Η εκκίνηση μισό αιώνα μετά και τα πρώτα ευτράπελα

Πέρασαν 38 χρόνια για να μπουν στις ράγες οι 18 υπερσύγχρονοι συρμοί του μετρό Θεσσαλονίκης και να ξεκινήσουν τα πρώτα δρομολόγια το μεσημέρι του Σαββάτου. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ πάντως γνωρίζουν πως επί της ουσίας χρειάστηκε σχεδόν μισός αιώνας (για την ακρίβεια, 48 ολόκληρα χρόνια) προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα μέρος από τον συνολικό σχεδιασμό του έργου, αφού το μετρό δεν φθάνει ακόμη στο αεροδρόμιο και τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται πως η έναρξη της κατασκευής (με προοπτική ολοκλήρωσης το 1995) μπορεί να έγινε το 1986, αλλά το έργο περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του κράτους ήδη από το 1976 (!).

Εγκαίνια

Τη λειτουργία του μετρό εγκαινίασε στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πάτησε το κουμπί για την έναρξη των δρομολογίων στη βασική γραμμή του έργου. Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, υπουργών και πλήθους πολιτικών, τοπικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων.

Με το πάτημα του κουμπιού άνοιξαν ταυτόχρονα οι μπάρες και στους 13 σταθμούς του μετρό για να μπορέσει ο κόσμος να επιβιβαστεί σε αυτό. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβιβάστηκαν στον πρώτο συρμό και έκαναν τη διαδρομή μέχρι τον σταθμό Παπάφη του μετρό, μαζί με χιλιάδες Θεσσαλονικείς κάθε ηλικίας, που έσπευσαν στις αποβάθρες, προκειμένου να κάνουν την πρώτη τους βόλτα με τους συρμούς.

Προβλήματα

Στην πρώτη μέρα της λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης δεν έλειψαν και τα ευτράπελα, αφού, όπως έγινε γνωστό από τοπικά μέσα ενημέρωσης (Voria.gr), σε τρεις σταθμούς, Βενιζέλου, Πανεπιστήμιο και Παπάφη, οι οροφές στο επίπεδο των πλατφορμών επιβίβασης – αποβίβασης άρχισαν να στάζουν νερά εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι του μετρό προχώρησαν στην τοποθέτηση των χαρακτηριστικών κίτρινων πινακίδων προειδοποίησης, προκειμένου ο κόσμος να μην πατά στο ολισθηρό δάπεδο, προς αποφυγή ατυχημάτων, ενώ τοποθετήθηκαν και κουβάδες για τη συλλογή των νερών.

Επιπλέον, οι επιβάτες άκουσαν από τα μεγάφωνα μήνυμα που ανέφερε πως ξέσπασε πυρκαγιά και καλούσε προς άμεση εκκένωση του σταθμού. Βέβαια, όπως απεδείχθη, επρόκειτο περί εσφαλμένου συναγερμού.

Δηλώσεις

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην τελετή έναρξης λειτουργίας, δεσμεύτηκε προσωπικά ότι στα τέλη του 2025 θα παραδοθεί η επέκταση στην Καλαμαριά και θα ακολουθήσει η επέκταση και προς τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Παραδίδουμε στην κοινωνία ένα από τα μεγάλα έργα που έχουν γίνει στην Ελλάδα, σε όρους τεχνικών απαιτήσεων και κόστους, με τη σημαντική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Οπως, μεταξύ άλλων, ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου AKTOR Αλέξανδρος Εξάρχου, «η Θεσσαλονίκη απέκτησε ένα μετρό που άλλες πόλεις θα ζήλευαν και έχει τον ωραιότερο σταθμό στον κόσμο. Ο σταθμός Βενιζέλου είναι ένα αξιοθέατο για τη Θεσσαλονίκη και θα τον επισκέπτονται για να δουν το ωραιότερο δωρεάν μουσείο στον κόσμο».

Η βασική γραμμή του μετρό Θεσσαλονίκης έχει μήκος 9,6 χλμ. και αποτελείται από 13 υπερσύγχρονους σταθμούς (Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Δημοκρατίας, Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Σιντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Ευκλείδης, Φλέμινγκ, Ανάληψη, 25ης Μαρτίου, Βούλγαρη και Νέα Ελβετία), οι οποίοι είναι χωροθετημένοι σε στρατηγικά σημεία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Περίπου 240.000 επιβάτες αναμένεται να χρησιμοποιούν το μετρό σε καθημερινή βάση, γρήγορα και με ευκολία, περιορίζοντας έτσι τις μετακινήσεις με ΙΧ. Η διαδρομή από τη μία άκρη της γραμμής έως την άλλη διαρκεί μόλις 17 λεπτά.