Με απόδοση τιμών εν ενεργεία πρωθυπουργού και με τη χώρα σε τετραήμερο εθνικό πένθος, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση, θα γίνει δημοσία δαπάνη μεθαύριο Πέμπτη η κηδεία του Κώστα Σημίτη. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 12 στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου αναμένεται η εκφώνηση τουλάχιστον πέντε επικήδειων λόγων, και η ταφή θα γίνει στο Α’ Νεκροταφείο, χωρίς η οικογένεια να επιθυμεί την έκθεση της σορού σε λαϊκό προσκύνημα.
Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος – τόσο οι συνοδοιπόροι του όσο και πολιτικοί αντίπαλοί του – τον αποχαιρέτησε με σεβασμό και θλίψη. Στη συμβολή του Κώστα Σημίτη «στη διαμόρφωση και τη συνέχεια μιας άλλης πολιτικής συνείδησης και κουλτούρας στη Μεταπολίτευση, με έμφαση στη μέθοδο, τον ορθολογισμό και την προσήλωση στον στόχο» στάθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Τον «άξιο και ευγενή πολιτικό αντίπαλο» αποχαιρέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντάς τον ως «καταλύτη της δημόσιας ζωής, που έθεσε με τόλμη στο επίκεντρό της τη μεγάλη προσπάθεια του εκσυγχρονισμού» της χώρας. Για τον «βαθιά οραματιστή και ευρωπαϊστή» πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο χαρακτήριζαν «ο μετριοπαθής, ρεαλιστικός πολιτικός λόγος και η ασυμβίβαστη, ρηξικέλευθη πολιτική δράση», μίλησε ο νυν αρχηγός του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης. «Ηταν από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Μεταπολίτευσης (…) Ανοιξε ως πρωθυπουργός νέους ορίζοντες στην ελληνική κοινωνία», είπε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι «η πολιτική, κοινωνική και επιστημονική του διαδρομή επηρέασε τις εξελίξεις και τη ζωή των πολιτών».
Θετικό πρόσημο
Τον Κώστα Σημίτη αποχαιρέτησαν οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου («Οικοδόμησε μια συνεκτική στρατηγική εκσυγχρονισμού της Ελλάδας και δυναμικής παρουσίας της στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή και στην ΕΕ»), Αλέξης Τσίπρας («Δικαιούται σεβασμού ως πολιτικός αντίπαλος, αλλά και της αναγνώρισης ότι ως ηγέτης έλαβε κρίσιμες αποφάσεις που καθόρισαν την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας»), Κώστας Καραμανλής («Επηρέασε σημαντικά την πορεία και την πολιτική ζωή του τόπου») και Αντώνης Σαμαράς («Τα ορόσημα της θητείας του, θετικά και αρνητικά, θα αξιολογηθούν από την Ιστορία»). Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι ο Κώστας Σημίτης «έχει καταγραφεί στην κοινή συνείδηση ως εκφραστής του εκσυγχρονιστικού ρεύματος», προσθέτοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ αποχαιρετά τον δεύτερο ιστορικό ηγέτη του και την εμβληματική φυσιογνωμία μιας θεμελιώδους όψης του». Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στάθηκε στο «βαρύ αποτύπωμα» του Κώστα Σημίτη «στον εκσυγχρονισμό της χώρας, στην ποιότητα της δημοκρατίας και των θεσμών, στην εξωτερική πολιτική, κυρίως όμως στην οικονομία» και στο «μείζον επίτευγμά του» – την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.
Πενθεί η Ευρώπη
Η είδηση του θανάτου του Κώστα Σημίτη προκάλεσε δηλώσεις και από τη διεθνή πολιτική σκηνή, απασχολώντας τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία. «Τιμούμε τη συμβολή του στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τη δέσμευσή του για ένα σύγχρονο κράτος», ανάρτησε ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς. Ευγενικό, στοχαστικό, «με προσήλωση στα συμφέροντα της Ελλάδας και αφοσίωση στην ευημερία της Ευρώπης», τον χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, με τον οποίο ο Κώστας Σημίτης είχε στενή συνεργασία. «Η Ευρώπη πενθεί μαζί με τον λαό της Ελλάδας», έγραψε (στα ελληνικά) η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Στο πλήθος μηνυμάτων υπήρξε και η συγκινητική ανάρτηση του επί σειρά ετών αστυνομικού της ασφάλειάς του, Θανάση Φιλιππόπουλου: «Αυτό το ταξίδι επέλεξες να φύγεις χωρίς να με ρωτήσεις (…) Ετσι ξαφνικά (…) Το απέραντο σύμπαν σε αγκαλιάζει».