Φυλάκιση 4 ετών και 3 μηνών στον π. Αντώνιο

Για πέντε από τις συνολικά δεκαεννέα αξιόποινες πράξεις που αφορούν κακοποίηση και τιμωρητικές συμπεριφορές εις βάρος ανήλικων φιλοξενουμένων στην Κιβωτό του Κόσμου και στις οποίες φέρεται να διαδραμάτισε ρόλο ο ιδρυτής της, πατέρας Αντώνιος, δεν έμεινε καμία αμφιβολία στους δικαστές για την ενοχή του κατηγορουμένου, τον οποίο τιμώρησαν με συνολική ποινή φυλάκισης 51 μηνών, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα.

«Είμαι αθώος και παραμένω αθώος. Συνεχίζω τον αγώνα μου, ανεβαίνω τον Γολγοθά μου, μέχρι την τελική δικαίωση», ήταν τα πρώτα λόγια του πατέρα Αντώνιου μετά το τέλος της πρώτης δίκης του, αποχωρώντας ελεύθερος από τα δικαστήρια, καθώς ομόφωνα αποφασίστηκε η ποινή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετείο της Αθήνας.

Από την άλλη πλευρά, των θυμάτων, οι δικηγόροι που εκπροσώπησαν τους ανήλικους παθόντες χαρακτήρισαν την ετυμηγορία του δικαστηρίου «ορόσημο για την προστασία ανήλικων και ευάλωτων».

Ομόφωνα

Η ώρα ήταν λίγο πριν από τις 10 χθες το πρωί όταν οι δικαστές ανέβηκαν στην έδρα για την απαγγελία της απόφασης, με την οποία έπεσε η αυλαία της πρώτης από μια σειρά δικαστικών εκκρεμοτήτων με φερόμενο ως «πρωταγωνιστή» τον πατέρα Αντώνιο, ο οποίος κάθισε στο εδώλιο έχοντας στο πλευρό του την πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή.

Ομόφωνα οι δικαστές έπειτα από πολύμηνη διαδικασία έκριναν ένοχο τον ιδρυτή της Κιβωτού για πέντε από τις δεκαεννέα πράξεις, κηρύσσοντάς τον αθώο για τις υπόλοιπες δεκατέσσερις πράξεις που τον έφεραν αντιμέτωπο με τη Δικαιοσύνη.

Ο πατέρας Αντώνιος, ψύχραιμος, άκουσε την απόφαση επί της ενοχής του, ενώ μετά το τέλος της δίκης με μία λιτή δήλωση, μόλις 30 λέξεων, είπε: «Είμαι ο πατήρ Αντώνιος. Είμαι αθώος και παραμένω αθώος. Συνεχίζω τον αγώνα μου, ανεβαίνω τον Γολγοθά μου, μέχρι την τελική δικαίωση. Σας κοιτώ στα μάτια γιατί μπορώ να σας κοιτάξω».

Με την ίδια δικαστική απόφαση επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από 17 έως 40 μήνες στους υπόλοιπους τέσσερις συγκατηγορούμενούς του, πρώην εργαζόμενους σε δομές της Κιβωτού σε Αθήνα και Βόλο, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για ένα μέρος των αξιόποινων πράξεων που τους είχαν αποδοθεί.

Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου σε όλους τους κατηγορούμενους, οι οποίοι επίσης έφυγαν ελεύθεροι από τα δικαστήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελική απόφαση του δικαστηρίου για την ποινή κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την εισαγγελική πρόταση, που κατά συγχώνευση δυνητικά θα μπορούσε να ξεπεράσει και τα επτά χρόνια φυλάκιση, με την υπεράσπιση να αντιδρά ζητώντας να επικρατήσουν νηφαλιότητα και αντικειμενικότητα.

«Η ελληνική Δικαιοσύνη, με την προδήλως εσφαλμένη απόφασή της, ως μη έδει, έκρινε ένοχους τους κατηγορούμενους γι’ αυτά που απεδείχθη ότι δεν τέλεσαν. Ο αγώνας συνεχίζεται για τη δικαίωση των εντολέων μας και την κήρυξη της αθωότητάς τους. Τα ανωτέρω, παρά το γεγονός ότι για 14 εκ των 19 ανύπαρκτων αδικημάτων απηλλάγησαν», δήλωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του πατέρα Αντώνιου, Θρασύβουλος Κονταξής, Γιάννης Κώτσος και Τάσος Τριανταφύλλου.

«Το δικαστήριο έπειτα από μια μακρά, ενδελεχή και υποδειγματική διαδικασία δικαίωσε τους ανήλικους παθόντες και σφράγισε την αξιοπιστία των καταγγελιών. Η απόφαση αυτή, που αφορά βαρύτατες πλημμεληματικές πράξεις, συνιστά ορόσημο για την προστασία ανήλικων και ευάλωτων προσώπων στη χώρα μας και αποτελεί μια ελάχιστη επανόρθωση για όσα τα παιδιά υπέστησαν στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου», δήλωσαν οι δικηγόροι των παθόντων Κλειώ Παπαπαντολέων, Μαριαλένα Παπαχρήστου, Χρήστος Λαμπάκης και Γιώργος Σάρλης.

Οσο για τον επίλογο της υπόθεσης, θα γραφτεί ύστερα από μήνες στο Εφετείο της Αθήνας.