Tο Κράτος είχε εξ΄αρχής την ευθύνη παράδοσης στους ΕΟΑ ενός ολοκληρωμένου και σύγχρονου λογισμικού συστήματος και ότι τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί από την αρχή λειτουργίας του μηχανογραφημένου συστήματος «Ιππόδαμος» αφορούν κυρίως δύο κατηγορίες – «Πρόκειται για ένα Σύστημα που, ναι, υπήρχαν προβλήματα, το έχει παραδεχτεί και το Υφυπουργείο Καινοτομίας, αλλά βελτιώνεται» απαντά ο Υπουργός Εσωτερικών
Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί θα πρέπει να τεθούν προς συζήτηση νέες ρηξικέλευθες επιλογές, αναφέρουν σε ανακοίνωση οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης σε σχέση με το μηχανογραφημένο σύστημα «Ιππόδαμος».
Αναφέρουν ότι συμμερίζονται πλήρως την ανησυχία του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Αμμοχώστου Γιάννη Καρούσου, «η οποία αποτελεί και προβληματισμό όλων των υπόλοιπων Προέδρων λαμβάνοντας υπόψη τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζονται καθημερινά σε όλους τους ΕΟΑ από την πρώτη μέρα έναρξης της λειτουργίας τους».
Σημειώνουν ότι το Κράτος είχε εξ΄αρχής την ευθύνη παράδοσης στους ΕΟΑ ενός ολοκληρωμένου και σύγχρονου λογισμικού συστήματος και ότι τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί από την αρχή λειτουργίας του μηχανογραφημένου συστήματος «Ιππόδαμος» αφορούν κυρίως δύο κατηγορίες.
Η πρώτη κατηγορία αφορά στην ταχύτητα. Όπως αναφέρουν για το θέμα «έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου με την άμεση εμπλοκή του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ωστόσο αναμένονται περαιτέρω βελτιώσεις όσον αφορά την ταχύτητα του συστήματος, ώστε αυτό να μπορεί να ανταγωνιστεί και να ξεπεράσει τις συμβατικές μέχρι σήμερα διαδικασίες μελέτης των αιτήσεων με φυσικό φάκελο». Ιδιαίτερα, προσθέτουν, αναμένεται σοβαρή και άμεση βελτίωση της ταχύτητας στην επαρχία Αμμοχώστου όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη καθυστέρηση.
Η δεύτερη κατηγορία αφορά στην αρχιτεκτονική του συστήματος. Σημειώνουν ότι προκύπτουν καθημερινά σοβαρά προβλήματα, που αφορούν μεταξύ άλλων την δομή και τις ροές λειτουργίας του συστήματος, τα οποία έχουν εντοπιστεί από τους ΕΟΑ από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και χρήζουν άμεσης τροποποίησης/βελτίωσης/αλλαγής. «Η προώθηση αυτών των αλλαγών δυστυχώς προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς λόγω εμπλοκής πολλών κυβερνητικών τμημάτων στην όλη διαδικασία. Επιθυμία όλων είναι όπως το σύστημα να εκσυγχρονιστεί και να γίνει πιο ευέλικτο», αναφέρουν.
«Νοείται ότι, όλα τα πιο πάνω θα αποφεύγονταν εάν το σύστημα τίθετο σε πιλοτική λειτουργία πριν από την δημιουργία των ΕΟΑ την 1η Ιουλίου 2024, ώστε να εντοπίζονταν έγκαιρα όλα τα λειτουργικά προβλήματα και περαιτέρω να γίνονταν οι απαιτούμενες εκπαιδεύσεις του συνόλου του προσωπικού», προσθέτουν.
Δεδομένων των πιο πάνω, αναφέρεται στην ανακοίνωση, καθώς και του γεγονότος ότι οι ΕΟΑ διανύουν πλέον τον 5ο μήνα λειτουργίας τους, εισηγούνται την άμεση απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας προώθησης όλων των τροποποιήσεών/βελτιώσεων/αλλαγών, με την απευθείας επαφή των ΕΟΑ με την ανάδοχο εταιρεία σχεδιασμού του συστήματος και να δοθεί διορία τριών μηνών ήτοι μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2025, ώστε να βελτιωθεί η ταχύτητα του συστήματος και να ενσωματωθούν σε αυτό όλες οι αλλαγές που ζητήθηκαν ή/και θα ζητηθούν.
«Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί θα πρέπει να τεθούν προς συζήτηση νέες ρηξικέλευθες επιλογές όπως για παράδειγμα, οι Επαρχιακοί Οργανισμοί αναλάβουν τη διαχείριση του λογισμικού, με πλήρη χρηματοδότηση από το Κράτος. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, το αρμόδιο Υφυπουργείο να προχωρήσει με σχεδιασμό νέου μηχανογραφημένου συστήματος αδειοδότησης, το οποίο να βασίζεται σε σύγχρονη αρχιτεκτονική και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των εσωτερικών και εξωτερικών χρηστών», καταλήγουν.
Απάντηση Υπουργού Εσωτερικών
Ακολούθως, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Αμμοχώστου για το Σύστημα «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ», ο κ. Υπουργός παρέπεμψε στις τοποθετήσεις του Υφυπουργού Καινοτομίας, του Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και του ΕΤΕΚ. «Ναι, υπήρχαν προβλήματα στο αρχικό ξεκίνημα και όπως σε κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση υπάρχουν τέτοια προβλήματα. Ένα σύστημα που δοκιμάζεται. Έχουν γίνει μέχρι τώρα δύο αναβαθμίσεις. Είναι και παραδοχή των ίδιων των άλλων Προέδρων. Την περασμένη Κυριακή σε μια συνέντευξη του Προέδρου του ΕΟΑ Λευκωσίας, ανέφερε την ικανοποίησή του για την βελτίωση που έχει επέλθει, χωρίς να λέμε ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα από το Υφυπουργείο. Έχουν γίνει δύο αναβαθμίσεις, προβλέπονται ακόμα δύο τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη και αυτό φαίνεται από τον αριθμό των αιτήσεων που εκδίδονται. Το 80% των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί μέσω του Συστήματος. Από τις 4.000 οι 3.300 έχουν εξεταστεί. Το σημαντικότερο είναι τον Οκτώβριο, που αντιλαμβάνεστε, κάθε μήνα αυξάνουν στροφές, έχουν εξεταστεί σχεδόν όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί», εξήγησε ο Υπουργός Εσωτερικών.
Πρόσθεσε πως η βελτίωση δεν αφορά μόνο το Σύστημα «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ», αλλά και θέματα οργάνωσης, στελέχωσης, κτλ. Ανέφερε ότι η οργάνωση έχει καλυτερεύσει και ότι αρχίζει τώρα η στελέχωση των Οργανισμών με μόνιμο προσωπικό, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής ήταν στελεχωμένοι με προσωπικό που έχει αποσπαστεί από το Υπουργείο και Εργοδοτούμενους Ορισμένου Χρόνου. Δυστυχώς, δεν υπήρξε ανταπόκριση από κάποιους Δήμους (σ.σ. για παραχώρηση του προσωπικού) και για αυτό υπάρχουν κάποια θέματα υποστελέχωσης και θέλω να το τονίσω αυτό δημόσια.
«Η Επαρχία Λάρνακας ήταν πιο προετοιμασμένη, έχει εγκριθεί ο Προϋπολογισμός της και προχωρούν. Η Λευκωσία θα υποβληθεί στο επόμενο Υπουργικό και για τους άλλους τρεις, που δυστυχώς υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση, αναμένουμε να ολοκληρωθούν, να υποβληθούν και να εγκριθούν, για να προχωρήσουμε με τη στελέχωσή τους», είπε ο κ. Ιωάννου.
«Αλλά για τον “ΙΠΠΟΔΑΜΟ”, επαναλαμβάνω, πρόκειται για ένα Σύστημα που, ναι, υπήρχαν προβλήματα, το έχει παραδεχτεί και το Υφυπουργείο Καινοτομίας, αλλά βελτιώνεται. Άρα διερωτώμαι γιατί αυτή η αντίδραση τη δεδομένη στιγμή, εφόσον τα προβλήματα επιλύονται και είναι παραδεκτό ακόμη και από τον Πρόεδρο του ΕΤΕΚ ότι υπάρχει βελτίωση. Δεν πάμε πίσω στο χαρτί, διότι αυτό θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή οι μελετητές μπορούν το Σαββατοκύριακο και στον χρόνο τους να υποβάλουν αιτήσεις αντί να πηγαίνουν με τα αυτοκίνητα σε άλλη Επαρχία, αυτό τους γλιτώνει χρόνο. Υπάρχουν κι άλλα πλεονεκτήματα, όπως η ηλεκτρονική υπογραφή. Είναι ένα Σύστημα που βελτιώνεται και είμαι βέβαιος ότι με τις διαβεβαιώσεις που έχουμε λάβει από τον Υφυπουργό Καινοτομίας θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο», τόνισε ο κ. Υπουργός.