικά με τις πιθανές διεθνοπολιτικές επιπτώσεις μιας επανεκλογής Τραμπ. Σίγουρη θεωρείται, ως γενική αρχή, η απεμπλοκή των ΗΠΑ από πολεμικά μέτωπα και πολιτικές οικονομικής στήριξης εύρωστων μπλοκ ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για την υπόσχεση του MAGA (Make America Great Again).

Οι ευρωπαϊκές χώρες στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση θα λάβουν πρώτες το μήνυμα να αναδιοργανώσουν τις οικονομικές και αμυντικές τους υποχρεώσεις.

Επίσης, αναμένεται τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία ώστε να αποσπαστεί η Ρωσία από τον εναγκαλισμό της Κίνας – αντίθετα από ό,τι είχε πράξει ο Νίξον, ο οποίος είχε αποσπάσει την Κίνα από την τότε ΕΣΣΔ. Κοινός όμως  γεωπολιτικός στόχος είναι να μην ενοποιηθεί η Ευρασία. Ο Τραμπ έχει άλλωστε δηλώσει ότι ο πραγματικός αντίπαλος των ΗΠΑ είναι η Κίνα, όχι η Ρωσία, και προτίθεται να τη συμπιέσει οικονομικά, κατ’ αρχάς ζητώντας την επιβολή υψηλών δασμών για κινεζικά προϊόντα στην Δύση.

Ο άλλος πόλεμος στην περιοχή μας, στη Γάζα και στον Λίβανο, θεωρείται πιο ταιριαστός με την παρεμβατική τάση του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι θερμές εκδηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν κλονίζουν τη θέση Τραμπ ότι η αιματοχυσία πρέπει γρήγορα να τελειώσει.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναγνωριστεί στην Τουρκία το δικαίωμα να διαφεντεύει τους μουσουλμάνους της Μέσης Ανατολής. Η αναβάθμιση της Ρωσίας, αν περιορίσει και το Ιράν, εναντιώνεται στα συμφέροντα της Τουρκίας.

Αλλά η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει σήματα καπνού από την Ουάσιγκτον για να καλλιεργήσει στιβαρότερη και αξιόπιστη πολιτική παρουσία ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ως πάροχος ασφάλειας της Δύσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Σίγουρα δεν είναι πολιτική που θα προκαλέσει τον σεβασμό του Τραμπ το να θεωρείται δεδομένη. Τα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής είναι πολλά για μια υπερδύναμη, αλλά αυτά είναι τα άμεσα εφαπτόμενα στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τους πολίτες των ΗΠΑ. Το επιτελείο και οι πολιτικές του θα δείξουν αν τους δικαιώνει.

Η Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου είναι καθηγήτρια Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς