Ενα πολικό αρκουδάκι. Βέβαια το ορθό είναι μία μικρή πολική αρκούδα, όμως το αρκουδάκι είναι πιο κοντά στο κλίμα των Χριστουγέννων. Είναι σε ένα βίντεο που δείχνει την περισυλλογή του από το πλήρωμα σκάφους στην Αρκτική. Σκέτη γλύκα. Παιχνιδιάρικο, τυλίγεται στις αγκαλιές των γελαστών ανδρών του πληρώματος μέχρι που, επιτέλους, εντοπίζεται η μητέρα του, κάπου στο βάθος, να κινείται πάνω στους πάγους. Μου το έστειλαν αρκετοί στα social. Με καρδούλες και γλυκανάλατα emojis. Την πρώτη φορά που το είδα το βρήκα χαριτωμένο. Τη δεύτερη φορά κατάλαβα ότι είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης. Η διαπίστωσή μου δεν εκπορεύτηκε από τεχνική παρατήρηση. Απλώς σκέφτηκα για λίγα δευτερόλεπτα λογικά. Δεν είναι δυνατόν να βουτήξεις μία μικρή πολική αρκούδα και να παίζεις μαζί της όπως ένα παιδί με λούτρινο κουκλάκι. Ωστόσο το βίντεο ήταν πειστικό. Και φτιάχτηκε σε δευτερόλεπτα. Ενδεχομένως από κάποιον εντελώς άσχετο από αρκούδες, βίντεο, μοντάζ. Υπάρχουν πλέον εφαρμογές που μετατρέπουν το κείμενο σε βίντεο. «Φτιάξε μου ένα βίντεο με δύο σκυλιά που παίζουν δίπλα σε ένα ποτάμι και πηδούν πολύ ψηλά». Η εφαρμογή θα σου δώσει ένα βίντεο δέκα δευτερολέπτων και υψηλής ανάλυσης που θα δείχνει πιο όμορφο από αληθινή σκηνή. Το Sora είναι μία εφαρμογή που κάνει αυτή τη δουλειά. Ανήκει στην Open AI, τη μεγαλύτερη εταιρεία στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης με κεφαλαιοποίηση 150 δισ. δολαρίων. Το Sora εκπαιδεύτηκε από 300 ψηφιακούς καλλιτέχνες στους οποίους η εταιρεία έδωσε δωρεάν πρόσβαση στην εφαρμογή. Και αυτοί έφεραν μαζί τους εικόνες και ιδέες, διδάσκοντας τη μηχανή. Τώρα προσέξτε τι συνέβη την Τρίτη – η είδηση δεν ανιχνεύτηκε από τα ελληνικά μέσα. Κάποιοι από αυτούς τους καλλιτέχνες αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν τον τρόπο πρόσβασης στην πλατφόρμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνει μία δημιουργική εισβολή από ανθρώπους που δεν είχαν καμία εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Οι άνθρωποι άρχισαν να φτιάχνουν βίντεο και να τα ανεβάζουν στην κοινωνική δικτύωση. Μικρά αριστουργήματα που συνέθεσε το ζευγάρωμα της ανθρώπινης φαντασίας και δημιουργικότητας με τις δυνατότητες της μηχανής. Υστερα από τρεις ώρες η Open AI έκλεισε τις πόρτες και το πάρτι τελείωσε. Για ποιο λόγο οι καλλιτέχνες άνοιξαν την εφαρμογή στον κόσμο; Το έκαναν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν, εγείροντας ένα θέμα ηθικής και οικονομικής τάξεως. Στην ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για την εμπορευματοποίηση της δημιουργικής τεχνογνωσίας στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Να το πούμε πιο απλά: οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδεύονται καθημερινά από προϊόντα ανθρώπινης γνώσης και δημιουργικότητας. Για να φτιάξει, η εφαρμογή, το βίντεο με το πολικό αρκουδάκι, πρέπει προηγουμένως να εκπαιδευτεί. Από κάπου έμαθε πώς είναι το αρκουδάκι και πώς ένας άνθρωπος αλληλεπιδρά μαζί του. Για να μάθει να ζωγραφίζει, κάποιοι καλλιτέχνες «έπαιξαν» μαζί της. Ε, όλα αυτά δεν πληρώνονται, τουλάχιστον στο σύνολό τους. Και έτσι βρισκόμαστε μπροστά στο εξής φαινόμενο: οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης γιγαντώνονται καταναλώνοντας, εντελώς δωρεάν, ανθρώπινη γνώση και ευφυία, χωρίς να πληρώνονται οι δημιουργοί. Να το κάνουμε ακόμα πιο απλό. Φανταστείτε ότι γράφετε ένα βιβλίο ή ένα άρθρο. Η μηχανή θα καταβροχθίσει το περιεχόμενό του και θα το χρησιμοποιήσει στις υπηρεσίες προς τους πελάτες της. Εσείς δεν θα πάρετε ούτε σεντ.
Η δε τέχνη, ειδικά η κινηματογραφική, επαναπροσδιορίζεται και μάλιστα βίαια. Διότι, στο εγγύς μέλλον, ο τελικός καταναλωτής δεν θα δίνει δεκάρα για το αν αυτό που βλέπει φτιάχτηκε από ανθρώπους ή μηχανές. Θα αξιολογεί πάντα με βάση το τελικό αποτέλεσμα. Εντάξει, αλλά τι σημαίνει αυτό; Πρέπει να κλείσουμε τις μηχανές; Προφανώς και όχι. Ομως θα πρέπει να εξετάσουμε τον βαθμό της ελεύθερης πρόσβασης που θα έχουν οι άνθρωποι σε αυτές. Κοινώς δεν γίνεται να ταΐζεις τη μηχανή με το έργο και τη γνώση σου και μετά αυτή είτε να σε αφήνει χωρίς δουλειά, είτε να σου ζητάει να την πληρώσεις. Εκτός και αν αυτό που φτιάχνουμε τώρα είναι μία άλλη εκδοχή της Γέννησης κατά τη βιβλική αφήγηση. Δημιουργούμε κάτι κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση, αλλά του δίνουμε και την ελεύθερη βούληση να καταστρέψει τον κόσμο που ξέραμε.