Η αναμονή για το ραντεβού τελείωσε: ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συναντηθούν θεσμικά, ως Πρωθυπουργός και πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο γραφείο του πρώτου στη Βουλή στις 4 Δεκεμβρίου – αμέσως μετά την επιστροφή του Μητσοτάκη από το Λονδίνο και μια εβδομάδα ακριβώς πριν ο προϋπολογισμός έρθει για συζήτηση στην Ολομέλεια. Η συνάντηση «κλείδωσε» μετά τα τηλεφωνήματα της Τρίτης μεταξύ του γενικού γραμματέα Πρωθυπουργού Στέλιο Κουτνατζή και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Σπυρόπουλο, κλείνοντας μια εκκρεμότητα που κρατά ήδη από το 2021.
Με δεδομένο τον θεσμικό χαρακτήρα της συζήτησης, ζητήματα όπως η οικονομία και η εξωτερική πολιτική θεωρείται βέβαιο πως θα τεθούν επί τάπητος, ενώ από την πλευρά του Ανδρουλάκη αναμένεται να αναφερθούν και θεματικές όπως αυτή της στεγαστικής πολιτικής, που για τη Χαριλάου Τρικούπη όχι μόνο θεωρείται σημαντική, αλλά εκτιμάται πως δεν της έχει δοθεί η αντίστοιχη προσοχή εκ μέρους της κυβέρνησης. «Είναι καλό να συνομιλούν οι πολιτικοί αρχηγοί» ανέφερε ο Σπυρόπουλος χθες (Open), επισημαίνοντας πως «στην παράταξή μας πάντα κάνουμε διάλογο και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αποδείξει πως έχει τη διάθεση να συζητήσει για μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα». Αυτό που επισημαίνεται από τη Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, είναι πως η θεσμική επαφή δεν είναι πεδίο συνδιαλλαγής: «Οταν έρθει η ώρα να προχωρήσουμε σε αυτή τη συζήτηση, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα τοποθετηθεί θεσμικά» ανέφερε ο Σπυρόπουλος για την επιλογή του ΠΑΣΟΚ στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Εμφαση στα εργασιακά
Πριν από το ραντεβού, πάντως, στο ΠΑΣΟΚ δίνουν έμφαση στα εργασιακά και στο νομοσχέδιο Κεραμέως που έρχεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια το επόμενο διάστημα, με το οποίο ενσωματώνεται και ευρωπαϊκή οδηγία για τον κατώτατο μισθό – το οποίο απασχόλησε κατά κύριο λόγο και τη χθεσινή τηλεσυνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου. Επί της αρχής, η Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να τοποθετηθεί μετά τη σημερινή σύσκεψη με τους κοινωνικούς φορείς που οργανώνει το ΠΑΣΟΚ. Αναλαμβάνοντας, λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, μια πρωτοβουλία που κανονικά θα έπρεπε να έχει λάβει το υπουργείο – «πιστεύουμε απολύτως ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η συμβολή των κοινωνικών εταίρων τόσο στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας όσο και στην αύξηση των καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και στη βελτίωση των εισοδημάτων»» ανέφεραν επιτελικά στελέχη του κόμματος.
Το «παρών» στη συνάντηση αναμένεται να δώσουν οι Σπύρος Θεοδωρόπουλος (ΣΕΒ), Γιάννης Παναγόπουλος (ΓΣΕΕ), Γιάννης Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ) μαζί με τους Δημήτρη Βαργιάμη, Νίκο Δήμα, Σταμάτη Βαρδαρό, Γιώργο Θανόπουλο, Γιώργο Καρανίκα και Αντώνη Μέγγουλη (ΕΣΕΕ), Γιάννη Παράσχη (ΣΕΤΕ), Ηλία Κικίλια (ΙΝΣΕΤΕ) και Λουκία Σαράντη (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας). Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τον Νίκο Ανδρουλάκη, στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο αρμόδιος κοινοβουλευτικός τομεάρχης Παύλος Χρηστίδης, η υπεύθυνη του Πολιτικού Σχεδιασμού Αννα Διαμαντοπούλου, ο γραμματέας Εργασίας Μιχάλης Καλαντζόπουλος και ο Κώστας Τσουκαλάς. Δύο από τα ζητήματα που θα συζητηθούν θα είναι οι συλλογικές συμβάσεις και η αντιμετώπισή τους στο νέο εργασιακό πεδίο, αλλά και ο ορισμός του κατώτατου μισθού, που αποτελούν και τον βασικό κορμό του νομοσχεδίου που ξεκίνησε να συζητείται χθες σε επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου επισημάνθηκε επίσης η στάση του Νίκου Ανδρουλάκη όσον αφορά την αμφίπλευρη διεύρυνση, με την Αννα Διαμαντοπούλου να αναφέρει πως η θέση που έχει εκφράσει ο πρόεδρος είναι σαφής, με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές, και πρέπει να εκπέμπεται συντεταγμένα από τα στελέχη σε δημόσιο επίπεδο. Ο Νίκος Χριστοδουλάκης επανέφερε τη συζήτηση για την ενεργειακή φτώχεια, ενώ ο Χάρης Δούκας εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο μείωσε τα δημοτικά τέλη για τους πιο αδύναμους.