Γ. Χατζής (ΠΟΞ): Χρονιά με μικτά πρόσημα το 2024 για τον ελληνικό τουρισμό

Χρονιά με μικτά πρόσημα είναι το 2024 για τον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ)), Γιάννη Χατζή, ενώ τα έσοδα δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη σε πραγματικούς όρους, δηλαδή αποπληθωρισμένα τα επίπεδα του 2019.

«Σε γενικές γραμμές επικράτησαν μικτά πρόσημα το 2024. Σε επίπεδο αεροπορικών αφίξεων η Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2024 μέχρι σήμερα κυμαίνεται στο +9% σε σχέση με το 2023. Η Αθήνα +13%, η Μυτιλήνη στο +44%, Ρόδος, Σκιάθος + 13%, το Ηράκλειο + 7%, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Κως, Θεσσαλονίκη με +3%. Στο όριο θετικού – αρνητικού προσήμου είναι η Σαντορίνη, αρνητικό πρόσημο καταγράφουν Μύκονος, Καβάλα. Σε διψήφιο ποσοστό αύξησης θα τρέξει και ο οδικός τουρισμός», δήλωσε αναλυτικότερα ο πρόεδρος της ΠΟΞ σε συνάντηση γνωριμίας με δημοσιογράφους της Βόρειας Ελλάδας, με αφορμή την 39η διεθνή τουριστική έκθεση Philoxenia Hotelia.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Στη συνέχεια ο κ. Χατζής εκτίμησε ότι για το σύνολο της φετινής χρονιάς οι αεροπορικές αφίξεις θα έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο από τον Ιανουάριο κατά 10%, ενώ στον αντίποδα η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών μειώνεται και ο τζίρος φέτος θα αυξηθεί μόλις κατά 2 – 3%.

«Δεν έχουμε ξεπεράσει σε πραγματικούς όρους (αν βγάλουμε από την εξίσωση τον πληθωρισμό) τα τουριστικά έσοδα του 2019 όσο και αν λέγεται το αντίθετο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΠΟΞ, κρούοντας παράλληλα κώδωνα κινδύνου για το γεγονός ότι – όπως σημείωσε – από το 2019 και εξής φθίνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού τουρισμού χρόνο με το χρόνο.

Το 2025 ο ρόλος του τουρισμού σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Χατζή, θα είναι καίριος στο ΑΕΠ, ωστόσο θεωρεί πως δεν γίνονται όσα πρέπει για να στηριχθεί ο τουρισμός και ότι η Κυβέρνηση, η οποία λειτούργησε μεν υποδειγματικά για τον κλάδο στην πανδημία δεν διαχειρίζεται με το βέλτιστο τρόπο τις προοπτικές και δυνατότητες του τουρισμού, ο οποίος είναι βασικός αναπτυξιακός πυλώνας για την Ελλάδα.

«Δεν είναι δυνατόν να λέγεται πως υπάρχει μονοκαλλιέργεια του τουρισμού στη χώρα και πως αυτή ευθύνεται για την κακοδαιμονία μας, δεν λειτουργούμε ανταγωνιστικά με τη βιομηχανία, αυτό είναι μύθος, σε πολλές περιοχές δεν υπάρχει βιομηχανία και τις στηρίζει η τουριστική κίνηση. Πέντε Περιφέρειες στην χώρα μας στηρίζουν την ανάπτυξή τους στον τουρισμό», κατέληξε σχετικά ο Πρόεδρος της ΠΟΞ.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, στο περιθώριο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της έκθεσης τουρισμού Philoxenia Hotelia 2024, είπε ότι ως αναπτυξιακό πυλώνα θα πρέπει η ελληνική πολιτεία να αντιμετωπίσει τον ξενοδοχειακό κλάδο και όχι ως βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική ανακούφιση και χαρακτήρισε ανυπόστατη την αντίληψη κάποιων πως ο τουρισμός αποτελεί μονοκαλλιέργεια.

«Ένας τομέας με τους πολλαπλασιαστές και τη διείσδυση στην πραγματική οικονομία που έχει ο δικός μας δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται ως η βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική ανακούφιση. Θέλουμε ένα δίκαιο μοντέλο αντιμετώπισης», σημείωσε ο κ. Χατζής.

Μάλιστα, θέλοντας να καταδείξει την ανισορροπία που καταγράφεται μεταξύ των εσόδων των ξενοδοχείων έφερε ως παράδειγμα το μέσο όρο τζίρου δωματίου στο Βόρειο Αιγαίο που αγγίζει τις 2.500 ευρώ μηνιαίως, την ώρα που κατά μέσο όρο ο τζίρος δωματίου στη Ρόδο φτάνει τις 30.000 ευρώ. Σημείωσε δε ότι περί τα 7.000 ξενοδοχεία στη χώρα μας ανήκουν στις κατηγορίες 1, 2 και 3 αστεριών.

Αναφερόμενος στη φετινή τουριστική χρονιά τη χαρακτήρισε ως χρονιά με μεικτό πρόσημο καθώς, όπως είπε, όλες οι περιοχές δεν κατέγραψαν την ίδια δυναμική, φέρνοντας, μάλιστα, ως παράδειγμα τη Μυτιλήνη όπου σε διάστημα 43 εβδομάδων η αεροπορική επιβατική κίνηση παρουσίασε αύξηση κατά 44%.

«Φέτος αποτυπώνονται τρεις τάσεις. Στην πρώτη, έχουμε τα αεροδρόμια που εμφάνισαν σημαντική αύξηση, όπως της Αθήνας, της Μυτιλήνης, της Ρόδου, της Σκιάθου, των Χανίων, του Ηρακλείου και της Κέρκυρας. Υπάρχει μια τάση σε προορισμούς που εμφάνισαν μικρή έως και οριακή αύξηση, όπως στην Κεφαλλονιά, στη Θεσσαλονίκη και στη Σαντορίνη, ενώ υπάρχει και μια τρίτη με καθαρά αρνητικό πρόσημο όπως τα αεροδρόμια της Μυκόνου και της Καβάλας», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Ωστόσο επισήμανε πως ο θετικός ρυθμός των αφίξεων δεν αποτυπώνεται στα έσοδα, γεγονός που καταδεικνύει πως αν υπολογίσουμε τις τιμές κατά κεφαλήν δαπάνης η μείωση είναι μεγαλύτερη.

Μάλιστα ο κ. Χατζής επισήμανε πως «τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού τουρισμού χρόνο με το χρόνο φθίνουν», ενώ υπογράμμισε πως διανύουμε μια περίοδο έντονων πληθωριστικών πιέσεων.

«Η αύξηση των εσόδων λοιπόν είναι μόνον ονομαστική και γι’ αυτό έχουμε επισημάνει πως τα έσοδα αποπληθωρισμένα είναι σαφώς χαμηλότερα του 2019. Το ρεκόρ έγινε το 2019 και έκτοτε δεν έχει σπάσει», υπογράμμισε.

The post Γ. Χατζής (ΠΟΞ): Χρονιά με μικτά πρόσημα το 2024 για τον ελληνικό τουρισμό appeared first on etravelnews.gr.