Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής μαζί με μια συμβουλή

Ο Αρκάς κλείνοντας η εβδομάδα και λίγο πριν ξεκινήσει το σαββατοκύριακο μας στέλνει την καλημέρα του μαζί με μια συμβουλή.

Η καλημέρα μαζί με μια συμβουλή

Συγκεκριμένα στο σημερινό σκίτσο βλέπουμε έναν άνδρα να κρατά μια κούπα καφέ και να λέει: « Καλημέρα, για να πηγαίνει καλά η μέρα σας, κάθε πρωί να δίνετε στο μυαλό σας έναν κατάλογο με τα πράγματα και τους ανθρώπους που δεν πρέπει να ασχοληθεί».

Πώς θα αναγνωρίσεις έναν τοξικό άνθρωπο:

Έχει διδακτορικό στην χειραγώγηση

Εκμεταλλεύεται καταστάσεις, ανθρώπους, συγκυρίες για να πετύχει αυτό που θέλει, ακριβώς με τον τρόπο που θέλει. Προσπαθεί να σε κάνει να πιστέψεις ότι του οφείλεις κάτι μεγαλοποιώντας όσα έχει κάνει -ή νομίζει ότι έχει κάνει- για σένα για να νιώθεις υποχρέωση. Για όσα κάνει λάθος, βέβαια, ούτε λόγος. Και, αν πεις αυτό που σε πείραξε, θα το παίξει και θιγμένος -η.

Δε ζητάει ποτέ συγγνώμη

Πώς να ζητήσει συγγνώμη ένας άνθρωπος που νομίζει ότι τα κάνει όλα τέλεια; Που δεν παραδέχεται ότι υπάρχει η πιθανότητα να κάνει κάπου λάθος; Εννοείται πως ό,τι και να γίνει, με κάποιον τρόπο θα βρει να φορτώσει τα πάντα σε σένα. Γιατί φυσικά μόνο εσύ φταις…

Αστάθεια 360 μοιρών

Τη μία μέρα έρχεται περιχαρής, σου μιλάει ευγενικά, ίσως και σε εξυψώνει. Την επόμενη, έχει ένα attitude, σε σημείο που αναρωτιέσαι αν έκανες κάτι λάθος και έχει εκνευριστεί μαζί σου. Βρίσκει παντού λάθη στη δική σου συμπεριφορά γιατί… έτσι!

Δεν κάνει ποτέ πίσω

Ο τοξικός άνθρωπος δε θα βάλει σχεδόν ποτέ νερό στο κρασί του. Δε θέλει να παραδεχτεί ότι έχει λάθος και για να το στηρίξει μέχρι τέλους θα βγάζει τη δική σου τοποθέτηση μπορεί ακόμα και να δημιουργήσει ολόκληρο θέμα. Δεν μπορείς να συνεννοηθείς μαζί του γιατί πολύ απλά το μόνο που ακούει είναι αυτό που βρίσκεται στο δικό του κεφάλι.

Χρησιμοποιεί μη τοξικές λέξεις σε τοξικό τόνο

Μπορεί μία πρόταση ως πρόταση αν τη δεις γραμμένη να μην έχει τίποτα τοξικό, όμως, ο τρόπος που διατυπώνεται να την κάνει τοξική. Το «Το θέμα δεν είναι τι λες αλλά πώς το λες» το έχεις ακούσει; Σε αυτό ακριβώς αναφέρομαι. Το ύφος και το τι ακριβώς υπονοείται παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Ενδεχομένως, λοιπόν, να σου πει κάτι που δείχνει έλλειψη σεβασμού με τρόπο που όταν του το λες, απαντάει «Εγώ δεν είπα κάτι. Εσύ παρεξηγήθηκες».