Ο σπόρος και ο καρπός

Αίτιο και αποτέλεσμα. Σπόρος και καρπός. Ο κόσμος έχει την τάση να επικεντρώνει την προσοχή του στην κατάσταση που προκύπτει από μια ενέργεια αγνοώντας τα βασικά στοιχεία που την προκάλεσαν. Εχει αποδειχτεί επίσης καταστροφική η άγνοια του βασικού κανόνα της φυσικής που αναφέρεται στη δράση και στην αντίδραση.

Στον μεσοπόλεμο οι ηγέτες των χωρών της Αντάντ ικανοποιούνταν να ποδοπατούν την ηττημένη Γερμανία αγνοώντας τα μηνύματα που έστελναν οι βαυαρικές μπιραρίες και ένας παράφρων Αυστριακός. Αυτή η επιφανειακή ερμηνεία των εξελίξεων έφερε τον όλεθρο με Δούρειο Ιππο τις δημοκρατικές διαδικασίες. Μην ξεχνάμε πως στις εκλογές του 1932 τον παράφρονα τον ψήφισαν 13,4 εκατ. Γερμανοί, που αντιστοιχούσε στο 36,77% των ψήφων. Στο τότε γερμανικό κρατίδιο της Πομερανίας ο ψυχασθενής έλαβε ποσοστό 52,58% και στο Σλάσβιγκ-Χολστάιν 44,28%. Δεν ήρθε λοιπόν ουρανοκατέβατος ούτε εξελίχθηκε χωρίς αιτία. Αυτοί που έσπειραν τον σπόρο από τον οποίο γεννήθηκε η παράνοια, αρκούνταν να επικεντρώνονται στην προσωπικότητα του παράφρονα και τις ακραίες θέσεις του γερμανικού λαού και όχι στις δικές τους ευθύνες.

Το κενό της αναζήτησης του προφανούς το καλύπτουν με μεγάλη χρονική καθυστέρηση οι ιστοριοδίφες, όταν πια το μάθημα έχει μουσειακή αξία.

Ιδιες συνθήκες ισχύουν βεβαίως και για τα λιγότερο σημαντικά, όπως είναι το ποδόσφαιρο.

Την Κυριακή η εθνική μας ομάδα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στους ομίλους του Nations League και παρά την πολύ καλή της εμφάνιση έμεινε με μια πίκρα στο στόμα για τη χαμένη ευκαιρία να αφήσει στη δεύτερη θέση την Αγγλία.

Το επιμύθιο του εκλέκτορα της ομάδας, Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αναφέρει πως πρέπει να παραμείνουν ταπεινοί και σοβαροί. Ο συμπαθής Ελληνοσέρβος στο πιο κρίσιμο παιχνίδι στο οποίο κρίθηκε η πρώτη θέση αντικατέστησε την ταπεινοφροσύνη με την οίηση. Ενώ γνώριζε και το τελευταίο σκουριασμένο σίδερο του ετοιμόρροπου Ολυμπιακού Σταδίου πως μια ισοπαλία με την Αγγλία ήταν αρκετή για την εξασφάλιση της πρώτης θέσης στον όμιλο, εκείνος δήλωνε πριν από το παιχνίδι πως «δεν μπορεί το “Χ” να είναι ο πρωταρχικός στόχος. Ποτέ δεν θα πάμε σε παιχνίδι που να λέμε πως μας βολεύουν δύο αποτελέσματα». Ηταν πρόκληση να νικήσεις την Αγγλία μπροστά σε 60.000 κόσμο και να γνωρίσεις την αποθέωση. Η ταπεινότητα του Ιβάν είχε αντικαταστήσει τον αέρα της μπάλας που κυλούσε στο χορτάρι του Ολυμπιακού Σταδίου και αδυνατούσαν να την ακουμπήσουν οι παίκτες του. Την επόμενη φορά ας έχει κατά νου πως και το «Χ» είναι μέρος του παιχνιδιού και μπορεί να είναι ισάξιο μιας μεγάλης νίκης.