Δύο αρνήσεις, ένα αδιέξοδο και μία δεξιά συναίνεση

Τουλάχιστον δύο πρόσωπα ακούω ότι βολιδοσκοπήθηκαν από αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα για τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη μετά την αποτυχία της υποψηφιότητας του καθηγητή Δημήτρη Σωτηρόπουλου να πάρει την απαιτούμενη πλειοψηφία της Διάσκεψης των Προέδρων. Δύο έγκριτοι και προοδευτικοί νομικοί συγκεκριμένα, κεντρώου προς κεντροαριστερού προφίλ, οι οποίοι έλαβαν όχι πρόταση, αλλά τηλεφώνημα από συγκεκριμένη κυβερνητική πηγή για να ερωτηθούν εάν θα τους ενδιέφερε, δυνητικά, να είναι υποψήφιοι για τη θέση αυτή, σε αντικατάσταση του σημερινού Συνηγόρου Ανδρέα Ποττάκη. Οι απαντήσεις αμφοτέρων ήταν αρνητικές, μου λένε.

Τα εναλλακτικά σενάρια

Οπως αρνητική (ανεξήγητα κιόλας) παραμένει η κυβερνητική πλειοψηφία στο να κληθεί ο Ποττάκης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, προκειμένου να τους κάνει μια παρουσίαση των υποθέσεων που κλείνει λίγο πριν αφήσει το «τιμόνι» της Αρχής. Να τους ενημερώσει π.χ. για το πόρισμα για το ναυάγιο της Πύλου, τις υποθέσεις θανάτων κρατουμένων σε αστυνομικά τμήματα που ερευνά ο Συνήγορος κ.λπ. Μια πρόταση της αντιπολίτευσης που, αν γινόταν δεκτή, θα «ξεκλείδωνε» την ψήφο τουλάχιστον δύο κομμάτων για να τελειώνει αυτή η ιστορία. Επειδή, όμως, δεν διαφαίνεται τέτοια λύση το αδιέξοδο παραμένει. Κι αν συνεχιστεί δεν θα εκπλαγώ αν επιβεβαιωθούν τα εναλλακτικά σενάρια που κάνουν λόγο για νέες αλλαγές στη σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων. Αλλά και για την πιθανότητα να βρεθεί και κάποιος δεξιός υποψήφιος Συνήγορος (πιθανόν κάποιος συνταξιούχος δικαστικός) με σκοπό να αναζητηθεί η συναίνεση από την άλλη πλευρά, δηλαδή από την Ελληνική Λύση, όπως είχε συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν με τις αλλαγές στο ΕΣΡ και την ΑΔΑΕ.

Πόλεμο κήρυξε ο ΔΣΑ στο ΣτΕ

Τώρα που θυμήθηκα τις αλλαγές στο ΕΣΡ και την ΑΔΑΕ, θα θυμάστε ίσως κι εσείς ότι η υπόθεση αυτή είχε καταλήξει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Που είχε στραφεί επί της ουσίας εναντίον της… δημιουργικής λογιστικής στη Διάσκεψη των Προέδρων, με την οποία οι 16 ψήφοι κρίθηκαν περισσότερες από τα 3/5 των 27 μελών της. Η απόρριψη της προσφυγής από το ΣτΕ με τη δικαιολογία ότι ο ΔΣΑ δεν έχει έννομο συμφέρον να καταθέσει προσφυγή στην υπόθεση ανάδειξης των μελών των ανεξάρτητων Αρχών έχει προκαλέσει έναν μίνι πόλεμο μεταξύ του Συλλόγου και του δικαστηρίου. Και γι’ αυτόν τον λόγο ο ΔΣΑ αποφάσισε αποχή από τις δίκες ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ ως το τέλος του έτους. Ενώ, παράλληλα, προανήγγειλε ότι θα καταθέσει αναφορά στο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ελληνογερμανική δικαστική συνεργασία

Μιας κι έπιασα τα της Δικαιοσύνης, δυο «καυτά» θέματα, αυτά της εγκληματικότητας των ανηλίκων και των φαινομένων της ενδοοικογενειακής βίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βαυαρίας και του Εφετείου του Μονάχου Χανς Γιοχάιμ Χέσλερ με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα και την αντιπρόεδρο Ασημίνα Υφαντή που έγινε χθες στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Στη συνάντησή τους παρευρέθηκε κι ο Χανς Γκίντερ Λάιφλερ, διευθυντής Νομικών και Προξενικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, και η ατζέντα τους επικεντρώθηκε στην ανταλλαγή απόψεων για θέματα που απασχολούν τις νομικές κοινότητες και των δύο χωρών. Ενώ αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, και στην ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο δικαστικών συστημάτων.

Οταν ξύπνησε ο Βέμπερ

Προ ημερών σάς έγραφα ότι είχε σχολιαστεί ιδιαιτέρως αρνητικά η σιωπή του Μάνφρεντ Βέμπερ για τον προπηλακισμό που δέχτηκε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Φρέντι Μπελέρης στα Τίρανα, ενώ βρισκόταν σε αποστολή ευρωβουλευτών, στο πλαίσιο της συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ – Αλβανίας. Αλλά και για την προσβλητική απόφαση του Εντι Ράμα να αρνηθεί να τον συναντήσει. Ε, δύο ολόκληρες εβδομάδες μετά το θλιβερό περιστατικό κι αφού η αδιαφορία του είχε σχολιαστεί ποικιλοτρόπως, ο Βέμπερ θυμήθηκε να στείλει αυστηρή επιστολή στον αλβανό πρωθυπουργό. Με την οποία του τονίζει ότι «η λεκτική και σωματική επίθεση κατά του κ. Μπελέρη μπροστά στο αλβανικό κοινοβούλιο συνιστά αποτυχία του κράτους υποδοχής να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ακεραιότητα ενός εκλεγμένου εκπροσώπου των πολιτών της ΕΕ κατά τη διάρκεια επίσημης αποστολής, αψηφώντας τις σχετικές κατευθυντήριες διεθνείς διατάξεις σχετικά με τις διπλωματικές σχέσεις». Υπενθυμίζοντάς του μάλιστα ότι η συμμόρφωση με τις διεθνείς δεσμεύσεις του συνιστά και συμμόρφωση «με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας».

50 χρόνια Κεντροαριστερά

Το βιβλίο τους με τον τίτλο «Ιστόρηση 50 χρόνων από τα κέντρα λήψης αποφάσεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ» θα παρουσιάσουν την ερχόμενη Παρασκευή το απόγευμα στην ΕΣΗΕΑ δυο πολύπειρα στελέχη του κεντροαριστερού προοδευτικού χώρου, ο Αντώνης Κοτσακάς και ο Χάρης Τσιόκας. Κι όπως καταλαβαίνετε και από τον τίτλο, το βιβλίο περιγράφει και αντιμετωπίζει με κριτικό τρόπο τις διεργασίες δυο κομμάτων των οποίων οι ιστορίες συναντήθηκαν σε μέρες δύσκολες και με τρόπο εκρηκτικό. Και των οποίων το μέλλον μάς απασχολεί πάρα πολύ και σήμερα. Τολμώ να πω δε ότι στις σελίδες του μπορεί να βρούμε πολλές απαντήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων 10-15 ετών. Ενώ προεξοφλώ ότι και από τη συζήτηση θα βγουν ειδήσεις, καθώς το πάνελ της παρουσίασης θα αποτελείται από τη Λούκα Κατσέλη, τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Δημήτρη Ρέππα.