Η παροικία τίμησε την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με αναφορά στον Τσιόλα

Έχουν περάσει 51 χρόνια από εκείνες τις ημέρες του Νοεμβρίου του 1973, που καταγράφηκαν στο θυμικό της χώρας ως μια ένδοξη σελίδα, μια εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου κατά της Χούντας.

Οι εικόνες των τανκς μπροστά από την πύλη του ιστορικού ιδρύματος στην Πατησίων είναι η στιγμή που εικονοποιεί την αιματηρή καταστολή της φοιτητικής εξέγερσης.

Η επέτειος τιμήθηκε την Κυριακή και στη Μελβούρνη.

Αρχικά έγινε κατάθεση στεφάνων στο Australian Hellenic Memorial και ακολούθησε εκδήλωση με ομιλίες και μουσικό πρόγραμμα, που παρουσίασαν η Αγάπη Πάσχου και ο Νίκος Ντάλλας στο Alphington Grammar.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Γενικός Πρόξενος κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο οποίος νωρίτερα είχε καταθέσει και στεφάνι. Μάλιστα ο κ. Κακαβελάκης έκανε και αναφορά στον αείμνηστο συνθέτη Στέλιο Τσιόλα που είχε λάβει μέρος στην περσινή εκδήλωση και πέθανε μερικές μέρες αργότερα. Στον Στέλιο αναφέρθηκαν και άλλοι μουσικοί.

Tabitha Bouraki

Κύρια ομιλήτρια ήταν η Δάφνη Αραπάκη, υποψήφια διδάκτωρ στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου της Μελβούρνης η οποία συσχέτισε τον αγώνα των φοιτητών με αυτών των Αβοριγίνων για ίσα δικαιώματα στην πατρίδα τους αλλά αναφέρθηκε και στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες που αγωνίστηκαν κατά της χούντας και υέρ του πολυπολιτισμού.

Μεταξύ άλλων παρουσίασαν τραγούδια με θέμα το Πολυτεχνείο η Tabitha Bouraki,η παιδική ορχήστρα του Alphington Grammar, o Αντώνης Ηλιού, ο Αχιλλέας Φραγκουλης, ο Νίκος Καπράλος, η Ανθή Σιδηροπούλου, ο Αττικός Ηλιού Horn και ο Ιάκωβος Παπαδόπουλος.

 

Όπως τόνισαν αυτοί που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση που οργάνωσε η Επιτροπή Μνήμης το Πολυτεχνείο ενώνει εκείνη τη γενιά με τη σημερινή, πέρα και υπεράνω χρωμάτων και κομματικών αποχρώσεων.

Στο Πολυτεχνείο συμμετείχαν άτομα όλων των αποχρώσεων

Μπορεί σήμερα να αναλύουμε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου με άξονα 50-70 άτομα που πρωταγωνίστησαν, ωστόσο εκείνες τις μέρες υπήρξαν χιλιάδες ανώνυμοι ήρωες. Άνθρωποι στα γύρω στενά που έπαιζαν το κεφάλι τους, που άνοιγαν τα σπίτια τους στους φυγάδες. Μικρές ιστορίες ανώνυμων ανθρώπων που προχώρησαν σε πράξεις μεγάλου ηρωισμού.

Είναι, επομένως, πολύ σημαντικό να εδραιωθεί ο ρόλος του ανώνυμου ήρωα του Πολυτεχνείου.

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, με ανακοίνωσή της, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της σε όσους αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. «Η παρακαταθήκη τους θα μας υπενθυμίζει πάντα ότι η δημοκρατία δεν κερδίζεται χωρίς αγώνες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

The post Η παροικία τίμησε την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με αναφορά στον Τσιόλα appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.