Όσα αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ
Για “ατυχή παρέμβαση” του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννη Παναγιώτου κάνουν λόγο οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, σε ανακοίνωσή τους μετά τη συνάντηση που έγινε το πρωί της Τρίτης μεταξύ συντεχνιών και Υπουργού για την εργατική διαφορά που εκκρεμεί στον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος.
Σε κοινή τους ανακοίνωση οι τρεις συντεχνίες αναφέρουν ότι, παρά το γεγονός ότι ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ σεβάστηκαν την πρόταση του Υπουργού Εργασίας να μη γίνουν δημόσιες δηλώσεις σχετικά με την άτυπη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί, έτσι ώστε να μην δυναμιτιστεί περαιτέρω το κλίμα, “η ατυχής παρέμβαση του Υπουργού δεν μας αφήνει περιθώριο να μην τοποθετηθούμε και να αποσαφηνίσουμε τα γεγονότα”.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στον κλάδο Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος, αναφέρουν ότι έχουν δηλώσει την προθυμία τους να συζητήσουν σε βάθος τη διαφορά που έχει προκύψει, με στόχο την επίτευξη θετικής κατάληξης και την αποφυγή οποιωνδήποτε αρνητικών επιπτώσεων στον κλάδο και κατ’ επέκταση στον τομέα των κατασκευών.
“Ωστόσο, αντί ο Υπουργός να συμβάλει με τη μεσολαβητική του παρέμβαση στην αποκατάσταση της υπερωριακής απασχόλησης, επιλέγει να δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις, οι οποίες υποβαθμίζουν το επίπεδο του κοινωνικού διαλόγου, όπως και αναίτια την αξιοπιστία τόσο του συνδικαλιστικού κινήματος, όσο και των ίδιων των εργαζομένων”, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.
Οι συντεχνίες καλούν την εργοδοτική πλευρά “να αναλάβει τις ευθύνες της” και τον Υπουργό Εργασίας “να αντιληφθεί τη μεσολαβητική του ιδιότητα”, αξιολογώντας αντικειμενικά τις προσπάθειες της συνδικαλιστικής πλευράς για την επίλυση της διαφοράς.
Σημειώνουν ότι ο αγώνας για την κατοχύρωση θεμελιωδών δικαιωμάτων μέσω της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης συνεχίζεται, με στόχο την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την προώθηση της ανάπτυξης στον κλάδο, μέσα από την προάσπιση της ποιότητας και της αξιοπρέπειας στην εργασία.
Αναφέρουν, ακόμα, ότι το πλαίσιο-πρότασης του Υπουργού Εργασίας, το οποίο τέθηκε ενώπιον των δύο πλευρών, έχει ήδη εγκριθεί από τους εργαζόμενους, ενώ η εργοδοτική πλευρά το απέρριψε. “Αυτό το γεγονός αποδεικνύει έμπρακτα ποιο από τα δύο μέρη δείχνει πραγματική διάθεση για επίλυση της διαφοράς, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική κερδοφορία που καταγράφει ο κλάδος, σε αντίθεση με την πορεία των μισθών”, σημειώνουν.