«Προεκλογικό» πλάνο διαρκείας από το Μαξίμου

Την προπαραμονή των Χριστουγέννων, συζητώντας με τους υπουργούς του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώριζε ότι η κυβέρνηση δεν έχει την άνεση του «εφησυχασμού». Την προπαραμονή και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στις τελευταίες συσκέψεις του 2024 με τους εξ απορρήτων του αλλά και στις πρώτες συζητήσεις του 2025, διά ζώσης ή τηλεφωνικές, έλεγε περίπου το ίδιο: ζητούσε να στηθεί «φουλ πρόγραμμα» (για τον ίδιο) εντός και εκτός πρωθυπουργικού γραφείου και να υπάρχει κυβερνητική «εγρήγορση» (επί του πεδίου) στις 25 μέρες που απομένουν στον Ιανουάριο μετά και τον εορτασμό των Θεοφανίων. Οι πρώτες αποφάσεις του πρωινού καφέ στο Μαξίμου έχουν ληφθεί ήδη και δεν αφορούν μόνο τον τρέχοντα μήνα. Από αυτές προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα νέο τρίπτυχο στην κυβερνητική στρατηγική, το οποίο ο Μητσοτάκης ζήτησε να ακολουθήσει συνολικά η κυβέρνηση στη νέα χρονιά – ορόσημο στη δεύτερη κυβερνητική θητεία του, όπως αντιμετωπίζει το 2025.

Οι λέξεις «περιοδείες – παραδοτέα – ποιότητα ζωής», που διατυπώθηκαν στις κλειστές συσκέψεις στην κυβερνητική έδρα, μαρτυρούν πολλά, και για τον προγραμματισμό του Μαξίμου, και για τις δυσκολίες που αντικρίζει. Πρόσωπα με γνώση του παρασκηνίου μεταδίδουν ότι ουσιαστικά στήνεται ένα «προεκλογικό» πλάνο διαρκείας μπροστά σε τρεις βασικές προκλήσεις: την επανάκτηση ισχυρών δεσμών με τη μεσαία τάξη, την υλοποίηση του γαλάζιου προγράμματος με το μικρότερο δυνατό ρίσκο σε ό,τι αφορά την απήχηση της ΝΔ σε ευρύτερα ακροατήρια και τη «θετική» απόδοση της κυβερνητικής πολιτικής το συντομότερο στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Αρχικά, Μητσοτάκης και υπουργοί θα έχουν διπλό ραντεβού στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες: μία συνεδρίαση στις 10 Ιανουαρίου ως επίσημη αφετηρία της χρονιάς και άλλο ένα Υπουργικό Συμβούλιο στην εβδομάδα 27-31 Ιανουαρίου. Κατά τ΄ άλλα ο Μητσοτάκης πήρε αποφάσεις σε τρία επίπεδα.

Οι αποφάσεις

του Πρωθυπουργού

Πρώτον, ζήτησε σφιχτό πρόγραμμα περιοδειών – «μεγάλες επισκέψεις», όπως συζητείται εντός του Μαξίμου. Συγκεκριμένα ο ίδιος θέλει να βρίσκεται «έξω» δύο φορές τον μήνα, είτε σε ολοήμερες είτε σε διήμερες επισκέψεις ανά την επικράτεια. Κατά πληροφορίες, στο επίκεντρο βρίσκεται ο Βορράς – πάντως από εκεί αναμένεται να γίνει η αρχή. Ταυτόχρονα ο Μητσοτάκης περιμένει και από υπουργούς και βουλευτές κινητικότητα στις εκλογικές περιφέρειες και ζυμώσεις τους με τοπικά στελέχη και οργανώσεις. Το κλίμα δόθηκε άλλωστε και με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας, «στις βουλευτικές εκλογές του 2027» όπως επίμονα έλεγαν πρωθυπουργικοί συνεργάτες, των Παύλου Μαρινάκη (Βόρειος Τομέας Αθήνας), Ειρήνης Αγαπηδάκη (Δυτικός) και Νίκου Ρωμανού (Νότιος).

Δεύτερον, το Μαξίμου έχει ανάγκη να «περνούν» αποτελεσματικά τα κυβερνητικά μηνύματα στην κοινωνία – ιδίως στο πιο καχύποπτο ή πλέον αποστασιοποιημένο από τη ΝΔ κοινό. Εξού και ζητήθηκε να δίνεται έμφαση στα «παραδοτέα» (με αυτά θα συνδεθούν άλλωστε και οι πρωθυπουργικές περιοδείες) αλλά και στην επεξήγηση κάθε γαλάζιας πολιτικής με αναφορές στις ομάδες πολιτών που ωφελούνται κάθε φορά και στους στόχους που επιτυγχάνονται.

Τρίτον, θα πέφτει βάρος (και στη δημόσια συζήτηση μέσα από τις εμφανίσεις των συναρμόδιων στελεχών) σε οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει άμεσα τους πολίτες με θετικό πρόσημο: από τα 164 diesel λεωφορεία που βγαίνουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, τις εξελίξεις σε μεγάλα έργα υποδομής (ΒΟΑΚ, Πάτρα – Πύργος κ.λπ.) και την ψήφιση «κοινωνικών» νομοσχεδίων (π.χ. για την προστασία των ανηλίκων από την κατανάλωση αλκοόλ) μέχρι τα κεντρικά ορόσημα της κυβέρνησης, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού (τον Απρίλιο), οι πολιτικές σε παιδεία και υγεία και η στρατηγική για το στεγαστικό που απλώνονται στο 12μηνο.