Ετοιμες για όλα!

Η ανησυχία υπάρχει διάχυτη. Σε όλο τον πλανήτη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται. Η απειλή επέκτασης του μετώπου δηλητηριάζει τον ευρωπαϊκό αέρα. Στη Σκανδιναβία, Σουηδία, Νορβηγία και Φινλανδία αρχίζουν να συσσωρεύουν δημητριακά σε μεγάλες ποσότητες: «Ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο», ομολογούν οι υπεύθυνοι. Την ίδια ώρα ιστορική αύξηση στις αγορές δημητριακών έχει επίσης παρατηρηθεί στην Πολωνία. Οι χώρες της βόρειας Ευρώπης πάντως διαβεβαιώνουν ότι δεν είναι «συναγερμοί πολέμου», δίχως να πείθουν. Είναι όντως τόσο άσχημα τα πράγματα;

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η κίνηση αντανακλά τις ανησυχίες των κυβερνήσεών τους για τις γεωπολιτικές εντάσεις και την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια που επηρεάζουν την αλυσίδα εφοδιασμού.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών και η σύγκρουση στην περιοχή έχει διαταράξει τον κύκλο, οδηγώντας σε αυξήσεις τιμών και ανησυχίες για ελλείψεις. Η απόφαση των σκανδιναβικών χωρών να συσσωρεύσουν σιτηρά αποτελεί προληπτικό μέτρο για την αντιμετώπιση πιθανών ελλείψεων. Οι προετοιμασίες απαιτούν σημαντικούς πόρους και επενδύσεις.

Στον ευρωπαϊκό βορρά, κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες και επιχειρήσεις πρωτοστατούν στη συγκέντρωση προμηθειών έκτακτης ανάγκης, καθιστώντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα πιο ανθεκτικό. Τα νοικοκυριά αποθηκεύουν κονσέρβες τροφίμων και ταμπλέτες ιωδίου. Δεν είναι μόνο ο πόλεμος που ανησυχεί τις σκανδιναβικές και τις βαλτικές χώρες. Υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα σε έναν κόσμο «τρελό».

«Η Πολωνία διατηρεί στρατηγικά αποθέματα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών, από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου», λέει η Agnieszka Bogucka, διευθύντρια της Πολωνικής Στρατηγικής Υπηρεσίας Αποθεμάτων, «αλλά ποτέ δεν είχαμε στρατηγικά αποθέματα σιτηρών τόσο μεγάλα όσο σήμερα».

Η Φινλανδία αποθηκεύει επίσης σιτηρά, ενώ η Σουηδία σχεδιάζει να «ξαναχτίσει» αποθέματα μαζί με σπόρους και λιπάσματα.

Τα σενάρια είναι διαφορετικά. Περιλαμβάνουν φυσικές καταστροφές λόγω κλιματικής αλλαγής, διακοπές ρεύματος και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Οι σουηδικές Αρχές προσφέρουν συμβουλές για την εκκένωση, πώς να σταματήσετε την αιμορραγία και πώς να μιλήσετε στα παιδιά για τον πόλεμο. Η Νορβηγία επανενεργοποιεί τα αποθέματα σιτηρών και αυξάνει την αποθηκευτική της ικανότητα.

Η Λιθουανία έχει σχέδιο τα σουπερμάρκετ να παραμείνουν ανοιχτά σε περίπτωση διακοπής των επικοινωνιών. Το πολωνικό Κοινοβούλιο ψήφισε αυτόν τον μήνα νόμο που απαιτεί από τις τοπικές Αρχές να διατηρούν αρκετό φαγητό και νερό, επίσης για 72 ώρες. Αλλα μέτρα περιλαμβάνουν σύστημα εκκένωσης και κατασκευή καταφυγίων.

Η Δανία δημιούργησε υπουργείο κρίσης και άρχισε επίσης να συμβουλεύει τους πολίτες της να αποθηκεύουν τρόφιμα και νερό για 72 ώρες. Αυτό για το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν αρκεί. Η κεντρική τράπεζα πρωτοπορεί σε ένα σύστημα που θα επιτρέψει στους Δανούς, από το επόμενο έτος, να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν κάρτες για τρόφιμα και φάρμακα για μια εβδομάδα σε περίπτωση που διακοπεί η ηλεκτρική ενέργεια ή το Διαδίκτυο.

Η Λιθουανία συγκεντρώνει ιατρικές προμήθειες. Μαζί με την άμυνα, τα ενεργειακά εφόδια και τα φαρμακευτικά προϊόντα, μεγάλο μέρος της έμφασης έχει δοθεί στα τρόφιμα. Οι βόρειες χώρες είναι έτοιμες για όλα. Στον Νότο απλά προσευχόμαστε. Ισως να είναι όλα μια υπερβολή και μια άδικη ανησυχία.