Εχει 5 πανεπιστημιουπόλεις, εγκαταστάσεις 800.000 τ.μ., 43 προγράμματα σπουδών (τα δύο ξενόγλωσσα), 239 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, εκ των οποίων 33 ξενόγλωσσα, 287 εργαστήρια, 17 μουσεία, 41.000 προπτυχιακούς φοιτητές, 16.000 μεταπτυχιακούς φοιτητές, 9.000 υποψήφιους διδάκτορες, πάνω από 1.600 μέλη ΔΕΠ, 500 μόνιμα μέλη εργαστηριακού προσωπικού, 1.000 διοικητικούς υπαλλήλους και απασχολεί ετησίως 5.000-8.000 ερευνητές σε 3.500 ερευνητικά προγράμματα. Διαθέτει τρία νοσοκομεία καλύπτοντας πάνω από 40% των υγειονομικών αναγκών του λεκανοπεδίου της Αττικής. Και πλέον έχει ένα προσεκτικά επεξεργασμένο και αναλυτικά συζητημένο «Στρατηγικό Σχέδιο».
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΚΠΑ, δεν είναι μόνο το αρχαιότερο ελληνικό πανεπιστήμιο, εκπαιδεύοντας την πνευματική, κοινωνική και πολιτική ηγεσία της χώρας εδώ και κοντά δύο αιώνες. Είναι και το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό και ερευνητικό ανώτατο ίδρυμα στη χώρα, που κάθε χρόνο ανεβαίνει θέσεις στις διεθνείς κατατάξεις πανεπιστημίων.
Σήμερα το ΕΚΠΑ, παρά τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, που αφορούν ευθύνες της πολιτείας, έχει ένα ολιστικό σχέδιο που στη βάση διαδικασιών συνεχούς διασφάλισης ποιότητας φιλοδοξεί να αναβαθμίσει το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο, να συνδεθεί με την κοινωνία και την παραγωγή, να αξιοποιήσει την περιουσία και τα κληροδοτήματά του, να αξιοποιήσει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, να ολοκληρώσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, και να ενισχύσει τη διεθνοποίησή του, με τη λειτουργία και νέων ξενόγλωσσων προγραμμάτων και τη σημαντική πρωτοβουλία της ίδρυσης παραρτήματος στην Κύπρο.
Στη διαμόρφωση του στρατηγικού σχεδίου για το μέλλον του ιδρύματος συμβάλλει η Μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού που διαθέτει, η οποία την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου πραγματοποίησε ειδική απολογιστική ημερίδα.
Η ημερίδα ξεκίνησε με ομιλία του πρύτανη του ΕΚΠΑ, καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου που υπογράμμισε τους γενικούς στόχους του στρατηγικού σχεδίου αλλά και τα δυνατά ανταγωνιστικά στοιχεία του ιδρύματος.
Ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, Περικλής Μήτκας υπογράμμισε ότι τα πανεπιστήμια, που ήταν οι πρώτοι φορείς που εφάρμοσαν την αξιολόγηση, καλούνται να απαντήσουν στην πρόσκληση του στρατηγικού σχεδιασμού.