Η 18η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση.
Φέτος το Συμβούλιο της Ευρώπης εστιάζει στο κρίσιμο θέμα των αναδυόμενων τεχνολογιών, αναγνωρίζοντας τις απειλές, αλλά και τις ευκαιρίες που αυτές επιφέρουν για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση, μέσω της αυτοματοποιημένης ανίχνευσης και αναφοράς παράνομου περιεχομένου.
Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, η Πρόεδρος του Συμβουλίου Φωνή κα. Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα, ανέφερε: «Στόχος μας είναι να στηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε τα παιδιά μας με συνεχή καθοδήγηση ως προς την πρόληψη, τη διαχείριση και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Είναι αυτός ο λόγος που η φετινή μας εκστρατεία ενημέρωσης θα επικεντρωθεί στο θέμα της διαδικτυακής αποπλάνησης (grooming), με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση τόσο των γονέων/κηδεμόνων αλλά και εφήβων, για τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων. Ως Συμβούλιο Φωνή θα στοχεύσουμε μέσω της νέας στρατηγικής να υλοποιήσουμε δράσεις με στόχο τόσο την πρόληψη από τo grooming, αλλά και τη διασφάλιση ενός ασφαλέστερου διαδικτυακού περιβάλλοντος για τα παιδιά μας.»
Η μη ορθή χρήση τεχνολογιών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), η Εικονική Πραγματικότητα (VR) και η Επαυξημένη Πραγματικότητα (XR), συμπεριλαμβανομένου του Metaverse (ψηφιακό, τρισδιάστατο παράλληλο σύμπαν), συχνά χρησιμοποιούνται για σεξουαλικά αδικήματα κατά των παιδιών στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, σε διαδικτυακά παιχνίδια και άλλα σχετικά περιβάλλοντα. Αυτές οι τεχνολογίες αυξάνουν κινδύνους, όπως η διαδικτυακή αποπλάνηση (grooming), η έκθεση σε επιβλαβές περιεχόμενο και η σεξουαλική εκμετάλλευση ή κακοποίηση παιδιών. Επιπλέον, η τρέχουσα νομοθεσία στην Ευρώπη δεν καλύπτει πλήρως αυτά τα ζητήματα, ενώ η δημόσια γνώμη δεν είναι πλήρως ευαισθητοποιημένη για τους κινδύνους που προέρχονται από αυτό το νέο περιβάλλον.
Στην Κύπρο, η Φωνή, το Συμβούλιο Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας, έχει καταρτιστεί από το 2018 και έκτοτε έχει την ευθύνη να συντονίζει όλες τις ενέργειες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας στην Κύπρο.
Το Συμβούλιο Φωνή ακολουθώντας την Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία στηρίζει τη θεματική της φετινής χρονιάς και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας για την πρόληψη της κακής χρήσης των αναδυόμενων τεχνολογιών και την εξεύρεση καινοτόμων τρόπων για να αξιοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών.
Περισσότερες πληροφορίες για το Συμβούλιο Φωνή, https://www.foni.org.cy