Φανταστείτε να βρίσκεστε εν πλω, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ιστιοπλοΐας, καθώς κύματα ύψους έξι μέτρων χτυπούν το σκάφος σας.
Ταυτόχρονα, οι άνεμοι σας «χτυπούν» με ένταση 35-40 κόμβων (περίπου 65-74 χλμ/ώρα), σπρώχνοντας το σκάφος στο πλάι, ενώ γύρω σας οι άνθρωποι νιώθουν ναυτία.
Στόχος σας είναι να διασφαλίσετε ότι το σκάφος δεν θα ανατραπεί, γι’ αυτό όλοι οι επιβαίνοντες του σκάφους ξεκουράζονται εναλλάξ και κρατούν σκοπιά σε βάρδιες.
Ορισμένες φορές οι καιρικές συνθήκες είναι τόσο δυσμενείς, που μπορεί να περάσουν 24 ώρες χωρίς να έχει καταφέρει κάποιος να κοιμηθεί.
Αυτό συνέβη μία φορά στον ομογενή, Terry Kourtis.
«Αλλά τι να κάνεις; Το απολαμβάνουμε», δήλωσε ο κ. Kourtis στον «Νέο Κόσμο», ο οποίος σύντομα ετοιμάζεται να «σαλπάρει» για τον αγώνα ιστιοπλοΐας Sydney to Hobart (S2H).
Το S2H, που θεωρείται ένας από τους πιο δύσκολους αγώνες ιστιοπλοΐας παγκοσμίως, ξεκινά στις 26 Δεκεμβρίου (Boxing Day), με εκατοντάδες σκάφη να αναμένεται να διανύσουν περίπου 1.170 χιλιόμετρα.
«Κάθε φορά που το κάνω, λέω συνέχεια στον εαυτό μου, ‘αυτό ήταν, δεν το ξανακάνω ποτέ’, και όμως, κάθε χρόνο επιστρέφω».
Ο κ. Kourtis περιέγραψε τη στιγμή εκκίνησης των σκαφών από το λιμάνι του Σίδνεϊ ως «απίστευτη», τονίζοντας πως είναι «καταπληκτικό» να βλέπεις πάνω από 100 σκάφη να προσπαθούν να αναχωρήσουν από το λιμάνι.
«Στη συνέχεια», πρόσθεσε «οι δύο ημέρες που ακολουθούν, πλέοντας στην ανατολική ακτή της Τασμανίας, είναι γεμάτες προκλήσεις».
«Όταν ο καιρός δεν ‘έρχεται’ προς την επιθυμητή κατεύθυνση, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά».
Ο κ. Kourtis ανέφερε ότι οι πιο δύσκολες συνθήκες που έχει βιώσει ήταν όταν η ταχύτητα του ανέμου έφτασε τους 50 κόμβους (περίπου 92,6 χλμ/ώρα), μία συνθήκη που κλήθηκε να αντιμετωπίσει για περίπου 10 ώρες.
Κατά τη διάρκεια του αγώνα του 1998, έξι ιστιοπλόοι έχασαν τη ζωή τους, πέντε σκάφη βυθίστηκαν, πάνω από 60 σκάφη αποσύρθηκαν, και 55 συμμετέχοντες χρειάστηκε να διασωθούν από ελικόπτερο.
Από τα 115 σκάφη που ξεκίνησαν τον αγώνα, μόλις 44 κατάφεραν να τερματίσουν.
Ο κ. Kourtis συμμετείχε για πρώτη φορά στον αγώνα S2H το 2016, με ένα σκάφος μήκους 37 ποδιών (από την πλώρη έως την πρύμνη), το οποίο ονόμασε «Dark and Stormy».
Στη συνέχεια, σταμάτησε τους αγώνες λόγω της πανδημίας COVID-19, ωστόσο έκτοτε «επανήλθε στο παιχνίδι» με ένα νέο σκάφος μήκους 44 ποδιών, το οποίο ονόμασε «Bacardi».
Μάλιστα, «σύμμαχός» του στους αγώνες, είναι ο συνδιοκτήτης του σκάφους «Bacardi», Cosmos Papatsaras.
Φέτος, το «Bacardi» κατέχει το ρεκόρ για τους περισσότερους αγώνες S2H, με 31 συμμετοχές και μόλις δύο αποτυχίες (όπου δεν κατάφερε να τερματίσει).
Ο πατέρας του Kourtis κατάγεται από τη Νέα Τένεδο της Χαλκιδικής και η μητέρα του από το Άργος Ορεστικό της Καστοριάς, από όπου παραδόξως κατάγεται και η μητέρα του Papatsaras, ενώ ο πατέρας του (Papatsaras) έλκει τις ρίζες του επίσης από την Καστοριά.
Ο κ. Kourtis δήλωσε «υπερήφανος Έλληνας», εξηγώντας ότι η Μακεδονία, από όπου κατάγονται οι γονείς και των δύο ιδιοκτητών του σκάφους «Bacardi», κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του.
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι από τους λίγους Έλληνες που έχουν συμμετάσχει στο S2H (με τον πρώτο να αγωνίζεται το 2016), και ως μέλος του Sandringham Yacht Club για πάνω από δέκα χρόνια, ανέφερε ότι δεν έχει συναντήσει άλλους Έλληνες, τουλάχιστον απ’ όσο γνωρίζει.
«Μια φορά, όταν πήραμε το ‘Dark and Stormy’ στο Sandringham, την επόμενη κερδίσαμε το πρωτάθλημα του Ομίλου (Sandringham Yacht Club)», δήλωσε.
«Τώρα το όνομά μου, Kourtis, ‘φιγουράρει’ στον κατάλογο των τιμηθέντων (honour board) του Ομίλου, και αν κοιτάξετε από τη δεκαετία του ’60, θα διαπιστώσετε ότι ίσως είναι το πρώτο ελληνικό όνομα (που εμφανίζεται) στον κατάλογο».
Θυμήθηκε επίσης μία αστεία ιστορία από την εποχή που κέρδισαν το πρωτάθλημα.
«Ήμουν στο μπαρ όταν ένας τύπος, που είχαμε νικήσει, άρχισε να λέει: «Ω, ναι, τι ξέρουν αυτοί οι αναθεματισμένοι wogs (λέξη που χρησιμοποιήθηκε ιστορικά για να περιγράψει με υποτιμητικό τρόπο μετανάστες από τη Νότια Ευρώπη), από ιστιοπλοΐα; Δεν ψαρεύουν όλοι τους;»» είπε γελώντας, ενθυμούμενος αυτή τη στιγμή ο κ. Kourtis.
Μάλιστα, ο ίδιος και η ομάδα του έχουν κατακτήσει το πρωτάθλημα του Ομίλου, πλήθος άλλων τροπαίων ενώ έχουν επίσης εκπροσωπήσει τον Όμιλο στον Διαγωνισμό Association Cup.
Πλέον στο Sandringham διοργανώνουν ελληνικές βραδιές, και ο κ. Kourtis είναι γνωστός ως Σπύρος (Spirosς), καθώς οι υπόλοιποι δεν πιστεύουν ότι το όνομα Terry είναι ελληνικό.
Κάποιοι ίσως τον γνωρίζουν ως Πειρατή Ελευθέριο (Pirate Elefterios), μέλους ενός από τα φιλικά πειρατικά πληρώματα του Captain Feathersword στο The Wiggles, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000.
The post Oι Ελληνοαυστραλοί που… βάζουν πλώρη για τον αγώνα ιστιοπλοΐας Sydney to Hobart appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.