Πιθανή η επαναλειτουργία ακόμα και εντός του 2025

Την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ως ένα πολύ πιθανό σενάριο που μπορεί πραγματοποιηθεί ακόμα και εντός του 2025 βλέπει η Αθήνα. Το θέμα τέθηκε προσφάτως εκ νέου τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε επίσκεψη που πραγματοποίησε τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με βασικό αντικείμενο να ζητήσει την άσκηση της επιρροής του για την προστασία των Χριστιανών και όλων των μειονοτήτων στη Συρία. Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την εντολή που έδωσε αναφορικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής ενώ, επιπλέον, τον παρακάλεσε να μεριμνήσει ο ίδιος για την «επίσπευση» των διαδικασιών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, «ο κ. πρόεδρος υπεσχέθη αμέριστον την βοήθειάν του». Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής έχει τεθεί σε αρκετές συναντήσεις μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν και «εκ μέρους της τουρκικής πλευράς υπήρχε καλή διάθεση». Παρά τις επιμέρους εκκρεμότητες σε επίπεδο νομοθετικό και επιχειρησιακό, η αίσθηση είναι πως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής είναι «κάτι που τελικά θα πραγματοποιηθεί».

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ. Το σενάριο επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής αναζωπυρώθηκε ύστερα από την επίσκεψη Μητσοτάκη τον Μάιο στην Αγκυρα, όπου, σύμφωνα με την τουρκική «Καράρ», ο έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε από τον τούρκο πρόεδρο «να λάβει μέτρα για την επαναλειτουργία της ΘΣ», με τον Ερντογάν να έχει δηλώσει προ της συνάντησης πως στην Τουρκία εργάζονται «για να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης». Πλην όμως, όπως είχε σημειώσει ο ίδιος, αναμένουν «την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση από τη γείτονα» όσον αφορά «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα στον τομέα της εκπαίδευσης». Λίγες μέρες αργότερα, ήταν ο τούρκος υπουργός Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν ο οποίος, έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Χάλκη για την επιθεώρηση των εργασιών αναστήλωσης, είχε δηλώσει πως «θα ήθελε να τη δει ανοιχτή» – παρότι ο ίδιος έβγαζε τότε το ζήτημα εκτός του «κάδρου» των ελληνοτουρκικών, εντάσσοντάς το σε μια κίνηση καλής θέλησης προς το χριστιανορθόδοξο κοινό, καθώς η Αγκυρα δεν θα ήθελε να το παρουσιάσει στο εσωτερικό της ως «μια παραχώρηση προς την Ελλάδα» αλλά ως «ένα φιλικό νεύμα προς τη Δύση». Την κινητικότητα στο εν λόγω θέμα είχε αναγνωρίσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ιούνιο με δήλωσή του ενώ και ο Οικουμενικός Πατριάρχης (με τον οποίο συζήτησε ο έλληνας Πρωθυπουργός το θέμα και στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη στην Ελβετία τον Ιούνιο αλλά και στην Αθήνα τον Νοέμβριο) είχε παραδεχθεί στη «Χουριέτ» τον Σεπτέμβριο πως «είμαστε στα πρόθυρα της επαναλειτουργίας».

Πιέσεις ΚΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ. Διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν κάθε τόσο πως παρασκηνιακά όντως ασκούνται πιέσεις στην Αγκυρα ακόμα και μέσω ΗΠΑ, με το αίτημα για επαναλειτουργία να επανακατατίθεται κάθε φορά όλο και πιο ενισχυμένο. Ωστόσο, για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα τον Φεβρουάριο στην Αγκυρα, δεν φαίνεται να υπάρχει ισχυρή προσδοκία από πλευράς Αθήνας για κάποια επίσημη ανακοίνωση στο πλαίσιο των συνομιλιών των δύο ηγετών, παρότι το χρονικό σημείο που έχει οριστεί ως τερματικό των εργασιών αναστήλωσης της σχολής, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, είναι ο αμέσως επόμενος μήνας, Μάρτιος. Η γενική προθεσμία που είχε συμφωνηθεί στα τρία στάδια διαβουλεύσεων τα οποία είχε η αντιπροσωπεία της Θεολογικής Σχολής με το τουρκικό υπουργείο Παιδείας, για την ολοκλήρωση τόσο των εργασιών όσο και των αναγκαίων θεσμικών παρεμβάσεων, αφορούσε τον μήνα Σεπτέμβριο του 2025. Όσο για την «επίσπευση» που ζήτησε ο Βαρθολομαίος από τον τούρκο πρόεδρο, αυτή έχει να κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, με την ανάγκη για πιο γοργά βήματα από πλευράς κυβέρνησης  ως προς το μοντέλο που αναζητείται για να μπορέσει η επαναλειτουργία της σχολής να ενταχθεί αρμονικά στη νομική πραγματικότητα της χώρας.