Μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Γερμανία προετοιμάζεται τώρα για τις ομοσπονδιακές εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου – περίπου επτά μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Οι πρόωρες εκλογές και η σχεδόν βέβαιη αλλαγή κυβέρνησης είναι κατά την άποψή μας καλά νέα για την οικονομία. Οι συνεχείς διαφωνίες μεταξύ των τριών κομμάτων (SPD, Πράσινοι και FDP) της παλιάς κυβέρνησης συνέβαλαν στην υψηλή πολιτική αβεβαιότητα, φέτος ακόμη περισσότερο από πριν.
¢ Κεντροδεξιά CDU/CSU: oι συντηρητικοί ζητούν κάποιες μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης, αλλά μπορεί να αποφεύγουν πιο ριζικές αλλαγές – ειδικά εάν πρέπει να συμβιβαστούν με έναν εταίρο από την Kεντροαριστερά. Πιθανότατα θα επιμείνουν σε ορισμένες φορολογικές ελαφρύνσεις για το προσωπικό εισόδημα και τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, προτείνουν κάποια αυστηροποίηση των κανόνων πρόνοιας και επιθυμούν να μετατοπίσουν τη μετανάστευση μακριά από τους αιτούντες άσυλο σε ειδικευμένους εργαζόμενους. Το CDU/CSU είναι ονομαστικά συντηρητικό δημοσιονομικά, αλλά ο ηγέτης του Μερτς έδειξε πρόσφατα την προθυμία του να χαλαρώσει το συνταγματικό φρένο χρέους εάν ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος χρησιμοποιείται κυρίως για περισσότερες επενδύσεις και στρατιωτικές δαπάνες.
¢ SPD – Ο πιο πιθανός εταίρος του Μερτς: το SPD θέλει υψηλότερο κατώτατο μισθό και περισσότερους φόρους σε υψηλότερα εισοδήματα. Το κόμμα έχει ζητήσει αναστολή ή ολική μεταρρύθμιση του φρένου πέδησης του χρέους σε όλη την τρέχουσα θητεία του. Ζητεί σειρά επιδοτήσεων και αντιτίθεται στις περικοπές στην πρόνοια.
¢ Πράσινοι – δεύτεροι στη σειρά για να συνεργαστούν με τον Μετς: οι Πράσινοι έχουν μια κάπως αριστερή ατζέντα σχετικά με την ευημερία και την αναδιανομή, και ευνοούν τη χαλάρωση του φρένου του χρέους. Προτείνουν γενικές επιδοτήσεις για επιχειρηματικές επενδύσεις αντί για χαμηλότερους επιχειρηματικούς φόρους και εξακολουθούν να τείνουν να μικροδιαχειρίζονται την πράσινη μετάβαση.
¢ Το FDP τονίζει τις ρίζες του στην ελεύθερη αγορά: λίγο πριν εκδιωχθεί από την κυβέρνηση, το FDP ζήτησε σαφή διόρθωση στην οικονομική πολιτική, συμπεριλαμβανομένων χαμηλότερων φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπων και εταιρειών, σοβαρής απορρύθμισης και περικοπών στις επιδοτήσεις και την πρόνοια. Ωστόσο, το CDU/CSU και ο μελλοντικός κεντροαριστερός εταίρος του μάλλον δεν θα χρειαστούν το FDP για να σχηματίσουν συνασπισμό, ακόμη κι αν καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 5% για να κερδίσει έδρες στο κοινοβούλιο.
¢ Οι παρίες: κανένα από τα άλλα κόμματα δεν θέλει να συνεργαστεί με το ακροδεξιό AfD. Το νέο κόμμα διαμαρτυρίας της Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) δεν έχει ρεαλιστικές επιλογές συνασπισμού ούτε σε αυτό το σημείο. Ως αποτέλεσμα, η επόμενη κυβέρνηση θα είναι σχεδόν σίγουρα ένας συνασπισμός μεταξύ CDU/CSU και SPD, ή – λιγότερο πιθανό – των Πρασίνων.
Ο Holger Schmieding είναι επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Berenberg. Το άρθρο αποτελεί σύνοψη εκτενέστερης ανάλυσης για τους πελάτες της τράπεζας που συνυπογράφουν οι οικονομολόγοι της Berenberg Felix Schmidt, Salomon Fiedler και Andrew Wishart