Εν αναμονή της απόφασης των ιταλικών Αρχών για τον Perry Kouroumblis

Ο 65χρονος Ελληνοαυστραλός Perry Kouroumblis, ο οποίος συνελήφθη στη Ρώμη τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της έρευνας για τους φόνους της Easey Street, στο Collingwood το 1977, παραμένει κρατούμενος στην Ιταλία καθώς αναμένεται η απόφαση των εγχώριων Αρχών για την έκδοσή του ή όχι στην Αυστραλία.

Οι ντετέκτιβ του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Αστυνομίας της Βικτώριας, ανέφερε η Herald Sun, είναι σε ετοιμότητα για να ταξιδέψουν στην Ιταλία σχετικά, ενώ ήδη έχουν στείλει στις τοπικές Αρχές μια συνοπτική έκθεση με στοιχεία για τη δολοφονία της Suzanne Armstrong και της Susan Bartlett.

Ήταν 13 Ιανουαρίου του 1977 όταν οι δύο γυναίκες εντοπίστηκαν νεκρές, φέροντας δεκάδες μαχαιριές, στο σπίτι όπου έμεναν μαζί.

Επρόκειτο για ένα στυγερό έγκλημα, με τις Αρχές να κάνουν λόγο για «μια απολύτως φρικτή, τρομακτική, φρενήρη ανθρωποκτονία».

Όπως διαπιστώθηκε η Suzanne είχε βιαστεί κιόλας, ενώ σε διπλανό δωμάτιο, βρέθηκε ο 16 μηνών γιος της, Gregory. Ήταν σώος, αλλά πολύ ταλαιπωρημένος καθώς για τρεις ημέρες που μεσολάβησαν από το φονικό ήταν στην κούνια του.

Όλη η Αυστραλία παρακολουθούσε με κομμένη ανάσα τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση που κλόνισε ιδιαίτερα και την παροικία μας.

Εκτός του ότι οι φόνοι της Easy Street («Easey St murders» όπως έμειναν γνωστοί ανά τις δεκαετίες) έλαβαν χώρα στο «ελληνοκρατούμενο» εκείνη την εποχή «Κόλλυγουντ», οι δύο γυναίκες ήταν «γνωστές και αγαπητές σε πολλούς Έλληνες».

Κανείς δε συνελήφθη για τις δολοφονίες αυτές εδώ και σχεδόν μισό αιώνα. Εικασίες υπήρχαν μόνο για το κίνητρο και δεν ήταν λίγοι αυτοί που είχαν «αποσύρει» στο πίσω μέρος του μυαλού τους τον τραγικό χαμό της Suzanne Armstrong και της Susan Bartlett, που ήταν τότε, 27 και 28 χρόνων.

Όμως στις 21 Σεπτεμβρίου, νωρίς το πρωί, η Αστυνομία της Βικτώριας, ανακοίνωσε τη σύλληψη από τις ιταλικές Αρχές ενός άνδρα, 65 ετών, διπλής υπηκοότητας, Αυστραλιανής και Ελληνικής, σε αεροδρόμιο της Ρώμης (Leonardo da Vinci–Fiumicino Airport), το βράδυ της Πέμπτης 19 Σεπτεμβρίου, «στο πλαίσιο της έρευνας του τμήματος των Ανθρωποκτονιών … για τη δολοφονία δύο γυναικών σε ακίνητο στην Easey Street του Collingwood το 1977».

«Για τη σύλληψή του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης και απαγγελία κατηγοριών. Παραμένει υπό κράτηση και η αστυνομία … θα εργαστεί τώρα για να επιδιώξει την έκδοσή του στη Βικτώρια», ανέφερε το αστυνομικό ανακοινωθέν.

Το όνομα του συλληφθέντα έγινε γνωστό κάποιες ώρες αργότερα, προκαλώντας αίσθηση ειδικά στην παροικία μας: Perry Kouroumblis (Πέρι Κουρουμπλής).

Σημειώνεται ότι καθώς ο Ελληνοαυστραλός είναι εκτός συνόρων δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από τις αυστραλιανές Αρχές, και όταν απαγγελθούν, θα πρέπει να αποδειχθούν από τις Αρχές ενώπιον της αυστραλιανής Δικαιοσύνης.

Κατά την Herald Sun η απόφαση για το αν ο συλληφθείς στην Ιταλία θα εκδοθεί στην Αυστραλία θα μπορούσε να ληφθεί ήδη την ερχόμενη εβδομάδα.

Μία λεπτομερής ενημέρωση για την πολύπλοκη υπόθεση -με επιχειρήματα για την έκδοσή του- στάλθηκε στον ομοσπονδιακό υπουργό Δικαιοσύνης, Mark Dreyfus, πριν αποσταλεί στη Ρώμη -πολύ νωρίτερα από την προθεσμία των 45 ημερών- η οποία άρχισε να μετρά από τη σύλληψη του 65χρονου.

Ο εν λόγω φάκελος έπρεπε να διαβιβαστεί παρά το γεγονός ότι ο κ. Kouroumblis, που δηλώνει «αθώος», είχε διαμηνύσει μέσω της δικηγόρου του, πως συμφωνεί να προχωρήσει η διαδικασία έκδοσής του στην Αυστραλία.

Η Αστυνομία, σύμφωνα πάντα με την Herald Sun, είχε προχωρήσει αρκετά στην  προετοιμασία της σχετικής έκθεσης, πριν από τη σύλληψή του στην Ιταλία. «Αυτή η έκδοση θα είναι πολύ πιο λεπτομερής και θα περιλαμβάνει στοιχεία DNA και άλλες πληροφορίες που δεν ήταν προηγουμένως διαθέσιμες στους ερευνητές».

Από το 1977 έως σήμερα, οι ντετέκτιβ του τμήματος Ανθρωποκτονιών συνέχισαν να διεξάγουν έρευνα για τους φόνους της Easey St.

Με την πάροδο των χρόνων οι εξετάσεις υλικού DNA μπήκαν στο «οπλοστάσιο» των Αρχών, αλλά η υπόθεση είχε «παγώσει» (went cold).

Το 2017, η Αστυνομία ανακοίνωσε αμοιβή ύψους 1 εκατ. δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη και καταδίκη οποιουδήποτε είναι υπεύθυνος για το θάνατο των δύο γυναικών.

Δεν υπήρχε καμία εξέλιξη, δημόσια τουλάχιστον γνωστή, έως τις 21 Σεπτεμβρίου και την ανακοίμωση της σύλληψης του Perry Kouroumblis.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας της Βικτώριας, Shane Patton, δήλωσε ότι οι Αρχές είχαν εκδώσει ειδοποίηση στην Interpol (red notice alert) για δύο κατηγορίες για φόνο και μία για βιασμό. Ο 65χρονος συλληφθείς, είπε, ήταν ένα από τα πολλά «άτομα ενδιαφέροντος» (people of interest) για την υπόθεση.

Ο Perry Kouroumblis ήταν 17 χρόνων όταν έγιναν οι φόνοι. Τότε αναγνωρίστηκε ως το άτομο που βρήκε το «φονικό όπλο». Ζούσε με την οικογένειά του μόλις 300 μέτρα από το σπίτι των θυμάτων.

Οι ερευνητές, πρόσθεσε ο κ. Patton, «τον αναζητούσαν εδώ και αρκετά χρόνια», αλλά έπρεπε να περιμένουν να φύγει από την Ελλάδα.

«Δεν μπορούσε να συλληφθεί στην Ελλάδα. Υπάρχει ένα 20ετές, όπως καταλαβαίνω, κώλυμα (statute bar on initiation of murder charges) για την κίνηση κατηγοριών για φόνο (στην Ελλάδα λόγω παραγραφής)».

«Το ένταλμά μας δεν εκδόθηκε εντός αυτής της περιόδου των 20 ετών».

Όπως έγινε γνωστό, οι προσπάθειες μέσω της διπλωματικής οδού απέτυχαν και ο ομογενής τέθηκε σε διεθνή κατάλογο παρακολούθησης.

«Ήταν θέμα αναμονής, αν θέλετε, μέχρι να βρεθεί εκτός Ελλάδας», εξήγησε ο αρχηγός της αστυνομίας της Βικτώριας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε μία σειρά από αυστραλιανά μέσα, ο Perry Kouroumblis έφυγε για την Ελλάδα το 2017, αφού η Αστυνομία τον προσέγγισε για να του ζητήσει δείγμα DNA στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για την ανεξιχνίαστη υπόθεση του 1977.

Όμως ο αδελφός του, Tony Kouroumblis, ο οποίος ζούσε μαζί του στην Bendigo St, στο Collingwood εκείνη την εποχή, απέρριψε οποιαδήποτε σύνδεση.

«Δε θα περίμενε δεκαετίες για να φύγει από την Αυστραλία αν ήταν ένοχος», δήλωσε στην Herald Sun.

«Αν επρόκειτο να κρυφτεί, δεν θα έμενε εδώ για 40 και πλέον χρόνια μετά από αυτό».

Ο Tony Kouroumblis είπε επίσης στον Guardian Australia: «Είμαι 100% σίγουρος ότι όλα είναι ένα μεγάλο λάθος. Είμαι 100% σίγουρος».

«Αυτό είναι το συναίσθημά μου… Ξέρω τον αδελφό μου. Δεν νομίζω ότι είναι ικανός να κάνει κάτι τέτοιο».

Ανέφερε ακόμα ότι ο αδελφός του ήταν γνωστός με το παρατσούκλι Dingo και ότι δεν είχε σύντροφο ή παιδιά.

Ο Tony Kouroumblis, μιλώντας στην The Age, ανέφερε ότι ο αδερφός είχε προσεγγιστεί από έναν «Ελληνοαυστραλό επενδυτή», ο οποίος είχε δείξει ενδιαφέρον να αγοράσει ή να επενδύσει σε ένα από τα ακίνητα της οικογένειας στην Ελλάδα.

Ο επενδυτής αυτός, πρόσθεσε ο Tony, είχε καλέσει τον 65χρονο να πάει στη Ρώμη για να συζητήσουν τη συμφωνία.

«Τον συνάντησε πριν από περίπου τρεις μήνες και στη συνέχεια κανόνισε [να πάει] στην Ιταλία … (ήταν) εντελώς στημένο».

The post Εν αναμονή της απόφασης των ιταλικών Αρχών για τον Perry Kouroumblis appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.