Εγινε γνωστό χθες και η αλήθεια είναι πως στρογγυλοκάθισε με συνοπτικές διαδικασίες στο επίκεντρο της ερυθρόλευκης συζήτησης. Μια ιστορία από εκείνες που δεν συμβαίνουν κάθε μέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και που επιβεβαιώνουν με τρόπο εμφατικό αυτό που ο Ολυμπιακός κατάφερε τον περασμένο Μάη, στον τελικό της Ιστορίας του δώδεκα χιλιόμετρα μακριά από τον Πειραιά, είναι κάτι πραγματικά σπουδαίο.
Ναι, με «συστατική επιστολή» την κατάκτηση του Europa Conference League, υποψήφιος – λέει – για το βραβείο Globe Soccer που αφορά την καλύτερη ποδοσφαιρική ομάδα του κόσμου για το 2024. Και μάλιστα, μέσω της ψηφοφορίας του κοινού στο Διαδίκτυο, ήδη πολύ ψηλά στον ανταγωνισμό: Τρίτος ανάμεσα σε δώδεκα με ποσοστό που ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ξεπερνούσε το 16,7% Πίσω, μόνο από την – νικήτρια του αφρικανικού Champions League – Αλ Αχλί (37,7%) και τη βασίλισσα της Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης (18,6%).
Οι άλλοι
Είναι στον ανταγωνισμό επίσης, η Αταλάντα (κάτοχος του Europa League), οι νικήτριες των πρωταθλημάτων Αγγλίας (Μάντσεστερ Σίτι), Γαλλίας (Παρί Σεν Ζερμέν), Ιταλίας (Ιντερ), Γερμανίας (Μπάγερ Λεβερκούζεν) και Πορτογαλίας (Σπόρτινγκ Λισαβόνας) – η Ρεάλ δεν πήρε μόνο το Champions League αλλά και το πρωτάθλημα Ισπανίας. Οι φιναλίστ του Copa Libertadores (Μποταφόγκο – Ατλέτικο Μινέιρο, είναι ο βραζιλιάνικος εμφύλιος της 30/11) και η νικήτρια του Champions League της Ασίας, Αλ Αΐν. Μια παγκόσμια ελίτ που θα πρέπει να περιμένει ως τις 27 Δεκέμβρη και το περίφημο «γκαλά» των Globe Soccer Awards στο Ντουμπάι, για να πληροφορηθεί που θα κατακτήσει το 15ο βραβείο στην ιστορία της διοργάνωσης.
Ψαρεύοντας σολομούς…
Με την ευκαιρία: Εν έτει 2011 ο γνωστός σαν ο «σκηνοθέτης των ΑΒΒΑ», Λάσε Χάλστρομ, υπενθύμιζε πως ήταν σαφώς καλύτερος κινηματογραφιστής από κάποιον που ήξερε απλά να γυρίζει video clip για το πιο διάσημο ποπ γκρουπ της Ευρώπης. Είχε ήδη καταθέσει στο κοινό την ταινία του «Σαν αδέσποτο σκυλί» (1986) και επέστρεφε στις σκοτεινές αίθουσες με έναν σπουδαίο πρωταγωνιστή στο cast (Γιούαν Μακγκρέγκορ) και μια από εκείνες τις γεμάτο αλληγορία ιστορίες που πάντα εκτιμούν οι σινεφίλ. «Salmon fishing in the Yemen» ο τίτλος: «Ψαρεύοντας σολομούς στην Υεμένη».
Η άλλη Χρυσή Μπάλα
Ηταν η εποχή που οι χώρες του Κόλπου διεύρυναν τους ορίζοντες και τα ενδιαφέροντά τους, επενδύοντας στον δυτικό τρόπο ζωής. Σε στυλ αθλητικό; Που το Κατάρ αναλάμβανε τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2022 (2010) και αγόραζε την Παρί Σεν Ζερμέν (Qatar Sports Investments, 2011) σε φόντο ποδοσφαιρικό. Που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναλάμβαναν τη διοργάνωση Grand Prix της Formula 1 (Αμπου Ντάμπι 2009). Και που το Ντουμπάι εμπνευσμένο από τη φήμη της Χρυσής Μπάλας του France Football, θέσπιζε τα δικά του παγκόσμια ποδοσφαιρικά βραβεία (2010) που κατέληγαν σε ένα υπέροχο γκαλά στο φινάλε κάθε ημερολογιακού έτους.
Ο τρόπος
Στην κινηματογραφική απόπειρα, ο Λάσε Χάλστρομ έστελνε τον ήρωα του, τον ιχθυολόγο δρ. Αλφρεντ Τζόουνς, στην Υεμένη με την ευθύνη της δημιουργίας ενός ποταμού (!) και της μεταφοράς 10.000 σολομών στη μέση της ερήμου προκειμένου να ικανοποιήσει την ιδέα ενός πλούσιου σεΐχη που λάτρευε το ψάρεμα. Στην ποδοσφαιρική τα ποδοσφαιρικά βραβεία Globe Soccer, υλοποίησε ο Ιταλός, Τομάζο Μπεντόνι εξασφαλίζοντας τη συνεργασία της UEFA, της ECA, της ΕFAA (Ενωση των ποδοσφαιρικών agents). Ξεκίνησε με μόλις τρεις κατηγορίες και στόχευση στα πρόσωπα (Καλύτερος ποδοσφαιρικός παράγοντας, Καλύτερος τεχνικός διευθυντής, Καλύτερος ατζέντης) και πέρσι μοίρασε 18 διαφορετικά βραβεία έχοντας εξελιχθεί σε θεσμό.
- Η διαδικασία των Globe Soccer Awards περνά από δύο στάδια. Πρώτα την ψηφοφορία του κοινού (vote.globesoccer.com/vote/best-men-club-2024 για την κατηγορία που συμμετέχει ο Ολυμπιακός) και έπειτα από μια ψηφοφορία μιας κριτικής επιτροπής που αποτελείται από επαγγελματίες του ποδοσφαίρου.