Τα «χαριεντίσματα» έφεραν πιο κοντά Αθήνα και Λευκωσία

Παραδοσιακά η Λευκωσία δεν σχολιάζει ζητήματα τα οποία επηρεάζουν με οποιονδήποτε τρόπο, έμμεσα ή άμεσα, τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Και η απορία για την πρακτική της αυτή καθίσταται περιττή από την πλέον απλή ιστορική γνώση.

Το γεγονός λοιπόν ότι η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη,

μια κυβέρνηση σχετικά χαμηλών τόνων, κι αυτό ως επιλογή και πολιτική της, μπήκε στη διαδικασία να σχολιάσει με δηκτικό τρόπο τις αναφορές του Αντώνη Σαμαρά περί «χαριεντισμάτων» στη Βουδαπέστη με αφορμή τη συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα είχε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό και κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν.

Λευκωσία και Αθήνα δείχνουν να έχουν βρει τη φόρμουλα συνεργασίας τους, για πρώτη φορά μάλιστα σε τέτοιον βαθμό.

Τo νέο «δόγμα».

Μια φόρμουλα η οποία ξεκίνησε με το σπάσιμο του ιστορικού ταμπού και την αναγνώριση, δημοσίως και διά στόματος και των δύο ηγετών της απλής πραγματικότητας: ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν η καθεμία και τα δικά της συμφέροντα και ότι δεν μπορεί η μία να υπαγορεύει την πολιτική της άλλης σε κανένα ζήτημα.

Επί των ημερών Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη η αντίληψη αυτή αντικαταστάθηκε από την πρακτική της συζήτησης στη βάση της ειλικρίνειας και της αλληλοβοήθειας.

Μέρος αυτής της νέας σχέσης είναι και η αλληλοστήριξη σε όλα τα επίπεδα, αν και το δημόσιο άδειασμα Σαμαρά από τη φανερά ενοχλημένη Λευκωσία διευκολύνθηκε τα μέγιστα από το γεγονός ότι υπήρχε αναφορά σε κάτι το οποίο αφορούσε τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Κάθοδος στη Λευκωσία.

Ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί την Τετάρτη στη Λευκωσία για τη δεύτερη Διακυβερνητική Διάσκεψη Ελλάδας – Κύπρου συνοδεία αριθμού υπουργών – 12 ή 14 όπως πληροφορούνται «ΤΑ ΝΕΑ» – η οποία αποτελεί συνέχεια της πρώτης Διακυβερνητικής στην Αθήνα στις 23 Νοεμβρίου 2023.

Επί τάπητος θα τεθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών, όπως επίσης και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί από την 1η Διακυβερνητική σε ζητήματα που είχε κριθεί ότι χρήζουν βελτίωσης ή σε κοινά πρότζεκτ που έχουν αναληφθεί.

Η φιλοσοφία αυτή, την οποία πέρυσι ο Πρωθυπουργός περιέγραψε με τη ρήση του Αριστοτέλη «το όλον είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του», έχει αποδώσει καρπούς, αφού πλέον η συνεργασία αρχίζει σε επίπεδο ηγετών αλλά μετά μεταφέρεται στο επίπεδο των υπουργών – ομολόγων, οι οποίοι συνεργάζονται σε μια νέα βάση.

Το καινούργιο στοιχείο είναι πως φέτος, πέραν των θεμάτων Αμυνας και Ασφάλειας, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται και στη συνεργασία σε πρόσθετους τομείς, όπως η ενέργεια και η επιχειρηματικότητα – για την οποία θα διεξαχθεί παράλληλα την ίδια μέρα Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Κύπρου στη Λευκωσία – το περιβάλλον και άλλοι τομείς.

Σκιές για το καλώδιο;

Το ζήτημα πάντως της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος – Κύπρου ενδέχεται να επανέλθει αιφνιδίως στο τραπέζι καθώς σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» προκύπτουν προβλήματα όσον αφορά την έγκριση της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δανείου μισού δισεκατομμυρίου ευρώ προς τον φορέα υλοποίησης.

Η εξέλιξη θεωρείται πολύ σημαντική για την έγκριση από πλευράς Λευκωσίας της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο.

Παρότι δεν έγινε γνωστό ποιες είναι προβληματικές πτυχές και πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα, σύμφωνα πάντα με τις πηγές που μίλησαν στα «ΝΕΑ», επρόκειτο να υπάρξει χθες ενημέρωση της κυπριακής κυβέρνησης για το πού βρίσκεται η υπόθεση αυτή.

Εάν όντως υπάρχει σοβαρό θέμα, τότε οι Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης αναμένεται ότι θα ασχοληθούν επισταμένα και με αυτό, ίσως δε πρωτίστως με αυτό.