Από τα «εις υγείαν» και «άσπρο πάτο» των γιορτών, πολλοί έχουν ήδη περάσει στους ρυθμούς του «Dry January», ελληνιστί ενός «Στεγνού Ιανουαρίου». Ητοι αποχή από το αλκοόλ για 31 ημέρες.
Ωστόσο «για πολλούς το να πουν “δεν πρόκειται να πιω καθόλου όλον τον μήνα” μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο» επισημαίνει μιλώντας στο CNN η νευροψυχολόγος δρ Σάναμ Χαφίζ.
Ιδού λοιπόν μερικές χρήσιμες συμβουλές ειδικών για επιτυχή κατάληξη στην προσπάθειά σας:
1. Θέστε σαφείς στόχους
Σύμφωνα με τη δρα Σάρα Γουέικμαν, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, οι στόχοι είναι πιο πιθανό να επιτευχθούν εάν είναι ρεαλιστικοί και συγκεκριμένοι. Η υιοθέτηση νέων συνηθειών ύπνου ή μια ρουτίνα άσκησης μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Τα δε οφέλη για την υγεία ενδεχομένως να αποτελέσουν συν τω χρόνω επιπλέον κίνητρο για λιγότερη κατανάλωση αλκοόλ.
2. Παραμένοντας «στεγνοί»
Οι στόχοι πρέπει να είναι εφικτοί και μετρήσιμοι, αρχίζοντας π.χ. σταδιακά τη μείωση κατανάλωσης αλκοόλ, μέχρι να πετύχετε τον τελικό στόχο. Προς αποφυγήν πειρασμών, βεβαιωθείτε ότι κατά τη διάρκεια του «στεγνού» μήνα σας δεν θα έχετε πολλές κοινωνικές υποχρεώσεις, όπου είναι πιθανό να σερβιριστεί αλκοόλ. Ορίστε ένα εύλογο χρονικό πλαίσιο για να ολοκληρώσετε τις προσπάθειές σας. Αν θέλετε, μπορείτε να θέσετε έναν νέο στόχο αργότερα.
3. Κοινοποιήστε τα σχέδιά σας
Κρατώντας ενήμερους φίλους ή μέλη της οικογένειάς σας για τον στόχο σας μπορεί να σας βοηθήσει στην επίτευξή του, λένε οι ειδικοί. Για μερικούς, αυτό μπορεί να λειτουργήσει κοινοποιώντας το σχέδιό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμα και προσκαλώντας άλλους να συμμετάσχουν και να αναφέρουν τη δική τους πρόοδο.
4. «Στεγνά» ποτά
Το ποτό συνδέεται συχνά με στιγμές διασκέδασης κι αυτό μπορεί να έχει «εκπαιδεύσει» τον εγκέφαλό σας να βλέπει το αλκοόλ ως κάτι θετικό. Μπορείτε ωστόσο να καταπολεμήσετε αυτές τις παρορμήσεις, αντικαθιστώντας το αγαπημένο σας ποτό με ένα μη αλκοολούχο. Ετσι, παρατηρεί η δρ Γουέικμαν, «ξεγελάτε τον εγκέφαλό σας» και «αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε εντελώς τον πειρασμό».
5. Καταγράψτε την πρόοδο και τα συναισθήματά σας
Ακόμα κι αν δεν καταφέρετε να κόψετε το αλκοόλ, το να καταγράψετε τα συναισθήματα και τις παρορμήσεις σας κατά τη διάρκεια της προσπάθειας θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο. «Κρατώντας απλώς ένα ημερολόγιο για το πότε πίνετε, σε ποιες καταστάσεις πίνετε περισσότερο και πώς αισθάνεστε εκείνες τις στιγμές» τονίζει η δρ Γουέικμαν, «μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να εντοπίσετε καταστάσεις που σας ωθούν στην κατανάλωση αλκοόλ».
6. Παρακολουθήστε τυχόν συμπτώματα
Εξίσου σημαντικό είναι να παρατηρήσετε τυχόν συμπτώματα στέρησης από τη μειωμένη ή και καθόλου κατανάλωση αλκοόλ. Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια για να πετύχεται τον στόχο σας, αλλά και καλύτερη υγεία.