Σήμα κινδύνου για μεταναστευτικό στην ΕΕ και ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα στο Συνέδριο του Economist

Αξιωματούχος της UNRWA αναφέρεται σε ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα

Η αυξανόμενη γεωπολιτική αστάθεια και οι προκλήσεις σε σχέση με τη μετανάστευση βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης πάνελ με τίτλο «Ενώπιον μιας νέας μεταναστευτική κρίσης στην Μεσόγειο», στο πλαίσιο του 20ού Συνεδρίου του Economist στην Κύπρο. Στη συζήτηση αναδείχθηκαν οι προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, προβλήματα έλλειψης αλληλεγγύης αλλά και οι καταστροφικές συνέπειες που έχει ο πόλεμος στη Μέσα Ανατολή.

Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, Σοφία Βούλτεψη, ανέδειξε την πολυπαραγοντική φύση του μεταναστευτικού ζητήματος και τις προκλήσεις που το χαρακτηρίζουν. Η κ. Βούλτεψη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.

Όπως είπε, η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης γραμμής, αντιμετωπίζει πιέσεις σε όλα τα σύνορά της – από τον Έβρο και το Αιγαίο έως τη Μεσόγειο – και έχει εξελιχθεί σε «εργαστήριο» νέων προκλήσεων και απειλών. Παρά τις δυσκολίες, η κ. Βούλτεψη τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αιφνιδιάζεται πλέον από τις προκλήσεις που προκύπτουν, καθώς η διαχείριση του μεταναστευτικού έχει γίνει καθημερινότητα.

Σχολιάζοντας τη στάση άλλων ευρωπαϊκών κρατών, εξέφρασε την απογοήτευσή της για την έλλειψη συνοχής και αλληλεγγύης στην Ευρώπη. Ανέφερε ότι χώρες με χερσαία σύνορα επιλέγουν να τα κλείνουν, ενώ την ίδια στιγμή καταγγέλλουν χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα, για τη διαχείριση του ζητήματος στη θάλασσα. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό να χρηματοδοτούνται ΜΚΟ, από κράτη που δεν δείχνουν την παραμικρή αλληλεγγύη και δεν δέχονται μετανάστες, για να φέρνουν μετανάστες στην Ελλάδα.

«Λυπάμαι, αλλά με αυτό τον τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση πυροβολεί τα πόδια της», είπε.

Η Υφυπουργός προειδοποίησε ότι η αποτυχία διαχείρισης του μεταναστευτικού και η στροφή προς σπασμωδικές πολιτικές κινήσεις, όπως η κατάργηση της Σένγκεν, θα έχει σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Επικαλούμενη σχετικές μελέτες, ανέφερε ότι μια διετής κατάργηση της Σένγκεν θα κόστιζε 51 δισεκατομμύρια ευρώ και θα οδηγούσε σε μείωση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 0,14%, δηλαδή 230 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Κλείνοντας, η κ. Βούλτεψη τόνισε ότι η άνοδος της ακροδεξιάς, με κεντρικό αφήγημα το μεταναστευτικό, οδηγεί σε λανθασμένες πολιτικές εκτιμήσεις που επιτείνουν τη ριζοσπαστικοποίηση. «Αντί να πολεμήσουμε το οργανωμένο έγκλημα και τη ριζοσπαστικοποίηση, θα προκαλέσουμε μεγαλύτερο μίσος και περισσότερη ριζοσπαστικοποίηση», κατέληξε.

Αξιωματούχος της UNRWA αναφέρεται σε ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα

Η Αναπληρώτρια Γενική Επίτροπος στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες (UNRWA) Ναταλί Μπούκλι, ανέδειξε  τη σοβαρότητα της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, τονίζοντας τις άνευ προηγουμένου προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία της η οποία παρέχει κρίσιμες υπηρεσίες στην περιοχή εδώ και 75 χρόνια.

Περιέγραψε την αποστολή της UNRWA, που περιλαμβάνει παροχή εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικών υπηρεσιών σε Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Γάζα, την Ιορδανία, τη Συρία, τον Λίβανο και τη Δυτική Όχθη. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ο ρόλος της υπηρεσίας απειλείται σοβαρά λόγω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης και νομοθετικών μέτρων που λαμβάνει το Ισραήλ που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις δραστηριότητές της.

«Η κατάσταση στη Γάζα είναι καταστροφική, μια ανθρωπογενής καταστροφή με σοβαρές ανθρωπιστικές, πολιτικές και επιπτώσεις ασφάλειας», είπε. Περιέγραψε την τραγική πραγματικότητα σύμφωνα με την οποία το 90% του πληθυσμού της Γάζας έχει εκτοπιστεί, το 60% των κατοικιών έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, ενώ ασθένειες εξαπλώνονται εν μέσω κατάρρευσης βασικών υπηρεσιών. Περισσότεροι από 43.000 άνθρωποι, είπε, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους.

Πρόσθεσε ότι εγκαταστάσεις και το προσωπικό της UNRWA έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα, με τα δύο τρίτα των υποδομών της να έχουν καταστραφεί. Η κ. Μπούκλι ανέφερε ότι 249 μέλη του προσωπικού της UNRWA έχουν σκοτωθεί, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη απώλεια ζωών προσωπικού του ΟΗΕ σε οποιονδήποτε πόλεμο στην ιστορία του οργανισμού. Παρ’ όλα αυτά είπε, 13.000 εργαζόμενοι στη Γάζα συνεχίζουν να παρέχουν κρίσιμη υποστήριξη, διαχειριζόμενοι καταφύγια για πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους και προσφέροντας ιατρικές υπηρεσίες καθημερινά.

Ανέφερε επίσης ότι μόνο 37 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχονται καθημερινά στη Γάζα, πολύ λιγότερα από τα 500 που εισέρχονταν πριν από τον πόλεμο.

«Αυτή είναι μια αποτυχία της ανθρωπότητας», σημείωσε, προειδοποιώντας ότι η σύγκρουση αποτελεί άμεση απειλή για τη διεθνή νομιμότητα και την παγκόσμια τάξη.

Ίσαρης: Τα στρατηγική συμφέροντα της ΕΕ δεν σταματούν στα σύνορά της

Ο Νικόλαος Ίσαρης, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, μίλησε για τον ρόλο της ΕΕ στην αντιμετώπιση και αποτροπή πιθανών προσφυγικών κρίσεων. Τόνισε την ανάγκη συλλογικής δράσης, αλληλεγγύης και προληπτικών μέτρων εν μέσω αυξανόμενης περιφερειακής αστάθειας.

Σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει έναν πιο αποφασιστικό και στρατηγικό ρόλο σε σημαντικά παγκόσμια ζητήματα, όπως η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή και οι περιφερειακές συγκρούσεις.

«Οι ευρωπαϊκές αξίες και τα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ δεν σταματούν στα σύνορα της ΕΕ, αλλά εκτείνονται πολύ πιο πέρα. Σε μια τέτοια στιγμή αστάθειας στην περιοχή, όταν το σπίτι του γείτονά σου καίγεται, βιάζεσαι να το σβήσεις, αντί να μαλώνεις για το ποιος πληρώνει τον λογαριασμό του νερού. Όχι μόνο από αλληλεγγύη προς τον διπλανό σου, αλλά και ως πράξη αυτοσυντήρησης», είπε.

Τόνισε επίσης την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέσω του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Όπως είπε, το σύμφωνο, που συμφωνήθηκε πέρυσι, παρέχει ένα ισχυρό πλαίσιο διαχείρισης της μετανάστευσης, εστιάζοντας στην αλληλεγγύη, την απλοποίηση των διαδικασιών και την υποστήριξη των κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν πιέσεις.

Παράλληλα, σημείωσε την ανάγκη αντιμετώπισης των αιτιών της μετανάστευσης, επισημαίνοντας τις πολιτικές κρίσεις, την αστάθεια και την οικονομική κρίση ως βασικούς παράγοντες.

Πηγή: ΚΥΠΕ