Ο «Σαράφης», ο Δεσταμπασίδης και το… μετρό Θεσσαλονίκης

Μικρός που ‘ναι ο κόσμος. Πάνω στην ώρα που καλούνται από τη Δικαιοσύνη ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων οι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis, μας προέκυψε και μια περίεργη σύμπτωση που σχετίζεται με το… μετρό Θεσσαλονίκης. Τι εννοώ; Θα έχετε δει φαντάζομαι το νέο λογότυπο του μετρό που διασκέδασε αρκετούς στα κοινωνικά δίκτυα το τελευταίο διήμερο. Λιγότερο διασκεδαστική είναι, ωστόσο, η ιστορία της απευθείας ανάθεσης της δημιουργίας του, έναντι 30.000 ευρώ, ύστερα από δυο διαγωνισμούς που ακυρώθηκαν, προκαλώντας και αντιδράσεις της σχετικής κλαδικής ένωσης, της Ενωσης Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος. Αναζητώντας, λοιπόν, από αγνή περιέργεια, πληροφορίες για την ανάδοχη εταιρεία, πέτυχα την ενδιαφέρουσα σύμπτωση: Στέλεχος της εταιρείας αυτής, ονόματι «MnMS – Marketing and Media Services» ήταν, σύμφωνα και με τη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο «Μάξιμος Σαράφης», κατά κόσμον Φιλίστωρ Δεσταμπασίδης. Που κατείχε τη θέση του «managing director» από το 2015 (έτος ίδρυσης της εταιρείας) ως το 2018. Είναι, ξαναλέω, σύμπτωση. Αλλά ήρθε κι έδεσε…

Εξηγήσεις

για 21 μηνύσεις

Ως προς τη δικαστική εξέλιξη του πράγματος, η άρση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων επί της ουσίας σηματοδότησε και το τέλος της ποινικής ασυλίας τους. Συνεπώς, όπως αναμενόταν, οι δύο μάρτυρες, με τα πραγματικά τους πλέον στοιχεία, έλαβαν κλήσεις προκειμένου να εμφανιστούν ενώπιον των προανακριτικών Αρχών και να δώσουν εξηγήσεις για τα αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης και της ψευδούς κατάθεσης. Θυμίζω ότι οι πολιτικοί που είχαν κατηγορηθεί από τους δύο μάρτυρες στράφηκαν εναντίον τους από την πρώτη στιγμή, ζητώντας την ποινική τους δίωξη, Αλλά οι μηνύσεις είχαν μείνει από τότε στο αρχείο λόγω της προστασίας τους. Μιλάμε για 21 μηνύσεις που είχαν κατατεθεί εις βάρος τους από τον Φεβρουάριο του 2018. Οπότε η έρευνα αναμένεται να κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς καθώς υπάρχει ο κίνδυνος της παραγραφής τους.

Χατζημάρκος

στην ΕΝΠΕ

Επιβεβαιώνονται, τελικά, οι πληροφορίες που σας είχα εγκαίρως μεταφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει για πρόεδρο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο στη θέση του Απόστολου Τζιτζικώστα που οδεύει προς την Κομισιόν. Ο Τζιτζικώστας θα αποχαιρετήσει την ΕΝΠΕ στο έκτακτο συνέδριό της που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, στις 18 και 19 Νοεμβρίου, στην Αλεξανδρούπολη, όπου υποθέτω ότι θα προαναγγείλει και τον διάδοχό του. Ο Χατζημάρκος είναι ήδη εκ των αντιπροέδρων της ΕΝΠΕ και η επιλογή του, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε και στη βάση της παλαιότητας σε σχέση με τον έτερο περιφερειάρχη που πλασαριζόταν ως υποψήφιος, τον Νίκο Χαρδαλιά, που βρίσκεται ακόμη στην πρώτη του θητεία στην Περιφέρεια Αττικής. Το σημειώνω διότι τις προηγούμενες μέρες υπήρξε και μια έντονη φημολογία ότι η επιλογή Χατζημάρκου συνιστά «παραμερισμό» του Χαρδαλιά. Η οποία, πάντως, από το Μαξίμου διαψεύδεται.

Η ΕΥΠ ξάφνιασε

τη Λευκωσία

Ικανοποίηση, αλλά και κάποια έκπληξη, προκάλεσε στην Κύπρο η πρωτοβουλία του διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη να αποχαρακτηρίσει, με τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού, έγγραφα της ΕΥΠ για το τραγικό καλοκαίρι του 1974 και την καταστροφή την οποία η χούντα του Ιωαννίδη προκάλεσε στο νησί. Οπως μου μεταφέρει ο ανταποκριτής μας στη Λευκωσία Κωστής Κωνσταντίνου, τη μεγαλύτερη εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι τα έγγραφα οδηγούν στο συμπέρασμα πως ούτε η ΚΥΠ γνώριζε λεπτομέρειες για τη διενέργεια του πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου, το οποίο ο Ιωαννίδης φαίνεται πως σχεδίασε και εκτέλεσε στα κρυφά.

Φως στην προδοσία

Τα έγγραφα σχολίασε κι ο πρώην πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, που έζησε από πρώτο χέρι τα γεγονότα ως φοιτητής της Νομικής στην κατάληψη του 1973 και ως μέλος της συντονιστικής επιτροπής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τονίζοντας ότι διαφαίνεται πως ο Ιωαννίδης «απέφυγε να ενημερώσει τις μυστικές υπηρεσίες για την ώρα και την ημέρα διενέργειας του πραξικοπήματος», παρότι συνάγεται πως η ΚΥΠ είχε επαρκή πληροφόρηση για τις προετοιμασίες της Τουρκίας και πως είναι ήδη αποδεδειγμένο ότι η χούντα είχε δώσει εντολή στους έλληνες αξιωματικούς να μην προτάξουν αντίδραση και αντίσταση στην τουρκική απόβαση. Ο Ομήρου πρόσθεσε, επίσης, ότι το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το ΓΕΕΘΑ οφείλουν να δώσουν στις κυπριακές Αρχές όλο το υλικό, τόσο για την περίοδο του πραξικοπήματος όσο και της τουρκικής εισβολής, για να φωτιστούν, όπως είπε, όλες οι εναπομείνασες σκοτεινές πτυχές της προδοσίας.