Η Αστυνομία «διαστρέβλωσε» τη διαδικασία απόδοσης δικαιοσύνης προβαίνοντας σε «εγκληματική συνέργεια» (joint criminal enterprise) με την πρώην δικηγόρο Nicola Gobbo (γνωστή ως Lawyer X) για τη σύλληψη του πελάτη της Tony Mokbel, δύο δεκαετίες πριν, έκρινε η δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, Elizabeth Fullerton.
Κριτική ασκείται στον πρώην αρχηγό της Αστυνομίας της Βικτώριας, Simon Overland, και στον διευθυντή της Εισαγγελίας, John Champion, ο οποίος σήμερα είναι δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου στη Βικτώρια.
Η απόφαση της δικαστή Fullerton ανακοινώθηκε στο πλαίσιο των προκαταρκτικών σταδίων της έφεσης του Mokbel -το όνομα του οποίου ξυπνά αρκετές μνήμες στην παροικία μας- κατά των σοβαρών κατηγοριών για εμπόριο ναρκωτικών, για τις οποίες καταδικάστηκε και σήμερα βρίσκεται στη φυλακή, έχοντας εκτίσει τα μισά της ποινής των 26 ετών.
Η υπεράσπισή του υποστηρίζει ότι η τότε δικηγόρος του, η Gobbo, παρέδωσε νομικά απόρρητο υλικό στην Αστυνομία εν αγνοία του, σε μια κίνηση που «επηρέασε» το αποτέλεσμα της δίκης του.
Η Gobbo, υπήρξε καταγεγραμμένη (registered) πληροφοριοδότης της Αστυνομίας από το 2005 έως το 2009 και εκτελούσε χρέη δικηγόρου του Mokbel για τέσσερα χρόνια πριν αυτός διαφύγει στην Ελλάδα το 2006, ενώ συνέχισε να τον συμβουλεύει, μετά τη σύλληψή του και την έκδοσή του στην Αυστραλία, το 2008.
Η ΦΥΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες για ναρκωτικά ο Mokbel απέφυγε να καταβάλει εγγύηση ύψους 1 εκατ. δολαρίων που είχε οριστεί από τις Αρχές καθώς αντιμετώπιζε κατηγορίες λαθρεμπορίου ναρκωτικών και διέφυγε στην Ελλάδα.
Αρχικά κρύφτηκε στο Bonnie Doon στην κεντρική Βικτώρια, προτού οδηγηθεί στη Δυτική Αυστραλία, όπου έβαλε πλώρη για τα ελληνικά ύδατα με ένα γιοτ, κρυμμένος σε ένα μυστικό χώρο με δική του τουαλέτα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας και δημοσιεύματα του Τύπου τότε, τουλάχιστον τρεις Έλληνες της Αυστραλίας φέρεται ότι τον βοήθησαν στις οικονομικές δοσοληψίες του και στο «ξέπλυμα χρημάτων».
Άλλοι τέσσερις Έλληνες φέρεται ότι οργάνωσαν τη φυγή του από την Αυστραλία, ενώ Έλληνες ναυτικοί φέρεται ότι ήταν και το πλήρωμα του σκάφους που τον μετέφερε στην Ελλάδα.
Ακόμη και όταν κρυβόταν εκεί, ο Mokbel, ανέφερε το ABC, συνέχισε να διευθύνει το συνδικάτο ναρκωτικών του, οργανώνοντας τη διακίνηση ουσιών αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων.
Όταν συνελήφθη από την Ελληνική Αστυνομία σε μια καφετέρια στη Γλυφάδα τον Ιούνιο του 2007, 15 μήνες μετά τη φυγή του από τη Μελβούρνη, ήταν μεταμφιεσμένος με περούκα.
Είχε επικηρυχθεί με ένα εκατομμύριο δολάρια.
Ο Mokbel ομολόγησε την ενοχή του σε δύο κατηγορίες για εμπορία ναρκωτικών ουσιών -MDMA και μεθαμφεταμίνης- τον Απρίλιο του 2011, μετά από συμφωνία με την Εισαγγελία.
Δεν έμαθε για την ιδιότητα της Gobbo ως πληροφοριοδότη της Αστυνομίας μέχρι που το Ανώτατο Δικαστήριο ήρε τις εντολές αποσιώπησης (gag orders) το 2018.
Η ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ
Η δικαστής Fullerton ανέγνωσε μια περίληψη της 600 σελίδων απόφασής της σχετικά με 24 νομικά ερωτήματα που πρέπει να προσδιοριστούν προτού ξεκινήσει η εκδίκαση της έφεσης του Mokbel.
Διαπίστωσε ότι ο John Champion ενημερώθηκε για την προηγούμενη ιδιότητα της Gobbo ως πληροφοριοδότη το 2012, κατά τη διάρκεια συνάντησης με ανώτερα μέλη της Αστυνομίας της Βικτώριας, αλλά παρέλειψε να το γνωστοποιήσει σε πελάτες της, συμπεριλαμβανομένου του Mokbel.
Η δικαστής δήλωσε ότι αυτό ήταν το «πιο αμφιλεγόμενο ερώτημα» που της υποβλήθηκε, καθώς διαπίστωσε ότι ο Champion έκανε λάθος στην κρίση του.
«Είχε επαρκείς πληροφορίες, τον Σεπτέμβριο του 2012, για να πράξει το … καθήκον του να τις αποκαλύψει … παρέλειψε να το πράξει κατά παράβαση του καθήκοντος αυτού».
Πρόσθεσε ότι ήταν το 2016 όταν ο Champion έλαβε μέτρα για να διασφαλίσει ότι ο Mokbel και άλλοι ενημερώθηκαν για τον ρόλο της Gobbo.
Επισήμανε δε ότι τρεις συνεργάτες του Mokbel είχαν δικαίωμα να αναμένουν ότι όταν η Gobbo, ως δικηγόρος, συμβούλευε τον καθένα από αυτούς να βοηθήσει την Αστυνομία δίνοντας στοιχεία (κατά του Mokbel), το έκανε προς το συμφέρον τους.
«Εξαπατήθηκαν από την κα Gobbo και πίστεψαν ότι η συμβουλή της ήταν ανεξάρτητη νομική συμβουλή, ενώ κάθε άλλο παρά αυτό ήταν», υπογράμμισε η δικαστής.
Αντίθετα -συνέχισε η ίδια- ότι η Gobbo βοήθησε την Αστυνομία να καταστρώσει στρατηγική για τη σύλληψή τους, ώστε να είναι «ευάλωτοι» και να βοηθήσουν στη δίωξη του Mokbel.
Όπως είπε, οι δηλώσεις τους και η προθυμία τους να δώσουν στοιχεία επέτρεψαν στην Αστυνομία να απαγγείλει κατηγορίες στον Mokbel και να τον συλλάβει στην Ελλάδα.
Επιπλέον, η δικαστής Fullerton διαπίστωσε «με βάση τις πιθανότητες» ότι η Αστυνομία επιχείρησε να «διαστρεβλώσει» τη διαδικασία απόδοσης δικαιοσύνης χρησιμοποιώντας την Gobbo.
Πείστηκα ότι «συντρέχουν τα στοιχεία της από κοινού εγκληματικής επιχείρησης για την απόπειρα διαστρέβλωσης της δικαιοσύνης και ότι τέσσερα μέλη της Αστυνομίας της Βικτώριας συμμετείχαν με την κα Gobbo … για την επίτευξη αυτού του παράνομου στόχου», είπε.
Επέκρινε δε την παράλειψη της Αστυνομίας να λάβει νομική συμβουλή σχετικά πριν η Gobbo καταγραφεί ως πληροφοριοδότης και για το αν οι πελάτες της θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί.
Ανέφερε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία του πρώην αρχηγού Simon Overland ήταν «ανάξια αποδοχής».
«Εάν είχε ληφθεί νομική συμβουλή … δε θα είχε χρησιμοποιηθεί με τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε από την Αστυνομία της Βικτώριας στην καταδίωξη του κ. Mokbel», είπε.
Στο άκουσμα της απόφασης, ο Tony Mokbel, χαμογέλασε και χαιρέτησε τα μέλη της οικογένειάς του που ήταν παρόντα στη δικαστική αίθουσα, πριν αποχωρήσει, φρουρούμενος.
Καταθέτοντας ενώπιον του δικαστηρίου τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε υποστηρίξει ότι η Gobbo ήταν αυτή που τον ενθάρρυνε να διαφύγει στο εξωτερικό, αφού του είπε το 2006 ότι έλαβε μια πληροφορία από την Αστυνομία ότι επρόκειτο να συλληφθεί σε σχέση με τρεις φόνους.
Η Gobbo, ανέφερε, ήταν η «κινητήρια μηχανή» της νομικής του ομάδας, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρές κατηγορίες για ναρκωτικά τότε.
Σημείωσε ότι «εμπιστευόταν πλήρως» τη δικηγόρο του, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι -όπως έγινε γνωστό εκ των υστέρων- έδινε πληροφορίες στην Αστυνομία που θα τον υπονόμευαν.
Συγκεκριμένα, σε σχέση με το… επίμαχο «ταξίδι» του στην Ελλάδα είπε:
«(Η κα Gobbo) μου είπε ότι θα κατηγορηθώ για τρεις φόνους και ότι θα πρέπει να σκεφτώ σοβαρά το ενδεχόμενο να διαφύγω», δήλωσε.
«Είπα: ‘Γιατί να το κάνω αυτό; Πώς το ξέρετε αυτό;’».
«Απάντησε ότι είχε μια πηγή από την (ειδική ομάδα της Αστυνομίας της Βικτώριας κατά των συμμοριών) Purana που της είπε αυτές τις πληροφορίες».
Ο Mokbel δήλωσε ακόμα ότι μετά τη σύλληψή του, είχε εκμυστηρευτεί στην Gobbo λεπτομέρειες της νομικής στρατηγικής που σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει για να «πολεμήσει» την έκδοσή του στην Αυστραλία.
Η υπόθεση της έφεσης του Mokbel θα επανέλθει ενώπιον του Δικαστηρίου στις 19 Δεκεμβρίου.
The post «Eγκληματική συνέργεια» της Αστυνομίας με την Nicola Gobbo για τη σύλληψη του Tony Mokbel appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.