Τραμπ: Η «τέλεια φιλία» με την Αυστραλία – «Ομορφότερη χώρα του Κόσμου» η Ελλάδα

Στον απόηχο της μεγάλης νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές συνεχίζει να κινείται η επικαιρότητα.

Διεθνώς, πολιτικοί, εμπειρογνώμονες, οικονομολόγοι, πάσης φύσεως αναλυτές -αλλά και ομογενείς στα παροικιακά «πηγαδάκια»- προβαίνουν στις δικές τους εκτιμήσεις για το πώς διαμορφώνονται τα νέα παγκόσμια δεδομένα καθώς ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης ετοιμάζεται να ορκιστεί ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ (στις 20 Ιανουαρίου 2025) και να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Αυστραλία και Ελλάδα, παραδοσιακά, είναι χώρες σύμμαχοι των ΗΠΑ. Αυτό δε σημαίνει ωστόσο ότι δεν υπάρχουν και διαφωνίες, οι… μεγαλύτερες συμπάθειες. Ειδικά όταν στη μέση μπαίνουν οι… business (οι δουλειές, τα συμφέροντα, τα οικονομικά και όχι μόνο οφέλη), ένας κλάδος τον οποίο γνωρίζει καλά ο κ. Τραμπ.

Σε διακρατικό (παγκόσμιο) επίπεδο, βέβαια, οι ισορροπίες είναι πιο «λεπτές», σε σχέση με επενδύσεις σε real estate και επιχειρήσεις εν γένει. Αλλά κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του να καταστήσει, όπως υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του την «Αμερική σπουδαία και πάλι» (make America great again).

Ανεξάρτητα αν θα προχωρήσει και σε ρήξεις (ενδεικτικό είναι άλλωστε το «αποτύπωμα» της πρώτης θητείας του, τα πρόσωπα που τον βοήθησαν να εκλεγεί και αυτά που επιλέγει έως τώρα για τη νέα κυβέρνησή του).

Επί του παρόντος, αν υπάρχει μία… σταθερά, αυτή είναι η αβεβαιότητα. Αυστραλία και Ελλάδα, παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα στις ΗΠΑ και σε κάθε ευκαιρία εκμεταλλεύονται τους διαύλους επικοινωνίας που υπάρχουν, επιχειρώντας να δημιουργήσουν και νέους με τους επόμενους ενοίκους του Λευκού Οίκου.

Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός, Anthony Albanese, ως γνωστό, ήταν από τους πρώτους που επικοινώνησαν με τον κ. Τραμπ για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις εκλογές, ενώ λίγες ημέρες μετά ακολούθησε η συνομιλία του εκλεγμένου προέδρου με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρόκειται συνήθως για εθιμοτυπικά τηλεφωνήματα, κατά τη διάρκεια των οποίων σπάνια προκύπτουν συζητήσεις για «αγκάθια» (όπως δασμοί, εθνικά θέματα), αλλά αν μη τι άλλο, από τα όσα κοινοποιήθηκαν ότι ειπώθηκαν μεταξύ των ηγετών, φάνηκε να ξεκινούν… με το δεξί.

ANTHONY ALBANESE

«Ανυπομονώ να συνεργαστούμε προς το συμφέρον και των δύο χωρών», επισήμανε ο κ. Albanese μετά τη συνομιλία που είχε με τον κ. Τραμπ.

«Μιλήσαμε για τη σημασία της Συμμαχίας, και την ισχυρή σχέση Αυστραλίας-ΗΠΑ στην ασφάλεια, την AUKUS, το εμπόριο και τις επενδύσεις».

Ερωτηθείς αν χρειάζεται να ζητήσει συγγνώμη από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ για τα προηγούμενα αρνητικά σχόλια προς το πρόσωπό του, σχολίασε: «Έχω αποδείξει, νομίζω, την ικανότητά μου να συνεργάζομαι με παγκόσμιους ηγέτες και να αναπτύσσω σχέσεις μαζί τους, οι οποίες είναι θετικές».

Η «γλώσσα» την οποία, όπως φαίνεται, μιλά καλύτερα πάντως ο κ. Τραμπ, είναι το οικονομικό συμφέρον. Και στο «τραπέζι» παραμένει η δέσμευσή του για έναν «καθολικό δασμό» 10%-20% για εισαγωγές των ΗΠΑ. Ένα μέτρο για το οποίο θα χρειαστεί σκληρή διαπραγμάτευση από πλευράς της Αυστραλίας ώστε να το αποφύγει για τα δικά της προϊόντα που φτάνουν στην άλλη άκρη του Ειρηνικού (και να μην πληγεί το εμπόριο της με την αμερικανική πλευρά).

Και κάπου εκεί… στη μέση είναι και η Κίνα, που αν δεχθεί πλήγμα στη δική της Οικονομία λόγω των πολιτικών Τραμπ (έχει μιλήσει για δασμούς 60% σε κινεζικά προϊόντα), τα «απόνερα» θα φτάσουν έως και την αυστραλιανή Οικονομίας, όντας ο μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος.

Ακόμα πιο περίπλοκα αναμένονται να καταστούν τα θέματα εθνικής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή του Ινδοειρηνικού.

Για την ώρα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας μεταβαίνει στο Περού ώστε να συμμετάσχει στη Σύνοδο της G20 (των 20 ισχυρότερων οικονομικά κρατών στον Κόσμο), όπου αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping. Ο κ. Τραμπ δε θα είναι παρών (καθώς, όπως προαναφέρθηκε αναλαμβάνει καθήκοντα μετά τις 20 Ιανουαρίου), αλλά η εκλογή του σίγουρα θα απασχολήσει τους ηγέτες στην G20, καθώς ουκ ολίγοι ανησυχούν για «εμπορικούς πολέμους».

Ο κ. Albanese υποβάθμισε πάντως την προοπτική να «τραυματιστεί» η Αυστραλία στη… μάχη αυτή, επικαλούμενους την «καλή τηλεφωνική συνομιλία» με τον κ. Τραμπ.

«Είχαμε μια καταπληκτική συζήτηση την περασμένη εβδομάδα», είπε κατά τη διάρκεια κομματικής συγκέντρωσης στην Τασμανία την Τρίτη. «(Ήταν μία) καλή αρχή για τη σχέση μας. Ανέφερε ότι θα έχουμε μια τέλεια φιλία (perfect friendship)».

«Και είμαι πολύ σίγουρος ότι η σχέση μεταξύ της Αυστραλίας και των ΗΠΑ θα συνεχίσει να είναι πολύ ισχυρή».

Ο κ. Albanese επέμεινε ότι η Αυστραλία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο ώστε να εξομαλυνθούν οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Οι δασμοί, είπε, είναι κάτι «που αντιμετωπίζουμε και εμείς».

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να διαδραματίσουμε ρόλο ως μεσαία δύναμη, μας εμπιστεύονται, ο λόγος μας μετράει».

«Έχουμε, φυσικά, μια συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η Κίνα είναι ο σημαντικότερος εμπορικός μας εταίρος».

«Περισσότερο από ένα στα τέσσερα δολάρια που κερδίζουμ από το εμπόριο σχετίζεται με την Κίνα».

Όπως είπε, υπογράμμισε τη δύναμη της εμπορικής σχέσης της Αυστραλίας με τις ΗΠΑ στην πρώτη του συνομιλία με τον κ. Τραμπ.

«Τόνισα ότι η Αυστραλία έχει, ή οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμπορικό πλεόνασμα με την Αυστραλία».

«Επομένως, είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να συναλλάσσονται δίκαια με την Αυστραλία».

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Peter Dutton, υποστήριξε την προσέγγιση -άλα Malcolm Turnbull- του κ. Albanese και δήλωσε ότι θα είναι «ο πρώτος» που θα στηρίξει την κυβέρνηση για να προωθήσει το επιχείρημα της μη επιβολής δασμών στην Αυστραλία.

«Οι δασμοί αυξάνουν τον πληθωρισμό … και αν εφαρμοστεί ένας δασμός, οι άνθρωποι πληρώνουν υψηλότερες τιμές για τα αγαθά, αυτό θα καταστήσει πιο δύσκολη την κατάσταση, ιδίως για τα εμπορικά Έθνη όπως η Αυστραλία», δήλωσε στο ABC.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ προς το συμφέρον της χώρας μας για να βοηθήσω τους παραγωγούς και τους κατασκευαστές, επειδή δημιουργούν θέσεις εργασίας και δημιουργούν πλούτο για τη χώρα μας».

Ένα… αγκάθι πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, φαίνεται πώς παραμένει ο Kevin Rudd. Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν πρέσβης της Αυστραλίας στην Ουάσιγκτον, έχει στο παρελθόν επικρίνει έντονα τον κ. Τραμπ.

Tο Υπουργείο Εξωτερικών, επιβεβαίωσε ότι ο Δρ Rudd διέγραψε σχετικές αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «για να εξαλειφθεί η πιθανότητα τα σχόλια αυτά να παρερμηνευθούν ως αντικατοπτρίζοντα τις θέσεις του ως πρέσβη και κατ’ επέκταση τις απόψεις της αυστραλιανής κυβέρνησης».

Αλλά την Τρίτη ένας βασικός συνεργάτης του κ. Τραμπ φαίνεται να έστειλε το πιο σαφές μήνυμα μέχρι στιγμής σχετικά με το τι μπορεί να σκέφτεται η επερχόμενη διοίκηση του Λευκού Οίκου για τον πρέσβη της Αυστραλίας.

Σε ανάρτησή του, προς τους 2 εκατομμύρια ακολούθους του στο «X», ο Dan Scavino ανέβασε ένα εικονίδιο με άμμο να τρέχει μέσα από μια κλεψύδρα δίπλα στην επίσημη δήλωση του Δρ Rudd για την εκλογική νίκη του κ. Τραμπ.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Κατά τη δική του τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον συνεχάρη επίσης για τη νίκη του.

Όπως έγινε γνωστό από ελληνικής πλευράς, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τόνισε ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία και με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, για ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε μάλιστα πρόσκληση στον κ. Τραμπ να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο εκδήλωσης με τίτλο «Future Unfold – The Annual Technology Forum», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έκανε λόγο για μία «θερμή συζήτηση» με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Είμαι πια από τους παλαιότερους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και από τους λίγους που έχουν θεσμική μνήμη συζητήσεων με τον πρόεδρο Tραμπ. Τον κάλεσα να έρθει και στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό, στα πλαίσια κάποιας περιοδείας που σίγουρα θα κάνει στην ευρύτερη περιοχή».

«Οι σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα, είναι σχέσεις οι οποίες πια είναι κατοχυρωμένες μέσα στο πλαίσιο συμφωνιών που έχουμε υπογράψει με τις Ηνωμένες Πολιτείες -και αναφέρομαι συγκεκριμένα στη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας».

«Και είναι σχέσεις οι οποίες δεν στηρίζονται απλά σε ένα αξιακό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ δύο ιστορικών δημοκρατιών που πάντα βρέθηκαν από τη σωστή πλευρά της ιστορίας, είναι και σχέσεις που στηρίζονται στο αμοιβαίο συμφέρον, το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν στη χρησιμότητα της στήριξης των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων».

Σύμφωνα δε με τον ανταποκριτή του «ΣΚΑΪ» στις ΗΠΑ, Μιχάλη Ιγνατίου, ο κ. Τραμπ, είπε στον κ. Μητσοτάκη πως «είναι εκπληκτικό πώς άλλαξε η πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια».

Πρόσθεσε, δε, απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό: «Έχεις την ωραιότερη χώρα του Κόσμου».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο ηγέτες -οι οποίοι είχαν συναντηθεί και στον Λευκό Οίκο στις αρχές Ιανουαρίου του 2020- μίλησαν τόσο για τη Μέση Ανατολή, όσο και για την Ουκρανία, καταθέτοντας τις θέσεις τους.

Πέρα βέβαια από τα… τυπικά, η επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο, δημιουργεί νέα δεδομένα και για την Ελλάδα.

Αρχικά σε παγκόσμιο επίπεδο και το ποια θα είναι η στάση των ΗΠΑ απέναντι σε Ρωσία (και Ουκρανία), Κίνα και Ισραήλ, με ό,τι αναταράξεις μπορεί να προκύψουν στη διεθνή Οικονομία, αλλά και στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το ΝΑΤΟ.

Και βέβαια στα «δικά μας», όσον αφορά δηλαδή στην αμερικανική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο, στα εξοπλιστικά, στα ελληνοτουρκικά ζητήματα (με τον Ερντογάν να θέλει επανεκκίνηση στις σχέσεις με τον Τραμπ), αλλά και το Κυπριακό.

Ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζεται, μετά τη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστουδουλίδη -μετά τη συνάντηση που είχε ο τελευταίος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο, δήλωσε τι «η φωνή των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία αναγνωρίζει ότι έχει έρθει πια η ώρα για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι και αυτή μια σημαντική στιγμή που έρχεται να προστεθεί στη δυναμική η οποία διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες».

Πλέον, οι ηγέτες -δε διεθνές επίπεδο- τελούν… εν αναμονή της δεύτερης θητείας Τραμπ.

The post Τραμπ: Η «τέλεια φιλία» με την Αυστραλία – «Ομορφότερη χώρα του Κόσμου» η Ελλάδα appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.