Εγείρουν αξιώσεις

Ξενοδοχεία, ταξιδιωτικοί πράκτορες και πρακτορεία τουρισμού ετοιμάζονται να μηνύσουν την Booking για τη ρήτρα ισοτιμίας που τους επέβαλε κατά τη σύναψη του συμβολαίου συνεργασίας, σύμφωνα με το tecnohotelnews.

Το τελευταίο ψήφισμα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (C-264/23) ήρθε να βάλει τέλος στους όρους χρήσης της Booking και αναγνωρίζει, πλέον σε διεθνές επίπεδο, ότι οι ρήτρες ισοτιμίας που επέβαλε για κάθε κράτηση δεν συμμορφώνονταν με τον νόμο και δεν ήταν απαραίτητες για την άσκηση της δραστηριότητας, ούτε ήταν ανάλογες με αυτόν.

Η πρόσφατη απόφαση του ΔΕΕ σχετικά με τις πρακτικές της εταιρείας έχει ανακινήσει σοβαρές συζητήσεις και αντιδράσεις στον τομέα του τουρισμού και των διαδικτυακών κρατήσεων, ειδικά όσον αφορά τις λεγόμενες «ρήτρες ισοτιμίας» που επέβαλε η εταιρεία στους συνεργάτες της, όπως τα ξενοδοχεία και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες.

Η απόφαση υποδεικνύει ότι ο περιορισμός δεν είναι «αντικειμενικά απαραίτητος ή ανάλογος με τους εμπορικούς στόχους αυτού του τύπου πλατφορμών κρατήσεων καταλυμάτων».

Η ρήτρα ισοτιμίας σε ξενοδοχεία και άλλους παρόχους απαιτούσε από αυτούς να προσφέρουν τις ίδιες ή χαμηλότερες τιμές που είχαν στην ιστοσελίδα της Booking και σε άλλες πλατφόρμες. Με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις δεν παρείχαν χαμηλότερες τιμές στους δικούς τους ιστοτόπους ή σε άλλους διαύλους κρατήσεων, διασφαλίζοντας ότι η Booking.com θα προσέφερε πάντα τις καλύτερες διαθέσιμες τιμές. Αυτή η πρακτική θεωρήθηκε από πολλούς ως καταχρηστική, καθώς περιόριζε την ελευθερία των ξενοδόχων να διαχειρίζονται τις τιμολογήσεις τους.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο σε ξενοδοχεία, ταξιδιωτικούς πράκτορες και πρακτορεία τουρισμού να προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες κατά της εταιρείας. Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις ενδέχεται να απαιτήσουν αποζημιώσεις για οικονομικές απώλειες που θεωρούν ότι υπέστησαν λόγω της πολιτικής αυτής.

Από την πλευρά της, η Booking αντέδρασε δηλώνοντας την απογοήτευσή της για την απόφαση και υποστήριξε ότι οι ρήτρες αυτές ήταν απαραίτητες και ανάλογες για τη σχέση της με τους παρόχους καταλυμάτων και ότι δραστηριοποιείται σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Ηδη πάντως εισήγαγε μια σειρά αλλαγών για τη συμμόρφωσή της με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των ρητρών ισοτιμίας, καθώς και της κυκλοφορίας ενός εργαλείου και δύο πινάκων πληροφοριών για την επέκταση της πρόσβασης σε δεδομένα για συνεργάτες και χρήστες, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

«Δεν πιστεύουμε ότι τα ξενοδοχεία έχουν υποστεί ζημιά» διευκρινίζει, καθώς διαβεβαιώνουν ότι τα προγράμματά τους έχουν σχεδιαστεί για να προσθέτουν αξία και να υποστηρίζουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους. Επιπλέον, άσκησε έφεση κατά της απόφασης της ισπανικής Εθνικής Επιτροπής Αγορών και Ανταγωνισμού (CNMC) και τονίζει ότι οι αξιώσεις για αποζημίωση πρέπει να περιμένουν μέχρι να επιλυθούν οι προσφυγές, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η HOTREC, η ευρωπαϊκή ένωση ξενοδοχείων, εστιατορίων και καφέ, υποστηρίζει ότι οι προσαρμογές αυτές δεν επαρκούν για την πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του DMA και ότι η επίτευξη των στόχων δεν επιτυγχάνεται απλώς με την αφαίρεση ορισμένων όρων από τους όρους και προϋποθέσεις, αλλά απαιτεί πλήρη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις και δίκαιη μεταχείριση των ξενοδοχείων.