Την κινητικότητά του στο ευρωπαϊκό τερέν εντείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το βλέμμα (και) στον εσωτερικό αντίκτυπο. Υπό την κοινωνική πίεση έως δυσφορία, όπως επιβεβαιώνουν όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, είναι διαρκές το στοίχημα της διατήρησης και ενίσχυσης της απήχησης του ίδιου και του κυβερνώντος κόμματος σε ευρύτερα ακροατήρια – πρωτίστως εκείνα που δεν αξιολογούν πρόσωπα και πολιτικές με βάση τον άξονα Δεξιάς – Αριστεράς αλλά ζητούν χειροπιαστές απαντήσεις. Με συνεχιζόμενο το μπρα ντε φερ μεταξύ Μητσοτάκη και «Κανενός» στον δημοσκοπικό δείκτη καταλληλότητας για την πρωθυπουργία (στο 31% ο Μητσοτάκης, στο 30% ο «Κανένας» και, τρίτος, στο 8% ο Νίκος Ανδρουλάκης, σύμφωνα με το τελευταίο γκάλοπ της Metron Analysis για το Mega), το σχέδιο της πολιτικής ανάταξης της ΝΔ και της διατήρησης αποστάσεων ασφαλείας από την αντιπολίτευση περνούν και μέσα από το αφήγημα ότι «η φωνή της Ελλάδας μετράει», που θέλει να προβάλλει ο Μητσοτάκης. «Λοιπόν, ναι, κάποιος το διαπραγματεύτηκε το Ταμείο Ανάκαμψης και έφερε 36 δισεκατομμύρια. Δεν ήσασταν, σίγουρα, εσείς», έλεγε ενδεικτικά ο ίδιος την Κυριακή από τη Βουλή, γυρνώντας το κεφάλι προς τα έδρανα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη στιγμή σε τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκά πεδία εξελίξεων, που είναι ανοιχτά, η ελληνική πλευρά θα ήθελε να δείχνει ότι αναλαμβάνει ρόλο επισπεύδουσας: σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, στα ζητήματα της ευρωπαϊκής άμυνας, σε κεφάλαια της καθημερινότητας, στα ενεργειακά, στη μετάβαση στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.
Σε περιβάλλον γεωπολιτικών αναταράξεων οι οποίες δοκιμάζουν τα ευρωπαϊκά αντανακλαστικά, το Μαξίμου κοιτάζει ταυτόχρονα σε Μέση Ανατολή και Δυτικά Βαλκάνια. Οπως διαμηνύει η κυβερνητική έδρα, «η Ελλάδα θα έχει καθοριστικό ρόλο στο να διαμορφώσει την ευρωπαϊκή προσέγγιση στα ζητήματα της Συρίας», ενώ, όσον αφορά την πρόκληση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτευχθεί πρόοδος στην πολιτική διεύρυνσης, αναδεικνύει τον ρόλο τής Αθήνας για τις ισορροπίες στην «εύθραυστη» γειτονιά των Δυτικών Βαλκανίων. Ο Μητσοτάκης είπε χθες από τις Βρυξέλλες ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Κριστιάν Μίτσκοσκι χρησιμοποίησε την ονομασία που προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών και επανέλαβε ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας είναι ο μόνος τρόπος για να ανοίξει η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
«Η Ελλάδα έχει υπάρξει πρωταγωνίστρια στη διαμόρφωση πιο ενεργού αμυντικής πολιτικής της ΕΕ», σημείωσε επίσης ο Μητσοτάκης. Η ατζέντα της θα μείνει ανοιχτή ενόψει τόσο της έκτακτης συνόδου της ΕΕ τον Φεβρουάριο όσο και της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 2025. Το θέμα της άμυνας γενικώς «σηκώνεται» εντός συνόρων, ενόσω κυβέρνηση και ΝΔ έχουν ανάγκη από επαναπροσεγγίσεις με πιο συντηρητικά κοινά – ενδεικτικά τα σινιάλα προς τους ενστόλους, ένα προνομιακό για τη ΝΔ κοινό, μέσα από τις πρόσφατες εξαγγελίες.
Για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανηλίκους ο Μητσοτάκης παραπέμπει στην ανάγκη κανονιστικής παρέμβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επικροτώντας πρωτοβουλίες άλλων χωρών, όπως της Αυστραλίας, για θέσπιση ηλικιακού κριτηρίου στη χρήση των social media. Σε πρώτη φάση, το Μαξίμου θέλει να δείξει ότι ανοίγει το δικό του βήμα με «εθνικό» οδικό χάρτη που θα παρουσιαστεί στις 30 Δεκεμβρίου.
Σταθερά ψηλά στην «ευρωπαϊκή» ατζέντα του Μητσοτάκη είναι τα ενεργειακά και η προβολή του στόχου να μετατραπεί η Ελλάδα σε εξαγωγέα ενέργειας. Ταυτόχρονα επισημαίνεται η σημασία η Ευρώπη να επενδύσει στις διασυνδέσεις για την ανεξαρτησία της. Η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία προβάλλει ως εσωτερική διάσταση αυτού του θέματος το εξής: ότι στο τέλος της μέρας μια επένδυση στα δίκτυα θα επιτρέψει μακροπρόθεσμα να πέσουν οι τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές για το ηλεκτρικό ρεύμα.
Στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, η κυβερνητική αγωνία είναι μην προσπεραστεί η χώρα από τις εξελίξεις. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα διακριτό οικοσύστημα AI στην Ελλάδα – με το μυαλό και στο δύσκολο πρότζεκτ προσέλκυσης Ελλήνων του εξωτερικού, ενόσω πολλά θα κριθούν από τη στιγμή που προσδιοριστούν ζητήματα ρυθμιστικού πλαισίου και ηθικής πανευρωπαϊκά. Πάντως λέει από μόνα της πολλά η λέξη «κατάκτηση» που επέλεξε ο Μητσοτάκης για να προβάλει το γεγονός ότι η Ελλάδα επιλέχθηκε μαζί με άλλες έξι για τη δημιουργία των πρώτων «εργοστασίων» ΑΙ στην Ευρώπη.