Οι άνθρωποι που κινούν τα νήματα στη Διεθνή Αμνηστία ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ή πράγματι δεν καταλαβαίνουν. Αν ισχύει το πρώτο, που είναι και το πιο πιθανό, προφανώς έχουν επιλέξει αυτή τη στρατηγική για να δικαιολογούν την ύπαρξή τους. Αν ισχύει το δεύτερο, τότε θα πρέπει να βάλουν άμεσα λουκέτο στον οργανισμό.
Τη Δευτέρα η Διεθνής Αμνηστία σε συνεργασία με τη Συμμαχία για τον Αθλητισμό και τα Δικαιώματα (SRA) ζήτησαν από τη FIFA να διακόψει τη διαδικασία ανάθεσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2034 στη Σαουδική Αραβία μέχρι η τελευταία να προβεί σε μεταρρυθμίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οταν έχει προηγηθεί το πάθημα του Κατάρ και η αδυναμία αυτών των οργανισμών να επιβάλλουν τις θέσεις τους πάνω στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας των μεταναστών εργατών τι είναι αυτό που τους κάνει να πιστεύουν πως μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση;
Και ο τελευταίος κόκκος άμμου της αχανούς Αραβικής Ερήμου γνωρίζει πως υπήρξε μεθόδευση από τον ισχυρό άνδρα της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο ώστε το Μουντιάλ του 2034 να καταλήξει στη Σαουδική Αραβία. Με την καταπληκτική του έμπνευση να μοιράσει παιχνίδια του Μουντιάλ 2030 σε Λατινική Αμερική (Ουρουγουάη, Αργεντινή, Παραγουάη), Αφρική (Μαρόκο) και Ευρώπη (Ισπανία, Πορτογαλία) έθεσε εκτός κούρσας για το 2034 τρεις Συνομοσπονδίες αφήνοντας ουσιαστικά μόνο την Ασία και την Ωκεανία να διεκδικήσουν τη διοργάνωση. Και όχι μόνο αυτό. Η προθεσμία που έδωσε η FIFA για την υποβολή ενδιαφέροντος ήταν μόλις 25 ημέρες με τη Σαουδική Αραβία να ανακοινώνει τις προθέσεις της έπειτα από μερικά λεπτά.
Αν μελετήσουμε τα όσα προηγήθηκαν του Μουντιάλ του Κατάρ αλλά και μετά το πέρας της διοργάνωσης, όπου οι μετανάστες εργαζόμενοι συνέχισαν να διεκδικούν δεδουλευμένα, να καταγγέλλουν απάνθρωπες συνθήκες και παρακράτηση των διαβατηρίων τους ώστε να μην μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, αντιλαμβανόμαστε πόσο αδύναμοι είναι οι οργανισμοί που καταγγέλλουν και κουνούν το δάκτυλο.
Προειδοποιήσεις και απειλές έπεσαν όλα σε μαύρη τρύπα γιατί πολύ απλά τα πετροδολάρια είναι αυτά που κάνουν κουμάντο, σε μια εποχή μάλιστα που οι κάνουλες της ρευστότητας για τέτοιου είδους φαραωνικές διοργανώσεις έχουν κλείσει. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι εργάτες που χάνουν τη ζωή τους στα έργα είναι δυστυχώς η χαίνουσα πληγή της Ιστορίας.