Πόσο απειλεί τα ΜΜΕ η επανεκλογή Τραμπ

Ανεβαίνοντας στη σκηνή τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, στο Γουέστ Παλμ Μπιτς, για την επινίκια ομιλία του, ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του, την οικογένειά του και την ομάδα που στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία. Τα μίντια, πάλι, τα κατέταξε στο «εχθρικό στρατόπεδο». «Είπα στον Τζέι Ντι να πάει στο εχθρικό στρατόπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας τον νεοεκλεγέντα αντιπρόεδρό του, τον Τζέι Ντι Βανς. «Και αυτός μου κάνει απλά: ΟΚ. Ποιο από τα δύο; Το CNN; Το MSNBC; Είναι ο μόνος τύπος που ανυπομονεί να βγει και μετά απλά τους διαλύει». Η συγκρουσιακή σχέση του Ντόναλντ Τραμπ με τα (παραδοσιακά) ΜΜΕ είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Συχνά αναφέρεται στη (σοβαρή) δημοσιογραφία ως «fake news», στα μίντια ως «διεφθαρμένα», στους δημοσιογράφους ως «εχθρό του λαού». Κατά την προεκλογική εκστρατεία που είχε κάνει το 2016, είχε προειδοποιήσει ότι οι παραδοσιακοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί θα αντιμετώπιζαν μεγάλα προβλήματα αν εκλεγόταν: σχεδίαζε να «ανοίξει» τους νόμους περί συκοφαντικής δυσφήμησης, ώστε «όταν γράφουν σκόπιμα αρνητικά και φρικτά και ψευδή άρθρα, να μπορούμε να τους μηνύσουμε και να κερδίσουμε πολλά χρήματα». Οπως συνέβη με πολλές απειλές του Τραμπ, έτσι και αυτή δεν καρποφόρησε. Περισσότερα από οκτώ χρόνια αργότερα, ο νόμος εξακολουθεί να λέει ότι τα δημόσια πρόσωπα μπορούν να κερδίσουν αγωγή εναντίον ενός ειδησεογραφικού οργανισμού μόνο εάν μπορεί να αποδειχθεί ότι ο τελευταίος δημοσίευσε πληροφορίες γνωρίζοντας ότι ήταν εντελώς ψευδείς ή ότι είχε αδιαφορήσει «απερίσκεπτα» για την αλήθεια.

Πυροβολισμοί

Ομως πολλά έχουν αλλάξει από το 2016 – συμπεριλαμβανομένης της όλο και πιο συντηρητικής κατεύθυνσης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ έπειτα από τους τρεις διορισμούς του Τραμπ. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ «αστειεύτηκε» κατά τη διάρκεια προεκλογικής του συγκέντρωσης πως δεν θα τον πείραζε αν πυροβολούνταν δημοσιογράφοι σε περίπτωση νέας δολοφονικής απόπειρας εις βάρος του. Ενας από τους πιο πιστούς υπαρχηγούς του, ο Κας Πατέλ, που πιθανολογείται ότι μπορεί να αναλάβει επικεφαλής του FBI ή υπουργός Δικαιοσύνης, είχε δηλώσει ευθαρσώς κατά τη διάρκεια ενός podcast με τον Στιβ Μπάνον τα εξής: «Θα κυνηγήσουμε τους ανθρώπους στα μέσα ενημέρωσης που είπαν ψέματα για τους αμερικανούς πολίτες, που βοήθησαν τον Τζο Μπάιντεν να νοθεύσει τις προεδρικές εκλογές. Είτε ποινικά είτε αστικά, θα το σκεφτούμε αυτό». Οσο για το Project 2025, τον ακραίο «οδικό χάρτη» που έχει ετοιμάσει το υπερσυντηρητικό Heritage Foundation για μια δεύτερη θητεία Τραμπ, αυτός περιλαμβάνει σχέδια ώστε να καταστεί πιο εύκολη η κατάσχεση ηλεκτρονικών μηνυμάτων και τηλεφωνικών αρχείων των δημοσιογράφων.

Σε άρθρο που υπέγραψε, με το που έγινε γνωστή η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, στην εφημερίδα που διευθύνει, την «Guardian», η Κάθριν Βίνερ δεσμεύτηκε πως «θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να θέσουμε τον εκλεγμένο πρόεδρο και όσους τον περιβάλλουν προ των ευθυνών τους», ζητώντας παράλληλα την (οικονομική) στήριξη των αναγνωστών προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η «τεράστια πρόκληση». Αλλά η «Guardian», θα μπορούσε να αντιτείνει κάποιος, βρίσκεται από την εδώ πλευρά του Ατλαντικού. Η πρόκληση για τα αμερικανικά φιλελεύθερα Μέσα θα είναι απείρως μεγαλύτερη: το επιβεβαιώνει η αποθέωση που επεφύλαξε ο Τζεφ Μπέζος, ο ιδιοκτήτης της «Washington Post», στον Τραμπ έπειτα από αυτό που χαρακτήρισε ως «απίστευτο πολιτικό comeback και αποφασιστική νίκη» του.

Κίττυ Ξενάκη