Έχετε σκύλο ή γάτα; Συμβουλές για να γιορτάσετε τα Χριστούγεννα χωρίς απρόοπτα

Τα Χριστούγεννα δεν είναι τόσο «αθώα» για τον σκύλο και τη γάτα μας, καθώς τα γιορτινά εδέσματα και η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση μπορεί να βλάψουν την υγεία τους.

Για να μην βρεθούμε, λοιπόν, προ δυσάρεστων εκπλήξεων, είναι φρόνιμο να είμαστε ενημερωμένοι για να απολαύσουμε αυτές τις εορταστικές ημέρες.

Γιατί όπως λέει και ο κτηνίατρος, Ελευθέριος Γινάργυρος, τα Χριστούγεννα, είναι, πιθανότατα, η περίοδος του έτους που όλοι μας περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία. Είναι ευκαιρία να απολαύσουμε στιγμές χαράς και ξεκούρασης με τα πρόσωπα που αγαπάμε και, φυσικά, με τα κατοικίδιά μας.

Γι’ αυτό, για να απολαύσουν τις γιορτές και ο σκύλος και η γάτας μας, ας δώσουμε προσοχή σε ένα – δυο μικρά πραγματάκια.

 Τα περισσότερα φαγητά αυτής της περιόδου, «κρύβουν» αρκετούς κινδύνους για τα ζώα μας

Τα κόκκαλα μπορεί να τους προκαλέσουν από τραυματισμό του πεπτικού, μέχρι κοπρόσταση

Που πρέπει, λοιπόν, να στρέψουμε την προσοχή μας;

Ο κ. Γινάργυρος εστιάζει σε τρία πράγματα.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο και στολίδια

Όσοι έχουν γάτες, όπως λέει ο κ. Γινάργυρος, γνωρίζουν ότι, δυστυχώς, έχουν μακρά προϊστορία με τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση.

Εξηγεί ότι, οι γάτες υπεραγαπούν οτιδήποτε μπορούν να αναρριχούνται πάνω του (δέντρο). Και τα χριστουγεννιάτικα στολίδια που κρέμονται τα βλέπουν σαν ευκαιρίες για κυνήγι/παιχνίδι.

Με αυτές τους τις πράξεις, όπως επισημαίνει ο κ. Γινάργυρος, δυστυχώς, ενδέχεται να προκληθούν αρκετά προβλήματα, μικρής ή μεγαλύτερης σημασίας.

Συμβουλεύει ότι το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε, είναι να τοποθετήσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σε δυσπρόσιτο για το ζώο μέρος. Έτσι, να αποφύγουμε τόσο στο να σκαρφαλώσει στο δέντρο όσο και να ασχοληθεί με τα κρεμαστά στολίδια.

Επίσης, πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή στα λαμπάκια και τα καλώδιά τους για να μην πάθει ηλεκτροπληξία.

Τα πυροτεχνήματα για πολλά κατοικίδια είναι ο φόβος και ο τρόμος τους

«Την Πρωτοχρονιά, τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα έχουν την τιμητική τους, που σε αρκετά ζώα τους προκαλούν έντονο στρες.

Οι ήχοι υψηλής έντασης και ακανόνιστου ρυθμού, γενικότερα, αγχώνουν πολύ τα κατοικίδία μας. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν άμεσες λύσεις για αυτή τους τη φοβία», επισημαίνει ο κ. Γινάργυρος.

Όσον αφορά τον σκύλο, ο κτηνίατρος λέει ότι, ένας τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, είναι να βάλουμε στη ζωή του το «ασφαλές καταφύγιο». Δηλαδή, το ασφαλές καταφύγιο είναι ένας χώρος, συνήθως ένα crate ή ένα κρεβατάκι/ φωλίτσα, στον οποίο ο σκύλος ξέρει ότι μπορεί να πάει όταν αισθανθεί ότι κάτι τον αγχώνει γιατί εκεί όλα θα πάνε καλά.

«Εννοείται ότι ο χώρος αυτός πρέπει να είναι διαφορετικός από τον χώρο του time-out. Για να τον αποδεχθεί ό σκύλος μας, αφήνουμε εκεί, σε ανύποπτο χρόνο, παιχνίδια και λιχουδίτσες. Έτσι, θα καταλάβει ότι ο χώρος αυτός συνδέεται με ασφάλεια και θετικές εμπειρίες, γενικότερα», περιγράφει ο κ. Γινάργυρος.

Συνεχίζει λέγοντας ότι, ένας δεύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η «απευαισθητοποίηση». Δηλαδή, βάζουμε τον σκύλο μας να ακούει ήχους, προοδευτικά, όλο και μεγαλύτερης έντασης και αρκετά ακανόνιστου ρυθμού, για όλο και μεγαλύτερα διαστήματα. Έτσι ώστε να καταλάβει ότι δεν έχει κάτι για να φοβάται.

Τα χριστουγεννιάτικα φαγητά που δεν πρέπει να προσφέρουμε στον σκύλο και στη γάτα μας

«Αυτές τις μέρες σχεδόν όλοι μας μπορεί να θέλουμε να μοιραστούμε λιχουδιές από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με τους μικρούς μας φίλους, για να πάρουν κι αυτοί μια γεύση χαράς. Όμως, είναι καλύτερα να ήμαστε αρκετά φειδωλοί», επισημαίνει ο κ. Γινάργυρος.

Τα περισσότερα φαγητά αυτής της περιόδου, όπως υπογραμμίζει ο κτηνίατρος, «κρύβουν» αρκετούς κινδύνους για τα ζώα μας. Θα πρέπει οπωσδήποτε να μην τους δώσουμε κόκκαλα , μικρά ή μεγάλα, καθώς μπορεί να τους προκαλέσουν από τραυματισμό του πεπτικού, μέχρι κοπρόσταση.

Ακόμα, καλό θα ήταν να αποφύγουμε τα γλυκά. Ιδίως αυτά που περιέχουν σοκολάτα ή σταφίδες. Σε μεγάλες ποσότητες, όπως ενημερώνει ο κτηνίατρος, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα δηλητηρίασης στα ζώα μας. Κι αυτό γιατί δεν μπορούν να τα μεταβολίσουν επαρκώς.

Επίσης, δεν τους προσφέρουμε εδέσματα με πολλά μπαχαρικά και σάλτσες, καθώς πολύ συχνά τους προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές.

Τι μπορούμε να σερβίρουμε στον σκύλο και στη γάτα μας από το γιορτινό τραπέζι

Ο καλύτερος μεζές που μπορεί να απολαύσουν άφοβα οι μικροί μας φίλοι είναι, όπως λέει ο κ. Γινάργυρος, λίγο ψαχνό από κρέας ή ψάρι, χωρίς πολλά καρυκεύματα.

Ο κτηνίατρος, Ελευθέριος Γινάργυρος

● Ο κύριος Ελευθέριος Γινάργυρος είναι πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έχει κάνει πρακτική άσκηση σε κλινικές μικρών ζώων στην Αμερική και μετεκπαίδευση στην Ακτινολογία, ενώ έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παθολογία των μικρών ζώων, αλλά και στη χειρουργική.

Έχει συμμετάσχει σε πρακτικά σεμινάρια πάνω στην τραυματολογία, την ορθοπαιδική, αλλά και τη χειρουργική μαλακών μορίων.

Είναι ενεργό μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (Π.Κ.Σ.) και της Ελληνικής Εταιρίας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.). Όπως και της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας (Ε.Δ.Κ.Ε.), η οποία προσφέρει βοήθεια σε ζώα που βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κτηνιατρική φροντίδα.