Τηλεκπαίδευση στο Νέο Δελχί καθώς η αιθαλομίχλη ξεπερνά κατά 60 φορές όριο ΠΟΥ – Επηρεάζει ιδιαίτερα την υγεία των παιδιών και των ηλικιωμένων
Η πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί, επέβαλε τη Δευτέρα τη διαδικτυακή εκπαίδευση και τα ηλεκτρονικά μαθήματα από το σπίτι για τους μαθητές μέχρι νεωτέρας, καθώς η επιδείνωση του τοξικού νέφους ξεπέρασε κατά 60 φορές το συνιστώμενο ημερήσιο ανώτατο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Διάφορες αποσπασματικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες έχουν αποτύχει να αντιμετωπίσουν μετρήσιμα το πρόβλημα, με το νέφος να κατηγορείται για χιλιάδες πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο και να επηρεάζει ιδιαίτερα την υγεία των παιδιών και των ηλικιωμένων.
Τα επίπεδα των ρύπων PM2.5 – επικίνδυνα μικροσωματίδια που προκαλούν καρκίνο και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των πνευμόνων – κορυφώθηκαν στα 907 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με τα όργανα παρακολούθησης της ρύπανσης IQAir, ενώ μια μέτρηση πάνω από 15 σε ένα 24ωρο θεωρείται ανθυγιεινή από τον ΠΟΥ.
Μεμονωμένοι σταθμοί παρακολούθησης σημείωσαν ακόμη υψηλότερα επίπεδα, ενώ ένας κατέγραψε ρύπους PM2.5 σε 980, 65 φορές το μέγιστο όριο του ΠΟΥ.
«Τα μάτια μου καίνε τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο 30χρονος Σουμπόντ Κουμάρ, οδηγός ταξί. «Ρύπανση ή όχι, πρέπει να βρίσκομαι στο δρόμο, πού αλλού θα πάω;» είπε.
Πυκνό γκρίζο και οξύ νέφος έπνιξε την πόλη, με την IQAir να χαρακτηρίζει τις συνθήκες ως «επικίνδυνες».
Η πόλη καλύπτεται κάθε χρόνο από δηλητηριώδες νέφος, το οποίο οφείλεται κυρίως στην καύση άχυρων από αγρότες σε γειτονικές περιοχές για να καθαρίσουν τα χωράφια τους για το όργωμα, καθώς και στα εργοστάσια και τα καυσαέρια της τροχαίας κίνησης.
Μια έκθεση των New York Times αυτόν τον μήνα, βασισμένη σε δείγματα που συλλέχθηκαν επί πέντε χρόνια, αποκάλυψε επικίνδυνες αναθυμιάσεις που εκτοξεύονται επίσης από ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής που αποτεφρώνει τα βουνά σκουπιδιών της πόλης.
Τα δημοτικά σχολεία διατάχθηκαν να σταματήσουν τα μαθήματα την Πέμπτη, ενώ τη Δευτέρα επιβλήθηκε μια σειρά από περαιτέρω περιορισμούς, όπως ο περιορισμός των πετρελαιοκίνητων φορτηγών και των κατασκευών.
Οι περιορισμοί τέθηκαν σε εφαρμογή από τις αρχές της πόλης «σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση» της ποιότητας του αέρα.
Οι αρχές ελπίζουν ότι κρατώντας τα παιδιά στο σπίτι, θα μειωθεί η κυκλοφορία.
Η Kυβέρνηση κάλεσε τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, καθώς και όσους έχουν προβλήματα με τους πνεύμονες ή την καρδιά «να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο στα σπίτια τους».
Πολλοί στην πόλη δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν φίλτρα αέρα, ούτε έχουν σπίτια που μπορούν να σφραγίσουν αποτελεσματικά από τη βάσανο του επικίνδυνα δύσοσμου αέρα.
Το Νέο Δελχί και η γύρω μητροπολιτική περιοχή, όπου ζουν περισσότερα από 30 εκατομμύρια άνθρωποι, βρίσκεται σταθερά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης για την ατμοσφαιρική ρύπανση το χειμώνα.
Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες και οι αργοί άνεμοι επιδεινώνουν την κατάσταση, παγιδεύοντας θανατηφόρους ρύπους κάθε χειμώνα, που εκτείνεται από τα μέσα Οκτωβρίου έως τουλάχιστον τον Ιανουάριο.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας έκρινε τον περασμένο μήνα ότι ο καθαρός αέρας αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, διατάσσοντας τόσο την κεντρική Kυβέρνηση όσο και τις αρχές σε πολιτειακό επίπεδο να αναλάβουν δράση.
Το Δικαστήριο συνεδριάζει εκ νέου τη Δευτέρα για να συζητήσει την έλλειψη προόδου όσον αφορά την υγειονομική κρίση.
Πηγή: ΚΥΠΕ