Νέες μειώσεις φόρων και αυξήσεις μισθών – Εως το 2027

Η μείωση των φόρων ειδικά για τη μεσαία τάξη και οι αυξήσεις μισθών έως το 2027 βρίσκονται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι «έως το τέλος της τετραετίας η Ελλάδα θα βρεθεί με ακόμα λιγότερους φόρους, πρωτίστως για τη μεσαία τάξη, με τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ, τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ».

Στη μείωση των φόρων αναμένεται να συμβάλουν τα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τα οποία φέτος ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογραμμίζει ότι «τα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα μας επιτρέψουν να συζητήσουμε από το 2026 και μετά ακόμα περισσότερες σταθερές και μόνιμες μειώσεις φόρων».

Στο Υπουργικό Συμβούλιο, οι Κωστής Χατζηδάκης και Θάνος Πετραλιάς παρουσίασαν τον προϋπολογισμό για το 2025, ο οποίος έχει κατατεθεί στη Βουλή και περιλαμβάνει εισοδηματικές ενισχύσεις και μειώσεις φόρων συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Οπως τόνισαν «η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% φέτος (υψηλότερο από τον στόχο που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό) και 2,4% του ΑΕΠ του χρόνου ενώ ο λόγος του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ που ήταν 209,4% του ΑΕΠ το 2020 προβλέπεται να μειωθεί φέτος στο 154% και το 2025 στο 147,5%.

Ο προϋπολογισμός, όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «απαντά στην ακρίβεια στηρίζοντας διπλά το εισόδημα, μειώνοντας από τη μία πλευρά βάρη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και αυξάνοντας από την άλλη τις αποδοχές, κάτι που ασφαλώς θέλει κάποιο χρόνο ώσπου να επανέλθει η ισορροπία, όμως μόνο έτσι θα έρθει και η οριστική λύση. Ολα τα άλλα δεν είναι παρά εύκολα ψέματα και αδιέξοδα συνθήματα».

«Νομίζω το ξέρουμε όλοι ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες παραμένουν αρκετά ακριβότερα από την εποχή της πανδημίας ή και πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Γι’ αυτό και επιμένω ότι η τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών αποτελεί μονόδρομο» σημείωσε ο Πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι «ο προϋπολογισμός, ενώ αφορά το 2025, ουσιαστικά έχει ορίζοντα το 2027, ώστε αυτές οι ανατιμήσεις να αντισταθμιστούν και στο εξής να διατηρούνται μόνο σε ισχύ οι σταθερές αυξήσεις κάθε χρόνο».

Φοροέσοδα

 

Στο μέτωπο του τρέχοντος προϋπολογισμού, τα οριστικά στοιχεία για το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2024 έδειξαν ότι οι αυξημένες εισπράξεις από τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος αλλά και τα έσοδα από την παραχώρηση της Αττικής Οδού στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την έκτακτη εισφορά στους προμηθευτές ηλεκτρικές ενέργειας εκτίναξαν το πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από τα  13 δισ. ευρώ.  Συνολικά τα έσοδα από φόρους έφτασαν στο επίπεδο των 55,3 δισ. ευρώ, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο  13,528 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 12,930 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 6,080 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023.

Στο πεδίο των φορολογικών εσόδων παρατηρούνται τα εξής:

* Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 21,485 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 29 εκατ. ευρώ.

* Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 6,046 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 16 εκατ. ευρώ.

* Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 2,215 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 6 εκατ. ευρώ.

* Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 19, 645 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 38 εκατ. ευρώ.

* Τα έσοδα της κατηγορίας «Μεταβιβάσεις» ανήλθαν σε 4,918 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 211 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025, εξαιτίας της είσπραξης ποσού ύψους 206 εκατ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προαναφέρθηκε. Από το ως άνω εισπραττόμενο ποσό των 4.918 εκατ. ευρώ, ποσό 3.209 εκατ. ευρώ αφορά έσοδα ΠΔΕ, σύμφωνα με τον στόχο.

Τα έσοδα της κατηγορίας «Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών» ανήλθαν σε 4,081 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2025.