Το νομοσχέδιο με τα νέα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους και την προστασία της κοινωνικής συνοχής κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο της Βικτώριας, όπου θα συζητηθεί και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση το νέο έτος.
Πρόκειται για την πολυαναμενόνενη τροποποίηση της πολιτειακής νομοθεσίας -Justice Legislation Amendment (Anti-vilification and Social Cohesion) Bill 2024- κατά της βίας, η οποία ολοκληρώθηκε μετά από διαβουλεύσεις που διήρκεσαν πάνω από πέντε χρόνια.
Λεπτομέρειες για τα μέτρα που προβλέπονται παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη η πρωθυπουργός, Jacinta Allan και η υπουργός Δικαιοσύνης, Jaclyn Symes, έχοντας στο πλευρό τους, εκ νέου, θρησκευτικούς ηγέτες και επικεφαλής κοινοτικών οργανώσεων της Βικτώριας.
Μεταξύ αυτών, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, ο οποίος μετά από πρόσκληση της κα Allan να μιλήσει για το νομοσχέδιο, συνοπτικά, επισήμανε ότι:
«Όσοι από εμάς μεγαλώσαμε σε μια κοινότητα και σε μια κοινωνία με πολύ διαφορετικό επώνυμο και νιώσαμε την οργή εκείνες τις μέρες – δε θέλουμε τα παιδιά μας να το νιώθουν αυτό πια».
«Η κοινωνική συνοχή αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της κοινωνίας μας και πρέπει να εργαστούμε σκληρά για την προστασία της».
«Η κοινωνική συνοχή στηρίζεται σε σημαντικές αξίες, όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, η αποδοχή, το ανήκειν και η συμμετοχή».
«Μια κοινωνία που επιτυγχάνει κοινωνική συνοχή δεν το κάνει τυχαία. Όλοι μας πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι η κοινωνική συνοχή δεν πλήττεται και ότι όλο αυτό το ‘οικοδόμημα’ στηρίζεται συχνά σε ένα νομοθετικό πλαίσιο».
«Η νομοθεσία που συμβάλλει στην κατοχύρωση της κοινωνικής δικαιοσύνης αποτελεί ουσιαστικό μέρος κάθε πολιτισμένης κοινωνίας».
«Γνωρίζουμε από την έρευνα του Scanlon Institute ότι το 2024 υπήρξε αύξηση των αρνητικών στάσεων απέναντι στην πολυπολιτισμικότητα και τη μετανάστευση. Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν οι αναφορές για ρατσισμό και διακρίσεις».
«Οι παραπάνω έρευνες και τάσεις υποδεικνύουν τη σημασία του να είμαστε όλοι μας σε εγρήγορση. Να συμπεριφερόμαστε δίκαια ο ένας στον άλλο, με σεβασμό και, να επαγρυπνούμε για τις αξίες που διαμορφώνουν την κοινότητά μας».
Στη Βικτώρια, οι πολίτες προστατεύονται από διαπόμπευση σε σχέση με την εθνότητα ή θρησκεία υπό τον Racial & Religious Tolerance Act, αλλά όχι για άλλους λόγους.
Η νέα νομοθεσία επεκτείνει την προστασία αυτή για την αναπηρία, την ταυτότητα φύλου, το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Τα άτομα που συνδέονται με κάποιον με «προστατευόμενο χαρακτηριστικό», όπως ο γονέας ενός παιδιού με αναπηρία, θα έχουν την ίδια προστασία.
Προβλέπεται μάλιστα η δίωξη με αυστηρές ποινές για την εξάλειψη του μίσους και του διχασμού.
Δύο νέα ποινικά αδικήματα θα ενταχθούν στον νόμο περί εγκλημάτων, καθιστώντας ευκολότερη την απόδειξη σοβαρής διαπόμπευσης δημοσίως, ιδιωτικά ή διαδικτυακά.
«Kαλύπτουν» την υποκίνηση μίσους, σοβαρής περιφρόνησης, αποστροφής ή σοβαρής γελοιοποίησης εναντίον άλλου προσώπου ή ομάδας με βάση «προστατευόμενο χαρακτηριστικό», καθώς και την απειλή σωματικής βλάβης ή ζημίας περιουσίας για τον ίδιο λόγο.
Οι μέγιστες ποινές περιλαμβάνουν πέντε έτη φυλάκισης για όσους καταδικάζονται για την κατηγορία της απειλής και τρία έτη για το αδίκημα της υποκίνησης.
Εισάγεται πάντως μια υπεράσπιση «πολιτικής έκφρασης» σε σχέση με την υποκίνηση, η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα προστατεύει την πολιτική επικοινωνία. Ωστόσο, οι απειλές για σωματική βλάβη ή υλικές ζημιές δε θα θεωρούνται ότι έχουν «γνήσιο» πολιτικό σκοπό.
Ακόμα, οι ισχύουσες εξαιρέσεις για «γνήσιους» θρησκευτικούς, ακαδημαϊκούς, καλλιτεχνικούς, δημόσιου συμφέροντος ή επιστημονικούς λόγους παραμένουν, αλλά η υπουργός Δικαιοσύνης, προειδοποίησε ότι η θρησκεία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «μανδύας για ακατάσχετη κακοποίηση».
Ενώπιον του Κοινοβουλίου, όπως είπε, επρόκειτο να διαβεβαιώσει ότι «η λατρεία, η άσκηση (πίστης), ο προσηλυτισμός και η διδασκαλία της θρησκείας» εμπίπτουν στις εξαιρέσεις.
Επίσης, προβλέπεται ενίσχυση της υφιστάμενης «αστικής προστασίας» (civil protections) κατά της διαπόμπευσης και παροχή περισσότερων επιλογών σε αυτούς που έχουν υποστεί βλάβη
Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός, τόνισε ότι η νέα νομοθεσία θα πατάξει τις προσπάθειες υποδαυλισμού μίσος και θα διευκολύνει την Αστυνομία να απαγγείλει κατηγορίες.
«Είναι ένα νομοσχέδιο που θα κρατήσει τους κατοίκους της Βικτώριας ασφαλείς – και θα κρατήσει τη Βικτώρια ενωμένη», είπε η κα Allan.
«Ασφαλείς από τη δημόσια διαπόμπευση και το μίσος, στους δρόμους μας, στους χώρους εργασίας μας, στα πάρκα μας και στους διαδρόμους των πανεπιστημίων».
«Θα μας βοηθήσει επίσης να παραμείνουμε ενωμένοι ενάντια σε αυτόν τον ‘αμερικανικού τύπου’ διαχωρισμό που αρχίζει να εισχωρεί όλο και περισσότερο στην κοινότητά μας».
«Όποιος κι αν είστε, όποια πίστη κι αν ακολουθείτε, από όπου κι αν κατάγεστε και όποιον κι αν αγαπάτε… όλοι σας αξίζετε να είστε ασφαλείς στην Πολιτεία μας – όχι αντιμέτωποι με μίσος».
Η ώθηση για την ενίσχυση της εν λόγω νομοθεσία ξεκίνησε από την πρώην γερουσιαστή, Fiona Patten, η οποία εισήγαγε το δικό της νομοσχέδιο σχετικά το 2019.
Υποστήριξε ότι οι υφιστάμενοι νόμοι ήταν ανεπαρκείς, ιδίως όσον αφορά την αντιμετώπιση της διαδικτυακής κακοποίησης και της βίας που στρέφεται κατά των γυναικών, της LGBTIQ+ κοινότητας και των ατόμων με αναπηρία.
Οι Εργατικοί παρέπεμψαν το νομοσχέδιο σε κοινοβουλευτική έρευνα, η οποία, το 2021, συνέστησε τη διεύρυνση νόμων ώστε να καλύπτουν αυτές τις ομάδες και την ενίσχυση των ποινών για τη διαπόμπευση.
Η κυβέρνηση ξεκίνησε μια εκτεταμένη διαδικασία διαβούλευσης. «Πέρασα σχεδόν δύο χρόνια σε διαβουλεύσεις με εκείνους που βιώνουν μερικά από τα χειρότερα χαρακτηριστικά που μπορεί να εμφανιστούν στην κοινότητα», δήλωσε η κα Symes. «Αυτό εδραίωσε μέσα μου την υποχρέωση να δράσω».
Η υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι αναμένει ότι το νομοσχέδιο θα «περάσει» από τη Γερουσία τον Μάρτιο, κάτι που θα σημαίνει ότι τα νέα ποινικά αδικήματα θα τεθούν σε ισχύ έξι μήνες μετά, από τον Σεπτέμβριο.
Τέλος, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να συνεχίσει να συνεργάζεται με την κοινότητα κατά τους επόμενους μήνες για «να ακούσει, να απαντήσει σε ερωτήσεις και να λάβει ανατροφοδότηση».
The post Jacinta Allan: Να παραμείνουμε ενωμένοι ενάντια στον «αμερικανικού τύπου» διαχωρισμό appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.