Οι μισθοί αποτελούν σημαντική κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού των εγχώριων αγαθών και υπηρεσιών. Οι περισσότεροι μισθοί αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης εκ των προτέρων, καθώς συνδικάτα και εργοδοτικές ενώσεις συμφωνούν για συμβάσεις για ένα, δύο ή και τρία χρόνια. Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος ανέπτυξαν εργαλείο μέτρησης για να επωφεληθούν από αυτήν την κατάσταση. Ο «ιχνηλάτης μισθών» – όπως τον αποκαλούμε – μας επιτρέπει να αναλύσουμε τις τρέχουσες και μελλοντικές μισθολογικές πιέσεις στην αγορά εργασίας. Αυτή τη στιγμή καλύπτει τις εξελίξεις στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ελλάδα και την Αυστρία.
Από το 2013 έως το τέλος του 2019 όλοι οι δείκτες παρακολούθησης μισθών υποδεικνύουν ήπια αύξηση των μισθών βάσει διαπραγματεύσεων της τάξεως του 1,7% ετησίως κατά μέσο όρο για τις επτά χώρες που καλύπτονται. Η υποτονική αύξηση των μισθών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν ένα διάχυτο χαρακτηριστικό της ζώνης του ευρώ. Ο χαμηλός πληθωρισμός των μισθών στη ζώνη του ευρώ αξιολογήθηκε επίσης στο πλαίσιο της τελευταίας Επισκόπησης Στρατηγικής της ΕΚΤ.
Με λίγα λόγια, οι σχετικά αδύναμες μισθολογικές πιέσεις συνέπεσαν με τον χαμηλό πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή και την έντονη δημιουργία θέσεων εργασίας, με αυτές τις χώρες να καταγράφουν 10 εκατομμύρια νέους εργαζομένους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, η αύξηση των μισθών βάσει διαπραγματεύσεων ήταν κατά μέσο όρο 1,4% ετησίως. Ο βασικός δείκτης μισθών της ΕΚΤ επί του παρόντος αναμένεται να κορυφωθεί σε περίπου 5,4% στο τέλος του 2024 πριν σταδιακά υποχωρήσει σε μέσο όρο 3,2% κατά τη διάρκεια του 2025.
Συνολικά, η παρακολούθηση μισθών της ΕΚΤ είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την κατανόηση της δυναμικής των μισθών βάσει διαπραγματεύσεων στη ζώνη του ευρώ, η οποία έχει φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών μετά την επαναλειτουργία της οικονομίας έπειτα από την πανδημία και την άνοδο του πληθωρισμού – αλλά αναμένεται να χαλαρώσει το 2025. Η παρακολούθηση των μισθών από την ΕΚΤ δεν αποτελεί πρόβλεψη και θα πρέπει να ερμηνεύεται με προσοχή, ανάλογα με την κάλυψη των εργαζομένων με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τη χώρα. Ο δείκτης παρέχει μια καλή ένδειξη της κατεύθυνσης των πιέσεων στους μισθούς οι οποίες αναμένεται να είναι χαμηλότερες το 2025.
Οι Colm Bates, Vasco Botelho, Sarah Holton, Marc Roca I Llevadot και Mirko Stanislao είναι οικονομολόγοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το άρθρο αποτελεί σύνοψη εκτενέστερης ανάλυσης που δημοσιεύεται στο Blog της ΕΚΤ