Με μεικτά κλιμάκια ελέγχου ο Δήμος Αθηναίων προσπαθεί να βάλει τέλος στην ασυδοσία εταιρειών κοινής ωφέλειας αλλά και να ενημερώσει καταστηματάρχες, προκειμένου να αποφευχθεί η… παράνομη συμπεριφορά ορισμένων στον τομέα της καθαριότητας, που αναπόφευκτα θα φέρει την επιβολή προστίμων.
Στα τέλη Οκτωβρίου, ο δήμος της πρωτεύουσας προχώρησε στην επιβολή προστίμου, ύψους 140.000 ευρώ, σε εταιρεία που κατασκεύαζε δίκτυο οπτικών ινών, σκάβοντας δρόμους, χωρίς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής, να έχει τη σχετική άδεια.
Τα μεικτά κλιμάκια Δημοτικής Αστυνομίας και στελεχών του τμήματος οδοποιίας έχουν βγει στους δρόμους από τον περασμένο Ιούλιο, κάνοντας ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν παραβάσεις από τις εταιρείες κοινής ωφέλειας που σκάβουν τους δρόμους της Αθήνας. Μέχρι σήμερα έχουν συνταχθεί 48 εκθέσεις και έχουν σταλεί στην αρμόδια διεύθυνση για επιβολή διοικητικών προστίμων. Πιο συγκεκριμένα, το 1ο Δημοτικό Αστυνομικό Τμήμα προχώρησε στη σύνταξη 24 εκθέσεων, το 3ο και το 4ο Δημοτικό Αστυνομικό Τμήμα έχουν ολοκληρώσει 11 εκθέσεις, ενώ 13 έγιναν από το 5ο και το 6ο.
Το αμέσως επόμενο διάστημα, ο Δήμος Αθηναίων πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή κι άλλα μέτρα για τον ίδιο σκοπό, όπως είναι η σύνταξη αιτιολογικής έκθεσης με σκοπό την τροποποίηση του νόμου, προκειμένου και η εταιρεία του Φυσικού Αερίου να ζητά άδεια τομής για επεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους. Παράλληλα, θα γίνει αυστηροποίηση των όρων για έκδοση αδειών τομής και του πλαισίου σε περιπτώσεις υποτροπής των εν λόγω εταιρειών.
Μάλιστα, σε περιπτώσεις έκτακτων βλαβών, οι γνωστοποιήσεις θα συνοδεύονται απαραίτητα, σύμφωνα με τον δημοτικό σχεδιασμό, με τεκμηρίωση του επείγοντος και εφόσον διαπιστώνεται κατάχρηση του μέτρου θα επιβάλλονται πρόστιμα ή δεν θα δίνονται νέες άδειες τομής. Επιπλέον, αναμένεται να προστεθούν προϋποθέσεις αποκατάστασης των προηγούμενων εργασιών πριν από την έκδοση καινούργιας άδειας τομής. Στην περίπτωση δε όπου εντοπίζονται εταιρείες να εκτελούν εργασίες χωρίς άδεια θα εξετάζεται η εκ νέου αδειοδότηση των εταιρειών και θα κινούνται νομικές διαδικασίες εκ μέρους του δήμου.
Οπως τονίζει στο CityHub ο αντιδήμαρχος Υποδομών Ανδρέας Γραμματικογιάννης, ο Δήμος Αθηναίων, με αθόρυβο αλλά συστηματικό τρόπο, έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες μια εκτεταμένη προσπάθεια να οργανώσει και να βελτιώσει τον τρόπο εκτέλεσης των έργων των εταιρειών κοινής ωφέλειας στον δημόσιο χώρο. «Πριν από λίγες μέρες επιβάλαμε πρόστιμο 140.000 ευρώ, το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ, σε εταιρεία οπτικών ινών που εκτελούσε εργασίες και έσκαβε δρόμους χωρίς άδεια. Επιπρόσθετα, της απαγορεύσαμε την εκτέλεση εργασιών στον δήμο για διάστημα έξι μηνών και υποβάλλουμε αναφορά προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Με αυτές τις ενέργειες, ο δήμος στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι η παραβίαση των κανονισμών δεν θα γίνεται ανεκτή, διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία και την προστασία του δημόσιου χώρου».
Οι έλεγχοι, προσθέτει, συνεχίζονται εντατικά και σε άλλα σημεία καθώς έχουν υποβληθεί και άλλες σχετικές καταγγελίες και, αν κριθεί απαραίτητο, θα επιβληθούν επιπλέον πρόστιμα. «Στεκόμαστε δίπλα στις προσπάθειες των εταιρειών να βελτιώσουν τις υποδομές του δήμου, αρκεί να σέβονται τη νομιμότητα και να λειτουργούν εντός των προβλεπόμενων πλαισίων».
Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από λίγους μήνες δημιουργήθηκε μία νέα πλατφόρμα (tomes.cityofathens.gr), όπου τα δεδομένα που αποτυπώνονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Αδειών Τομής και Εκσκαφής Κοινόχρηστων Χώρων παρέχουν στους χρήστες μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης και της προόδου των έργων. Φυσικά και νομικά πρόσωπα αλλά και οργανισμοί κοινής ωφέλειας υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά, επιλέγουν το σημείο εργασίας σε διαδραστικό χάρτη, ενώ στη συνέχεια έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της αίτησής τους σε πραγματικό χρόνο. Επίσης οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν καταγγελίες για έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή τους.
Στο μεταξύ, η Διεύθυνση Καθαριότητας – Ανακύκλωσης έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο εκστρατεία ενημέρωσης των επιχειρήσεων και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που δραστηριοποιούνται στις επτά Δημοτικές Κοινότητες αναφορικά με την ορθή διαχείριση των αποβλήτων και τα ωράρια απόρριψής τους.
Οι ενημερώσεις γίνονται από μεικτά κλιμάκια και ξεκίνησαν μόλις τον προηγούμενο μήνα. Τα κλιμάκια αυτά απαρτίζονται από έναν δημοτικό αστυνομικό κι έναν ή δύο υπαλλήλους της Διεύθυνσης Καθαριότητας – Ανακύκλωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το CityHub, μέχρι την περασμένη Τετάρτη είχαν ενημερωθεί συνολικά 3.844 επιχειρήσεις και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2023 επιβλήθηκαν συνολικά 324 διοικητικές κυρώσεις (205 και 119 αντίστοιχα) συνολικής αξίας 36.500 ευρώ (21.800 και 14.700 αντίστοιχα). Κατά τους αντίστοιχους μήνες φέτος επιβλήθηκαν συνολικά 267 διοικητικές κυρώσεις (154 και 113 αντίστοιχα) συνολικής αξίας 50.850 ευρώ (29.750 και 21.100 αντίστοιχα).
Οπως επισημαίνει η αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Ρωξάνη Μπέη, τα μεικτά κλιμάκια Δημοτικής Αστυνομίας και Ανακύκλωσης είναι μια συνεργασία μεταξύ υπηρεσιών, με στόχο την ευρεία ενημέρωση των καταστημάτων και των επιχειρήσεων σε κάθε κοινότητα της Αθήνας για τους βασικούς κανόνες που εμπεριέχονται στον κανονισμό καθαριότητας, την ορθή απόρριψη και τα ωράρια της αποκομιδής. «Εκτός αυτού, έχουν ως αποκλειστικό αντικείμενο και αρμοδιότητα τη διαπίστωση παραβάσεων, τις αυστηρές συστάσεις αλλά και την επιβολή προστίμων βάσει των προβλεπομένων στον κανονισμό καθαριότητας. Είναι μια πρωτοβουλία την οποία θα ενισχύσουμε και περαιτέρω, με τον μακροπρόθεσμο στόχο να γίνει γνωστό και κατανοητό το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινούμαστε για να κρατηθεί η εικόνα της πόλης όπως τη θέλουμε».