Οι ιστορίες των Ελλήνων του Σίδνεϊ περνούν στην αιωνιότητα με τη δημιουργία του Αρχείου Ελληνοαυστραλών

Περισσότερες από 100 αφηγήσεις Ελλήνων της Διασποράς στο Σίδνεϊ βρήκαν τη θέση που τους αξίζει μέσα από την επίσημη παρουσίαση του Αρχείου Ελληνοαυστραλών, το οποίο διασώζει τη μεταναστευτική τους πορεία και ενσωματώνει την ιστορία τους στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο της Αυστραλίας.

Η επίσημη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Νέας Νότιας Ουαλίας (State Library of NSW), με πολλούς από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στη δημιουργία του Αρχείου να δίνουν το «παρών». Το Αρχείο είναι διαθέσιμο διαδικτυακά από τις αρχές του έτους.

Η εκδήλωση, όπως και το πρότζεκτ αυτό καθαυτό, υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW), τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Νέας Νότιας Ουαλίας, την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Ν.Ν.Ουαλίας (GOC NSW) και το Αυστραλιανό Συμβούλιο Έρευνας.

Φωτογραφία: Δημήτρης Καλλός

Αποτελεί την κορύφωση μιας πολυετούς προσπάθειας για τη συλλογή προφορικών μαρτυριών των Ελλήνων του Σίδνεϊ, καταγράφοντας τις μεταναστευτικές τους ιστορίες και διατηρώντας την κληρονομιά τους μέσω ηχητικών συνεντεύξεων και πρωτότυπων φωτογραφιών.

Η Κάθι Καλλού, από τους βασικούς συντελεστές του πρότζεκτ, χαρακτήρισε την εμπειρία των συνεντεύξεων ως «απόλυτη χαρά και προνόμιο», τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της εμπιστοσύνης που της έδειξαν οι συμμετέχοντες.

«Νιώθω περήφανη που είμαι σε ένα δωμάτιο με ανθρώπους που μοιράζονται τις ιστορίες τους, καθώς η αφήγηση είναι μια βαθιά προσωπική εμπειρία», δήλωσε στον «Νέο Κόσμο».

Η κα Καλλού σημείωσε ότι εκτιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες της άνοιξαν την καρδιά και το σπίτι τους, μιλώντας για τη ζωή τους για πάνω από μία ώρα. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι ουσιαστικά ξένοι για μένα, οπότε όταν μοιράζονται την ιστορία τους, ανοίγουν την καρδιά και το σπίτι τους σε έναν άγνωστο», ανέφερε.

Φωτογραφία: Δημήτρης Καλλός

«Η εμπειρία είναι πολύ συναισθηματική και στο τέλος συχνά δέχομαι αγκαλιές και φιλιά, γιατί πολλοί από αυτούς δεν έχουν πει την ιστορία τους ούτε στα ίδια τους τα παιδιά, πόσο μάλλον σε μια ξένη».

Η κα Καλλού, μέλος του Oral History NSW, πρόσθεσε ότι το πρότζεκτ είχε για εκείνη προσωπική σημασία, καθώς μεγάλωσε περιτριγυρισμένη από Έλληνες μετανάστες της παλαιότερης γενιάς, ενώ οι γονείς της δούλευαν 7 ημέρες την εβδομάδα στο δικό τους γωνιακό γαλακτοπωλείο (milk bar).

«Νιώθω ότι έχω καταγράψει μια ιστορία που αξίζει να τη μάθει ο κόσμος. Δεν θέλω αυτές οι ιστορίες να χαθούν», δήλωσε.

«Είναι σημαντικό να διατηρηθούν, και μάλιστα να διατηρηθούν στην ελληνική γλώσσα, γιατί σε αυτή τη γλώσσα αφηγούνται τις ιστορίες τους. Αυτή είναι η γλώσσα μέσω της οποίας κατανοούν και ερμηνεύουν τον δικό τους κόσμο».

Η εκδήλωση περιλάμβανε πολλές ομιλίες που ανέδειξαν τη σημασία του αρχείου. Ο επικεφαλής του έργου, Γιώργος Κουβάρος, αναφέρθηκε στους φορείς που συνέβαλαν στην ίδρυση του Αρχείου, επισημαίνοντας τη συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας και του Ιδρύματος Ελληνικών Σπουδών του UNSW, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του έργου.

Ο κ. Κουβάρος ευχαρίστησε τους περίπου 120 συμμετέχοντες που μοιράστηκαν τις ιστορίες τους, συνοδευόμενες από περίπου 500 φωτογραφίες, αναγνωρίζοντας το θάρρος τους να ανατρέξουν σε μνήμες που ήταν συχνά χαρούμενες αλλά και επώδυνες.

«Με το θάρρος σας να μοιραστείτε αυτές τις μνήμες, μας επιτρέψατε να κατανοήσουμε κάτι που συχνά απουσιάζει από τα ιστορικά βιβλία: πώς βιώνεται η μετανάστευση στην καθημερινότητα», είπε.

Από αριστερά, ο Δρ Λέοναρντ Γιανιζέφσκι και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας, Χάρης Δανάλης.

Η οικογένεια Ονησφόρου υπήρξε μεγάλος δωρητής του Αρχείου, το οποίο φέρει το όνομα των Γρηγορίου και Σταυρινής Ονησφόρου, σε αναγνώριση της προσφοράς τους. Ο γιος τους, Θεόδωρος Ονησφόρου, μίλησε συγκινημένος για την ανάγκη να διατηρηθούν οι ιστορίες των Ελλήνων του Σίδνεϊ.

«Κατανοώ τον θάνατο και τον αποδέχομαι, αλλά αυτό που δεν μπορώ να δεχτώ είναι η εξαφάνιση. Αυτοί οι Έλληνες που μετανάστευσαν στην Αυστραλία σύντομα θα εκλείψουν», είπε.

Ο Γιώργος Σουρής, πρόεδρος του Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης Νέας Νότιας Ουαλίας, δήλωσε ότι οι ιστορίες της ελληνικής κοινότητας του Σίδνεϊ αποτελούν πλέον μέρος του εθνικού αρχείου και είναι διαθέσιμες σε όλους τους Αυστραλούς.

Κλείνοντας, ανέφερε: «Σας ευχαριστώ για όσα προσφέρατε στην Αυστραλία, όπως καταγράφηκαν ευτυχώς από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Νότιας Ουαλίας».

Η επίσημη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Νέας Νότιας Ουαλίας, με πολλούς από τους συμμετέχοντες στη δημιουργία του Αρχείου να δίνουν το «παρών». Φωτογραφίες: Δημήτρης Καλλός
Φωτογραφία από έκθεμα του Αρχείου Ελληνοαυστραλών. Φωτογραφία: Δημήτρης Καλλός
Φωτογραφία από έκθεμα του Αρχείου Ελληνοαυστραλών.

The post Οι ιστορίες των Ελλήνων του Σίδνεϊ περνούν στην αιωνιότητα με τη δημιουργία του Αρχείου Ελληνοαυστραλών appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.