Συνταρακτικές μαρτυρίες θυμάτων των χημικών επιθέσεων του καθεστώτος – Οι μνήμες είναι ακόμα νωπές από τις επιθέσεις με το εν λόγω αέριο το 2013
Το καθεστώς Άσαντ έχασε την εξουσία στη Συρία μετά από δεκαετίες στο τιμόνι της χώρας, με τα θύματα του αερίου «σαρίν» να ζητούν την παραδειγματική τιμωρία του πρώην προέδρου, ο οποίος πλέον βρίσκεται στη Ρωσία.
Ένα από μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου του 21ου αιώνα
Οι οικογένειες των θυμάτων συνεχίζουν να θυμούνται ότι οι δικοί τους άνθρωποι πέθαναν από την επίθεση με το νευροτοξικό αέριο το 2013, σε ένα από τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα. Μάλιστα, υπάρχει απαίτηση για επιστροφή του Άσαντ από τη Μόσχα, προκειμένου να δικαστεί γιατί οδήγησε στον θάνατο πάνω από 1.400 ανθρώπους χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο αέριο.
Ο Άσαντ επιτέθηκε με σαρίν στο προάστιο Γκούτα της Δαμασκού πριν από έντεκα χρόνια, με την εν λόγω πράξη του να αλλάζει τον τρόπο που οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο χειρίζονταν το καθεστώς. Η πτώση του από την εξουσία, δίνει ελπίδες στις οικογένειες των θυμάτων, που επιθυμούν να προσαχθεί και να αναλάβει η Δικαιοσύνη. Σημειώνεται, ότι μετά την επίθεση με αέριο, Βρετανία και ΗΠΑ εξέτασαν το ενδεχόμενο να αναλάβουν στρατιωτική δράση για να τιμωρήσουν τον Άσαντ, για όσα έγιναν στην Γκούτα.
Οι δύο πανίσχυρες χώρες δεν προχώρησαν ποτέ τα πλάνα τους, με την «κόκκινη γραμμή» του Μπαράκ Ομπάμα για τη Συρία να μην εφαρμόζεται ποτέ, σύμφωνα με όσα γράφει το Skynews.
Ενδεικτικό της επιθετικότητας που χαρακτήριζε τον Άσαντ ήταν το γεγονός ότι η Γκούτα απέχει λιγότερο από 10 μίλια από το προεδρικό μέγαρο, ωστόσο ο ίδιος έδωσε εντολή για ένα από τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου του τρέχοντος αιώνα.
Το σαρίν είναι ένα νευροτοξικό αέριο, το οποίο καταστρέφει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Όσοι εκτεθούν σε αυτό δεν μπορούν να ελέγξουν την αναπνοή τους και τελικά πεθαίνουν από ασφυξία.
Ουσιαστικά, το αποτέλεσμα είναι επώδυνος θάνατος, με την παραγωγή και τη χρήση του να έχει απαγορευτεί από τη δεκαετία του 1990.
«Υπήρχαν παντού πτώματα»
Οι συγγενείς των θυμάτων μίλησαν στο Skynews και ανέλυσαν πολλά δεδομένα για όσα έγιναν το 2013. Η Γουαφίκα έχασε δύο γιους και δύο εγγόνια πριν από έντεκα χρόνια. Την ώρα που εξηγούσε τα όσα έγιναν, δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της. «Μου τους έφεραν και μου είπαν ότι ήταν νεκροί. Μου είπαν “ελάτε” να τους πάρετε. Νέοι άνδρες και σκοτώθηκαν σε χημική επίθεση», ανέφερε αρχικά.
«Ήταν γυμνοί και αυτό που έβγαινε από το στόμα τους ήταν απίστευτο. Ήταν σαν να έβγαινε σαπούνι από τον λαιμό τους», συμπλήρωσε στη συνέχεια.
Τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους σε μια κλινική της περιοχής. Ο Κάμελ στην επίθεση του Αυγούστου του 2013 έχασε τα δύο αδέρφια και τους γονείς του. Ο ίδιος έπεσε σε κώμα από το δηλητήριο. «Άρχισα να βλέπω άσπρο γύρω μου, ένα πυκνό σύννεφο από σκόνη λείου, σχεδόν μεταξένιου λευκού καπνού στον ουρανό», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Φαντί είδε νεκρούς τους γονείς του, τον αδερφό του και τα ξαδέρφια του. «Είχαμε πάθει σοκ. Αρχίσαμε να κλαίμε. Γύρω μας υπήρχαν πτώματα στο έδαφος. Άνθρωποι ήταν μέσα σε αυτοκίνητα, οι μηχανές ήταν ακόμα αναμμένες, αλλά οι άνθρωποι νεκροί. Ήταν σαν αποκάλυψη. Οι φλέβες του πατέρα μου στο μέτωπο είχαν εκραγεί», σημείωσε.
Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αφού εκτέθηκαν στο νευροτοξικό αέριο, με πολλά από τα θύματα να χάνουν τη ζωή τους προσπαθώντας να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. Η Κασάμ από τη μεριά της βοήθησε να ταφούν οι νεκροί. «Ήταν σαν την αποκάλυψη, δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε τον τρόπο με τον οποία δεχόμασταν επίθεση. Αρχίσαμε να βάζουμε ολόκληρες οικογένειες μαζί. Προσπαθήσαμε να βάλουμε μαζί τα παιδιά, τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες για περίθαλψη», υπογράμμισε.
Όλα τα πτώματα της επίθεσης με αέριο μεταφέρθηκαν σε ένα συγκεκριμένο σημείο και τοποθετήθηκαν σε πέντε τάφρους, ώμο με ώμο, κάτω από τη γη.
Πηγή: Έθνος