Η διάσπαση προ των πυλών

Ο τελευταίος χαρακτηρισμός που μπορεί να δώσει κάποιος στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε χθες είναι «κανονικό»: ο ακριβής αριθμός των συνέδρων, που υπολογίζεται περί τους 4.500, δεν έγινε ποτέ επίσημα γνωστός. Οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για σταλινικές μεθόδους, τραμπισμό και απόπειρες νοθείας, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης, κάλεσε από το μεσημέρι σε αντισυγκέντρωση των «αποκλεισμένων» έξω από τον χώρο της συνεδριακής διαδικασίας – είχε προηγηθεί μια επίσκεψη των μελών της ΚΟΕΣ που πρόσκεινται στον πρώην πρόεδρο, με στικάκι 1.934 υπογραφών υπέρ της υποψηφιότητάς του – που αργότερα θα γίνονταν 2.000, σε ένα σώμα συνέδρων που σύμφωνα με την κασσελακική πλευρά φτάνει τους 3.587.

Ο μαζεμένος κόσμος έξω από το κτίριο περίμενε υπομονετικά να μπει μέσα, είτε είχε λάβει το σχετικό SMS είτε όχι. Οι υποστηρικτές του Κασσελάκη, που είχαν φτάσει με πούλμαν από διαφορετικές περιοχές της χώρας, έλεγαν πως είναι εκλεγμένοι σύνεδροι, φωνάζοντας από νωρίς να ανοίξουν οι πόρτες για να περάσουν. Η διαπίστευση των συνέδρων ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ ο Κασσελάκης έγινε δεκτός με συνθήματα («κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη») από όσους παρισταμένους τον στηρίζουν – ο ίδιος αρνήθηκε ωστόσο να μπει στην αίθουσα του συνεδρίου αν «δεν μπει και ο τελευταίος σύνεδρος».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ «ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ». Οσο η ώρα περνούσε, τόσο τα αίματα άναβαν. Υποστηρικτές του Κασσελάκη, κρατώντας χαρτιά που έλεγαν πως είναι τα πρακτικά από τις εκλογές συνέδρων της περιοχής τους, ζητούσαν να διαπιστευθούν, ωστόσο το όνομά τους δεν υπήρχε στη λίστα. Κάποιοι συγκέντρωναν ονόματα, κάποιοι φώναζαν «νοθεία», ενώ άλλοι, παρότι είχαν διαπιστευθεί, έπαιρναν οδηγία να βγουν από το κτίριο – δεν ήταν λίγοι οι καβγάδες που ξέσπασαν καθώς σύνεδροι των δύο πλευρών κατηγορούσαν ο ένας τον άλλο για «μαγειρέματα» και «πληρωμένες ψήφους».

Η μάχη του συνεδρίου είχε ήδη ξεκινήσει πολλές μέρες πριν, με την πλευρά Κασσελάκη να ζητάει να ανακοινωθούν επίσημα τα αποτελέσματα, μετά να ζητάει ενημέρωση των συνέδρων που στις δικές της καταστάσεις έχουν εκλεγεί και στο τέλος να τους προτρέπει να εμφανιστούν έτσι κι αλλιώς στο Γκάζι. Στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟΕΣ, η κασσελακική πλευρά καταψήφισε την πρόταση για το προεδρείο, και τον Γιάννη Μαντζουράνη που σε λίγες ώρες θα εκλεγόταν προεδρεύων, σχολιάζοντας πως «δεν περιέχει στοιχεία πλουραλισμού». Το προεδρείο ήταν η πρώτη και ίσως η πιο κρίσιμη μάχη, καθώς αυτό αποφασίζει αν το αίτημα Κασσελάκη πρώτα για αναίρεση της έκπτωσής του και έπειτα για να είναι υποψήφιος πρόεδρος παρά το «όχι» της Κεντρικής Επιτροπής θα περάσει, αλλιώς το ζήτημα μπορεί να μην μπει καν σε ψηφοφορία. Η επόμενη μάχη, εφόσον η πλευρά Κασσελάκη αποφασίσει να τη δώσει, είναι αυτή για τις ψηφοφορίες, με τον Κασσελάκη να καταγγέλλει εδώ και μέρες απόπειρα «ψηφιακής νοθείας» από την κομματική πλειοψηφία, μιλώντας για προσπάθεια να μη στηθεί καν κάλπη στον χώρο του συνεδρίου.

«Εισηγήσεις για νέο κόμμα». Ο,τι κι αν συμβεί, η πλειοψηφία μοιάζει αποφασισμένη να επιμείνει στη στάση της – εκ των πραγμάτων, αν αυτό δεν ανατραπεί με κάποιον τρόπο το επόμενο εικοσιτετράωρο, οι δρόμοι του ΣΥΡΙΖΑ και του Κασσελάκη χωρίζουν. Ο ίδιος είπε χθες στο Mega πως αν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι «συνεχίσουν σε αυτή τη ρότα, το κόμμα θα είναι αντιδημοκρατικό. Προφανώς θα αποχωρήσω, δέχομαι εισηγήσεις για νέο κόμμα» – και δύσκολα σ’ αυτήν την απόφαση θα είναι μόνος, καθώς έχει βουλευτές που τον στηρίζουν, που ενδεχομένως ξεπερνάει τον κρίσιμο αριθμό 10, επιτρέποντας τη δημιουργία ξεχωριστής κοινοβουλευτικής ομάδας και στερώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης (χρειάζονται μόλις 5 ανεξαρτητοποιήσεις). Δεν είναι βέβαιο, πάντως, ούτε ότι όλοι όσοι αποχωρήσουν θα το κάνουν για να βρεθούν στο κόμμα Κασσελάκη ούτε ότι οι όποιες πιθανές αποχωρήσεις θα γίνουν όλες μαζί.