Σχέδιο δράσης από την κυβέρνηση

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για τη μακροχρόνια φροντίδα, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου. «Αναπόδραστα, η ζήτηση για παροχές μακροχρόνιας φροντίδας θα αυξηθεί, λόγω του μεγαλύτερου αριθμού ηλικιωμένων τα επόμενα χρόνια. Αντίστοιχα, αυτό θα αυξήσει και την προσφορά υπηρεσιών μακροχρόνιας φροντίδας. Αν δεν το αντιμετωπίσουμε προληπτικά, θα έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα» λέει στα «ΝΕΑ» ο γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Πρόδρομος Πύρρος.  «Στη στρατηγική που θα παρουσιάσουμε, κεντρικός άξονας είναι η προσωποποιημένη και ποιοτική φροντίδα που θα παρέχεται ιδανικά στο σπίτι του ηλικιωμένου. Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει ανασχεδιασμός υφιστάμενων πολιτικών, αλλά και σχεδιασμός νέων» προσθέτει ο ίδιος και τονίζει ότι βασική κατεύθυνση της Πολιτείας είναι η πρόληψη της ιδρυματοποίησης των ηλικιωμένων. Με αυτή τη λογική συμφωνεί ακόμα και η ΠΕΜΦΗ: «Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τον περιορισμό της ανάγκης εισαγωγής σε δομές, θα πρέπει το ποσοστό των ηλικιωμένων σε δομές να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο» λέει ο Στέλιος Προσαλίκας.

 Παράλληλα, απαραίτητη θεωρείται και η ενίσχυση της ενεργού γήρανσης και της απασχόλησης των ηλικιωμένων με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, στο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, έχει ενταχθεί η υλοποίηση ενός προγράμματος ψηφιακής κατάρτισης ηλικιωμένων προϋπολογισμού 6,8 εκατ. ευρώ.

 Το σχέδιο δράσης για τη μακροχρόνια φροντίδα αναμένεται να εστιάσει σε δύο άξονες. Πρώτος στόχος είναι να μπει τάξη στον χώρο των φροντιστών, τυπικών και άτυπων. «Αν και δεν έχουμε ακριβή δεδομένα, είναι κοινώς αποδεκτό ότι η παροχή φροντίδας είναι άτυπη κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Ξέρουμε ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό, κυρίως λόγω του ρόλου που παίζει η οικογένεια, παρέχεται άτυπη φροντίδα» εξηγεί ο Πρόδρομος Πύρρος. «Θέλουμε να υπάρξει μια επαγγελματοποίηση της φροντίδας (professionalization of care), γι’ αυτό και εξετάζονται λύσεις προκειμένου οι άτυποι φροντιστές να μπορούν να λάβουν κάποια πιστοποίηση, πιθανώς και με μια σχετική εκπαίδευση, ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας ως φροντιστές». Οπως επισημαίνει ο Πρόδρομος Πύρρος, η κίνηση αυτή θα μπορέσει να ενισχύσει και την ένταξη περισσότερων γυναικών στην αγορά εργασίας, που αποτελεί στρατηγικό στόχο της χώρας.

 Εξάλλου, η αγορά εργασίας χρειάζεται ενίσχυση. «Εχουμε άμεση ανάγκη για εργαζόμενους σε όλες τις δομές που ασχολούνται με τη μακροχρόνια φροντίδα. Μόνο στις ΜΦΗ υπάρχει ανάγκη για 5.000 εργαζόμενους» λέει ο πρόεδρος της ΠΕΜΦΗ Στέλιος Προσαλίκας και εκτιμά πως τα κενά μπορούν να καλυφθούν μόνο μέσω της εισαγωγής εργαζομένων από τρίτες χώρες με διακρατικές συμφωνίες. «Οι μετανάστριες που παρέχουν φροντίδα στο σπίτι είναι πλέον είδος προς εξαφάνιση» προσθέτει. Επιπλέον, η Μαρία Καραγιαννίδου σημειώνει πως «υπάρχει παντελής έλλειψη πλαισίου για τους αμειβόμενους φροντιστές, δηλαδή τις κυρίες που φροντίζουν επ’ αμοιβή ηλικιωμένους στο σπίτι, ενώ είναι ανεπαρκής έως παντελώς απούσα η εκπαίδευσή τους στην παροχή φροντίδας».

 Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου δράσης για τη μακροχρόνια φροντίδα θα προκύψει από την τεχνική βοήθειας του ΟΟΣΑ, που θα παρουσιάσει έκθεση για τις πολιτικές μακροχρόνιας φροντίδας για την Ελλάδα το 2026. Από την έκθεση αυτή αναμένεται να προκύψει τουλάχιστον ένα πρόγραμμα με μακροχρόνιο ορίζοντα, που θα λειτουργήσει πιλοτικά από το 2026 ή 2027 καλώς εχόντων των πραγμάτων.