Δεν τους έφθαναν τα πάγια στη Formula 1, που έχουν πάει στον… Θεό (και πλέον
με πετσοκομμένα μπάτζετ) έχουν και τα έκτακτα που πληρώνουν από την τσέπη τους οι ομάδες, όπως το τελευταίο γκραν πρι στη Βραζιλία που μετατράπηκε σε «κινητό συνεργείο» μονοθεσιών με το κόστος να βγάζει εκτός προϋπολογισμού τις ομάδες, εξαιτίας των πολλαπλών ατυχημάτων, που ευτυχώς δεν άνοιξε ρουθούνι (πόσο, τελικά έχει βελτιστοποιηθεί η ασφάλεια στα μονοθέσια, που πλέον βλέπεις να βγαίνουν από τρακαρισμένα μονοθέσια «χαμογελαστούς πιλότους).
Σαφώς, οι ζωές των πιλότων είναι το άλφα και το ωμέγα, όμως όταν έρχεται ο λογαριασμός στα λογιστήρια των ομάδων, τα χαμόγελα κόβονται, διότι οι λαμαρινάδες περιμένουν στη σειρά και φυσικό είναι να τα βάζουν με τους απρόσεκτους οδηγούς. Και το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο τα τελευταία χρόνια αφού λόγω του ορίου στον προϋπολογισμό των ομάδων (135 εκατ. δολάρια, φέτος), τρέμουν στα έξτρα χρήματα που πρέπει να δίνουν σε ατυχήματα και ανταλλακτικά.
Και όπως είναι φυσικό, οι τιμές στα ανταλλακτικά δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις αντιπροσωπείες των ΙΧ που γνωρίζουμε. Για παράδειγμα, ένα μονοθέσιο της F1 πέσει πάνω σε μπαριέρα το σίγουρο είναι ότι θέλει καινούργιο σασί. Και αυτό κοστίζει πολλά. Υπολογίζεται ότι η αντικατάστασή του μπορεί να φθάσει και τις 600.000 ευρώ. Και αν «πάρει» και το κιβώτιο τότε η αλλαγή με καινούργιο – της αντιπροσωπείας όχι… μαιμού! – κοστίζει άλλα 400.00 ευρώ. Κοινώς, τρακάρισμα και εκατομμύριο πάει – για αυτό και τη στιγμή της τράκας βλέπουμε τον τεχνικό διευθυντή να τραβάει τα μαλλιά του.
Ο πρωταθλητής των ζημιών φέτος είναι ο Σέρτζιο Πέρεζ, που από αρχές της σεζόν έχει χαλάσει για το… συνεργείο 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Πίσω του ο Αλεξ Αλμπον που είναι στα 4,3 εκατομμύρια ευρώ σε ζημιές. Μεγάλος ζημιάρης και ο Τζορτζ Ράσελ με 3 εκατομύρια ευρώ, που από του χρόνου θα έχει και το νέο οδηγό που θα αντικαταστήσει τον Χάμιλτον. Πάντως, ο πιο προσεκτικός είναι ο Λιούις Χάμιλτον που προσέχει ακόμη και τα λάστιχά του μέσα στην πίστα, όντας ο πιλότος με τα λιγότερα ατυχήματα. Σε κάθε περίπτωση και φέτος ο λογαριασμός των ζημιών θα είναι μεγάλος. Και πώς να μην είναι όταν τα μονοθέσια της Formula 1 κοστίζουν περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια έκαστο!
Συνολικά, πέρσι, οι ομάδες Formula 1 έβγαλαν από την τσέπη τους 39,4 εκατ. ευρώ για να πληρώσουν τα σπασμένα από ατυχήματα. Το 2023 ο Φερστάπεν ήταν αρκετά προσεκτικός έχοντας τις λιγότερες ζημιές παρά τα ρίσκα που παίρνει μέσα στην πίστα! Ο Λόγκαν Σάρτζεντ, αμερικανός οδηγός αγώνων, στέφθηκε πέρσι… πρωταθλητής με ζημιές κοντά στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Δεύτερος ο ομόσταβλος του Φερστάπεν, ο Πέρεζ – που φέτος θα κλέψει το πρωτάθλημα ζημιών – ενώ στην τριάδα είχε μπει ο Σάινθ, που ακόμη μάθαινε (φέτος πάντως με τις επιδόσεις του έφερε πίσω τα σπασμένα).
Κέρδη και πρόστιμα
Πάντως, η F1 δεν είναι μόνο σπατάλες και ζημιές. Υπάρχει και η καλή πλευρά που κερδίζει βάθρα και τότε μαζεύει με μια γκαζιά τα εκατομμύρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η επιτυχία των Οκον – Γκασλί στο γκραν πρι του Ιντερλάγκος που με το 2-3 κατάφεραν να αλλάξουν σε μια νύχτα την τύχη της ομάδας – από την ένατη θέση στους κατασκευαστές να σκαρφαλώσουν στην έκτη – και να φέρουν στην Alpine 30 εκατομμύρια ευρώ.
Και όταν παίζεις με εκατομμύρια σε κέρδη ή ζημιές, τότε τα πεντοχίλιαρα σε ποινές μοιάζουν με τα ρέστα τους. Οπως τα δύο πρόστιμα που επιβλήθηκαν στη Mercedes, έκαστο 5.000 ευρώ για παραβίαση των κανονισμών της Formula 1 σχετικά με τη ρύθμιση της πίεσης των ελαστικών στο grid. Οπότε το σίγουρο είναι ότι από εδώ και πέρα η Mercedes θα τσεκάρει δύο φορές την πίεση των ελαστικών, διότι την επόμενη φορά ο κανονισμός προβλέπει αποκλεισμό από τον αγώνα. Και ο Χάμιλτον δεν θέλει να μετακομίσει με βαρύ ποινικό μητρώο στη Ferrari, που του έχει στρώσει κόκκινα χαλιά για να τον υποδεχθεί.