Να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες πέραν του 2% κάλεσε τις νατοϊκές χώρες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, προειδοποιώντας ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει σε τέσσερα με πέντε χρόνια τους κινδύνους.
Οσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο ολλανδός επικεφαλής του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι «κινούνται στη σωστή κατεύθυνση».
«Η Ρωσία προετοιμάζεται για μακροπρόθεσμη αντιπαράθεση με την Ουκρανία και μαζί μας», τόνισε ο Ρούτε στην πρώτη του δημόσια ομιλία από τότε που ανέλαβε τα ηνία του ΝΑΤΟ, η οποία οργανώθηκε από το think-tank Carnegie Europe στις Βρυξέλλες.
O Πούτιν θέλει να «σβήσει την Ουκρανία από τον χάρτη» και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν άλλα μέρη της Ευρώπης, είπε, τονίζοντας προς τα κράτη – μέλη της Συμμαχίας ότι «είναι καιρός να στραφούμε σε μια νοοτροπία εν καιρώ πολέμου».
Οπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου οι Ευρωπαίοι ξόδεψαν πολύ περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ τους στην άμυνα.
«Θα χρειαστούμε πολύ περισσότερο από 2%», πρόσθεσε, αποφεύγοντας, πάντως, να προσδιορίσει ακριβώς πόσο, επισημαίνοντας ότι θα αποφασιστεί σε συζήτηση με τα νατοϊκά κράτη τους επόμενους μήνες. Ο Τραμπ έχει ζητήσει πάντως από τους συμμάχους της Αμερικής να δαπανήσουν 3% του ΑΕΠ για την άμυνα.
«Είναι το αύριο για το οποίο ανησυχώ»
Επισημαίνοντας ότι «η αποτροπή μας είναι καλή προς το παρόν», ο Ρούτε τόνισε ότι «είναι το αύριο για το οποίο ανησυχώ» και προειδοποίησε ότι «δεν είμαστε έτοιμοι για αυτό που έρχεται στον δρόμο μας σε τέσσερα με πέντε χρόνια.
Ο κίνδυνος κινείται προς το μέρος μας ολοταχώς». Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είπε ότι οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας είναι πιθανό να ανέλθουν στο 7%-8% του ΑΕΠ της το επόμενο έτος, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από οποιουδήποτε μέλους του ΝΑΤΟ. Εκτιμάται ότι 23 από τα 32 μέλη της Συμμαχίας θα επιτύχουν τον στόχο του 2% φέτος.
Κάλεσε μάλιστα τα κράτη να παρέχουν στην αμυντική βιομηχανία «τις μεγάλες παραγγελίες και τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις που χρειάζονται για να παράγουν γρήγορα περισσότερες και καλύτερες ικανότητες», ενώ τα κάλεσε να σταματήσουν τους φραγμούς που υπάρχουν μεταξύ της αμυντικής βιομηχανίας, των τραπεζών και των συνταξιοδοτικών ταμείων, επιτρέποντάς τους να επενδύσουν στην άμυνα.
Παράλληλα, κάλεσε την αμυντική βιομηχανία να αυξήσει την παραγωγή και να καινοτομήσει. Προειδοποίησε επίσης για το ότι ο Πούτιν έχει την υποστήριξη χωρών όπως η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, ενώ τόνισε ότι η Κίνα ενισχύεται αμυντικά με γοργούς ρυθμούς.
«Πρόκειται για δύο συμμάχους – κλειδιά»
Ερωτηθείς από «ΤΑ ΝΕΑ» για την εντύπωση που αποκόμισε όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στις πρόσφατες επισκέψεις του σε Ελλάδα και Τουρκία, δήλωσε ότι «η εντύπωσή μου μιλώντας τόσο στον πρόεδρο Ερντογάν όσο και στον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη είναι ότι δουλεύουν πραγματικά για να βελτιώσουν τις σχέσεις, βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι πριν από μερικά χρόνια, βρίσκονται σε διάλογο.
Ο,τι μπορούμε να κάνουμε εμείς θα το κάνουμε διότι πρόκειται για δύο συμμάχους – κλειδιά, η Ελλάδα έχει πολύ ισχυρή άμυνα, η Τουρκία προστατεύει το έδαφός της, αλλά είναι επίσης βασικό μέρος της συνολικής άμυνας του ΝΑΤΟ και διαθέτει μια τεράστια και εντυπωσιακή αμυντική βιομηχανική βάση. Κινούνται στη σωστή κατεύθυνση».
Ενώ σε έτερο ερώτημα των «ΝΕΩΝ» όσον αφορά τη συζήτηση για το αν θα πρέπει ή όχι τα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια, να ανοίξουν για τρίτες χώρες, δήλωσε ότι «είναι κατανοητό πως δεν θέλεις τα ευρωπαϊκά χρήματα να πάνε σε άλλα μέρη του κόσμου, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να συνειδητοποιείς ότι δεν πρέπει να υπάρχουν νέοι φραγμοί, ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή διατλαντική βιομηχανική κοινότητα».